Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Citizen Love

Suomalainen hakkeri Lauri Love perheineen käy oikeustaistelua luovutuksesta USA:han.
Suomalainen hakkeri Lauri Love käy oikeustaistelua luovutuksesta Yhdysvaltoihin. Suomalainen hakkeri Lauri Love perheineen käy oikeustaistelua luovutuksesta USA:han. yle tv1

TV1 maanantaina 13.2.2017 klo 21.30 - 22.20, uusinta lauantaina 18.2. klo 12.35
Katsottavissa Yle Areenassa

Suomalais-brittiläistä hakkeria Lauri Lovea uhkaa luovutus Yhdysvaltoihin, jossa hän joutuu vastaamaan syytteisiin vakavista tietomurroista. Lauria odottaa pahimmillaan elinkautinen vankeusrangaistus ja miljoonakorvaukset.

Suomessa asuva pikkusisko Natasha matkustaa veljensä tueksi Lontooseen seuraamaan ratkaisevaa luovutusoikeudenkäyntiä.

Poika sulkeutui kotiinsa

Skottilaisen pastori-isän ja suomalaisen äidin poika on ollut pakonomaisesti kiinnostunut luonnontieteistä ja tietotekniikasta jo pienestä pitäen.

Laurille tarjottiin opiskelupaikkaa Cambridgen yliopistossa, mutta sairastelu ja sosiaaliset vaikeudet muuttivat suunnitelmat. Sama kaava toistui seuraavissakin opinahjoissa. Masennusta ja aspergeria sairastava Lauri sulkeutui vanhempiensa yläkertaan läppärinsä ääreen.

Vuonna 2013 Loven perheen ovelle koputti lähetiksi naamioitunut poliisi. Perheen tekniset laitteet takavarikoitiin ja Lauri tuomittiin kotiarestiin. Syytteistä luovuttiin Englannissa, mutta asia sai uuden käänteen, kun saapui luovutuspyyntö Yhdysvaltoihin.

Nettiprotesti

Lauria kumppaneineen syytetään tietomurroista lukuisille Yhdysvaltain hallinnon ja armeijan palvelimille, mukaan lukien FBI ja Yhdysvaltain keskuspankki. Hakkerit veivät työntekijöiden henkilötietoja ja sabotoivat nettisivuja.

Kyseessä oli internet-aktivisti Aaron Swartzin kuolemaan liittynyt protesti. Swartz teki itsemurhan, kun hän joutui syytteeseen tutkimuskirjallisuuden levittämisestä verkossa.

Tunnelin päässä valoa

Milloin aktivismista tulee rikollisuutta ja kuinka siitä pitäisi tuomita? Dokumentti seuraa Loven perheen koettelemusta kohti Westminster Magistrate’s Courtin tuomiota.

Tunnelin päässä häämöttää myös valoa ja uusi rakkaus. Voittaako byrokratia, rakkaus vai oikeus?

Ohjaus: Raimo Uunila ja Lauri Danska. Tuottaja: Ari Lehikoinen/Yle ja Raimo Uunila/Grape Productions Oy, 2016.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.