Hyppää pääsisältöön

Teeman Elävä arkisto: "Ihmiset ovat minun huumeeni" - Vivica Bandlerin syntymästä 100 vuotta

Vivica Bandler prinssinä koulun juhlassa, kuvausvuosi 1930.
Vivica Bandler prinssinä koulun juhlassa, kuvausvuosi 1930. Kuva: Vivica Bandlerin arkisto / SLS Vivica Bandler

Rakkaus, erotiikka, ystävyys ja häpeilemätön suora puhe. Ne olivat tärkeitä asioita suomalaisen ja pohjoismaisen teatterin merkittävälle vaikuttajalle Vivica Bandlerille (1917-2004). Teemalla nähdään kaksi tyyliltään erilaista henkilökuvaa tästä omaperäisestä kulttuuripersoonasta. Tiistaina 7., perjantaina 10. ja sunnuntaina 12.2.

Bandler mainitsi usein olevansa yhtä vanha kuin Suomi. "Se tosin itsenäistyi nopeammin kuin minä", hän muisti lisätä.

Vivica syntyi varakkaaseen aatelisperheeseen. Isä Erik von Frenckell oli kansanedustaja ja kaupunginjohtaja, jonka vaikutti merkittävästi mm. vuoden 1952 olympialaisten saamiseen Helsinkiin.

Perheeseen oli toivottu poikaa, mikä heijastui Vivican lapsuuteen ja kasvatukseen. Hän valmistui agronomiksi ja hoiti suvun omistamaa Saaren kartanon tilaa Tammelassa.

Vivica Bandlerin teatteriura alkoi harrastajapuolelta. Hänen rämäpäistä rohkeuttaan kuvaa se, että hän vei ohjaamansa Tammelan maalaisharrastajien tulkinnan Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä esitettäväksi monen viikon ajaksi Pariisiin.

Vuonna 1955 hän osti helsinkiläisen Lilla Teaternin ja kehitti siitä nopeasti Euroopankin mittapuun mukaan merkittävän avantgarde-näyttämön. Myöhemmin hän johti menestyksellä Oslon ja Tukholman kaupunginteattereita sekä Tampereen Teatterikesää.

Vivica Bandler ohjaa televisionäytelmää vuonna 1985.
Vivica Bandler ohjaa tv-näytelmää vuonna 1985. Vivica Bandler ohjaa televisionäytelmää vuonna 1985. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle Vivica Bandler
Missä on koti? Toisen sylissä

Illan ensimