Hyppää pääsisältöön

Harmaan sävyjä - kohtuus ei ole helpoin tie

Marian sitaatti: Väsymys ei ole laiskuutta.
Marian sitaatti: Väsymys ei ole laiskuutta. Kuva: Yle maria jyrkäs

Entisenä perfektionistina minun on ollut vaikeaa oppia tasapainoa. Ennen pyrin aina huippusuorituksiin oman jaksamiseni kustannuksella.

Halusin onnistua kaikessa, ja jos joskus jälkeni olikin vain keskivertohyvää, olin vihainen itselleni. Väsymys, stressi tai suru ei ollut kelvollinen selitys perussuoritukselle, jonka itse näin epäonnistumisena. Aina piti parantaa.

Kun oivalsin, että elämä ei ole mustavalkoisesti repsahduksia ja ruotuun palaamista, aloin ymmärtää paremmin koko elämää. Kun astuu pois tuomarin paikalta ja ryhtyy itsensä puolustusasianajajaksi, alkaa vähitellen löytää sävyjä mustan ja valkoisen väliltä. Siitä aukeaa tie omien todellisten tarpeiden näkemiseen ja ymmärtämiseen.

On kunnioitettavaa pyrkiä tekemään aina parhaansa. Mutta terveeseen ajatteluun sisältyy oivallus siitä, että oma paras vaihtelee hetkestä toiseen. Jos olen kuormittunut töistä, minun ei tarvitse tehdä uutta ennätystä lenkkipolulla. Tai jos sydämessä on murhetta, riittää töissä perussuoritus. Huippusuorituksen aika on silloin, kun siviilielämän murheet eivät paina.

Kun astuu pois tuomarin paikalta ja ryhtyy itsensä puolustusasianajajaksi, alkaa vähitellen löytää sävyjä mustan ja valkoisen väliltä.

Teoriassa tämän ymmärtäminen on helppoa, mutta käytännössä oman jaksamisen analysoiminen on vaikeampaa. Edelleen joudun toisinaan muistuttamaan itseäni kohtuullisuuden tärkeydestä.

Vielä aivan äskettäin törmäsin entiseen äärimmäisyyksiin pyrkivään itseeni. Takana oli kiva ja tuottoisa mutta myös raskas viikko uudessa työssä. Lisäksi lapsi oli sairastanut, elämässä oli vähän suruakin, ja omat yöunet olivat jääneet monena yönä normaalia lyhyemmiksi. Sen viikon lauantaille olin suunnitellut kuntosalikäynnin.

Lauantain koittaessa olin kuitenkin tosi väsynyt, ja jopa sängystä nouseminen tuntui raskaalta. Käytin valehtelematta monta tuntia sen vatvomiseen, missä vaiheessa jaksaisin lähteä salille. Tunsin huonoa omaatuntoa jaksamattomuudestani ja ajattelin jopa olevani vain laiska.

Edelleen joudun toisinaan muistuttamaan itseäni kohtuullisuuden tärkeydestä.

Lopulta onneksi tajusin, että en ole laiska vaan olin oikeasti väsynyt. Muistin, että minulla ei ollut sillä viikolla ollut käytännössä lainkaan vapaa-aikaa. Oivalluksen päälle nukuin kahden tunnin päiväunet ja herättyäni en ryhtynyt edes ruuanlaittoon, vaan hoidin perheen ruokahuollon tilaamalla pizzat kotiin. Sen jälkeen nukuin yhdeksän tunnin yöunet, ja seuraavana päivänä tunsin itseni viimein virkistyneeksi.

Mustavalkoisuus on helppoa. Silloin riittää, kun ymmärtää vain kaksi ääripäätä. Silloin on joko pelkästään reipas tai laiska, pelkästään liikkuja tai sohvaperuna, pelkästään hyvä tai huono. Sellainen ajattelutapa ei kuitenkaan vastaa todellisuutta millään tavalla. Oikeassa elämässä lähes kaikki on jotain mustan ja valkoisen väliltä.

Kun oppii näkemään näitä harmaan sävyjä, oppii antamaan itselleen sitä, mikä itselle kuuluu ja mitä tarvitsee. Se on tasapainoa ja tervettä itsetuntemusta, ja tie kestävämpään hyvään oloon.

Radio Suomen juontaja Maria Jyrkäs aloitti oman vaakakapinansa lähes seitsemän vuotta sitten. Hyvää oloa etsiessä muuttui lopulta lähes koko elämä. Painon suhteen Maria on todella kapinallinen, sillä hän ei ole omistanut vaakaa enää kolmeen vuoteen. Kolumneissaan Maria käy läpi omaa onnistunutta elämänmuutostaan.

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina