Hyppää pääsisältöön

Kun Miro-Benjamin, 19, puhuu musiikista, tuhannet kuuntelevat – Miro2500 on edelläkävijä suomalaisessa musatubettamisessa

Blockfest tituleerasi Miro2500:ta Suomen johtavaksi musiikkivloggaajaksi, eikä suotta. Muita suosittuja, musiikkia käsitteleviä tubettajia ei juuri Suomesta löydy.

Miro2500 eli Miro-Benjamin Lindström tubettaa musiikista. // Kuva: Silja Annila

“Jotenkin tuntuu, että Artun verseistä puuttuu jotain, jotain tärkeetä. Jotain koukuttavaa, minkä takia haluaisin kuulla lisää”, 19-vuotias Miro-Benjamin Lindström sanoo videolla, jolla hän arvioi tubettaja-räppäri Arttu Lindemanin Läikkyy-sinkkua.

Läikkyy-arvostelu on Lindströmin, eli Miro2500:n, katsotuin video. Sitä on katsottu yli 100 000 kertaa.

Sittemmin Lindström on käynyt läpi tuntojaan Cheekistä, jakanut reaktionsa Pete Parkkosen kohumusiikkivideosta ja esitellyt suosikkivinyylejään. Vloggaaja on tehnyt myös perinteisiä my day -videoita ja YouTubessa kiertäviä haasteita, mutta kaikissa hänen videoissaan on twisti, joka erottaa hänet muista suomalaisista tubettajista. Se on musiikki, josta kaikki Miro2500:n videot kertovat, tavalla tai toisella.

Suomalaisesta YouTube-kulttuurista on puhuttu viime aikoina paljon. Ensin Lindeman lähti musauralle ilmiömäisen menestyksekkäästi, ja viime kuussa Veronica Verhosta, eli mariieveronicasta, tuli NRJ-radiokanavan aamujuontaja. Helsingin Sanomat taas nosti pari viikkoa mmiisas-kanavan Miisa Rotola-Pukkilan esimerkiksi siitä, miten tubettajat ihan oikeasti ansaitsevat leipänsä videoiden tekemisellä.

Lindeman, mariieveronica ja mmiisas ovat niitä perinteisiä tubettajia, jotka aikuisetkin osaavat jo määritellä. He ovat tekniikan kanssa taitavia nuoria, jotka jakavat arkensa niin luontevasti, että lapset ja teinit fanittavat heitä intohimoisesti.

Miro2500 edustaa kuitenkin tutussa kuviossa jotain uutta. Hän tarjoaa asiasisältöä, joka ei ole vielä täysin löytänyt tietään suomalaiseen YouTubeen.

- Suomalainen skene on ihan liian yksipuolinen. Ihmettelen, ettei kukaan muu vloggaa musiikista: sitähän kuuntelee melkein kaikki, Lindström sanoo.

Miro2500 reagoi Arttu Lindemanin Emma-palkintoon:

Tubettaja, joka ei pidä tubettamisesta

Lindström on yhtä mieltä yleisen käsityksen kanssa: tubettajat ovat usein lasten idoleita. Hän ei itse seuraa juurikaan muita suomalaisia tubettajia, sillä ei koe sisällön vetoavan häneen. Yhdellä videollaan Lindström luonnehtii, että “vloggaaminen on oikeastaan aika perseestä”.

- Ehkä nyt muotoisin asian vähän eri tavalla, Lindström sanoo ja nauraa.

- Mutta kyllä mä edelleen ihmettelen sitä, miten tubettajat on niin staroja nuorille. Mua on aina kiinnostanut omissa suosikkiartisteissani tietty mystisyys. Se, ettei oikein tiedä, keitä ne on, hän jatkaa.

Siksi Lindström haluaa vlogata niille, jotka eivät hänen tapaansa ymmärrä perinteisesti nähtyä tubekulttuuria. Niille, joita parikymppisen nuoren kodin sisustus ja kauppareissut eivät kiinnosta. Lindström uskoo, että erikoistuneille asiakanaville olisi kysyntää. Vaikka tekijöitä ei vielä Suomessa juuri ole, yleisö on olemassa.

Lindströmin kanavalla huomaa, että sieltä puuttuvat ne 12-vuotiaat seuraajat.

- Kaikilla on vapaa-aikaa, ja sitä vietetään tosi usein kännykkä kädessä. Siksi koitan tarjota jotain vähän vanhemmille katsojille, joita vlogit eivät ole aiemmin kiinnostaneet.

Lindströmin kanavalla huomaa, että sieltä puuttuvat ne 12-vuotiaat seuraajat. Tilaajia on kertynyt noin 9 500, joka on todella kaukana suosituimpien tubettajien määristä. Seuraajia kertyy kuitenkin jatkuvasti lisää, eikä Lindström ole vlogannut vielä edes yhtä kokonaista vuotta.

- En usko, että läheskään kaikki musadiggarit on vielä löytäneet mun kanavalle. En usko, että tällaista osataan vielä edes oikein etsiä, hän pohtii.

Musanörtti tietää, mistä puhuu

Lindström ei ole valinnut kaikista helpointa aihetta käsiteltäväksi vlogiinsa. Ensinnäkin, musiikki on vahvasti makuasia, ja toiseksi, entäs tekijänoikeudet? Miro2500 ei soita kaikissa videoissaan lainkaan musiikkia, joissakin kuuluu lyhyitä pätkiä taustalla. Lyhyidenkään katkelmien soittamiseen ei ole lupia kyselty, mutta toistaiseksi kukaan ei ole puuttunut vloggaajan videoihin. Tekijänoikeuksista saattaa kuitenkin tulla ongelma, jos kanava kasvaa riittävän suureksi.

Tubeyhtiö Splayn leivissä vloggaava Lindström on itse pohtinut tekijänoikeuskysymyksiä vain vähän.

Entäs tekijänoikeudet?

- En usko, että mulle tulee noin lyhyistä pätkistä mitään seuraamuksia, ja Splayllä oltiin samaa mieltä. Tietysti riippuu artistista, mutta toistaiseksi kukaan ei ole soitellut perään.

Makuasioihin liittyvät kiistat ovat onneksi helpommin ratkaistavissa: Biisireaktiot ja -arviot herättävät tunteita kommenttiboksissa, ja moni heittää kommentteja tubettajalle myös Snapchatissa. Vaikka musiikki jakaa mielipiteet, ihmiset ovat pysyneet yllättävän asiallisina joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.

- Oon musanörtti, joka haluaa tietää, mistä puhuu. Mulle on tärkeintä, etten kerro vääriä faktoja. Mielipiteet on sitten taas mielipiteitä, eikä ne ole mitään absoluuttisia totuuksia, vloggaaja sanoo.

Kuten muillekin vloggaajille, myös Lindströmin YouTube-kanavalla esiin tulleet tiedot ja taidot ovat poikineet myös muita mahdollisuuksia. Hänet kutsuttiin työhaastatteluun NRJ:lle, mutta paikkaa ei tällä kertaa irronnut. Omien vahvuuksien brändääminen onkin yksi syy, miksi Lindström haluaa vlogata.

- Haluaisin tehdä enemmän syväluotaava sisältöä.

Esimerkiksi tällaisesta sisällöstä Lindström nostaa pitkät haastattelut artistien kanssa, joita hän on jo nyt koostanut podcasteiksi kanavalleen. Sen kaltaisia asioita hän haluaisi tehdä myös työkseen. Tällä hetkellä elanto tulee lähinnä DJ-keikoista.

- YouTubessa olen jo tavallaan saavuttanut tavoitteeni. Nyt voin edistää sen avulla mun muita päämääriä, Lindström sanoo.

Tsekkaa myös:

Arttu Lindeman voitti ansaitusti vuoden artisti -yleisöäänestyksen Emma Gaalassa – hän oli ainoa ehdokas, jolla on laaja fanikunta musajuttujen ulkopuolella

Roni Backin Oma Soundtrack: Mulla on 13-vuotiaan tytön musiikkimaku

Miesten meikkaaminen normalisoituu koko ajan – silti pojat kyselevät vinkkejä salaa kauneustubettaja Henry Harjusolalta

YleX järjestää Lahden MM-hiihtojen After Ski -tapahtuman 1. maaliskuuta. Lue lisää täältä!

YleX After Ski valtaa Lahden 1. maaliskuuta Lahti2017 MM-kisoissa. // Kuva: YleX/Tuuli Laukkanen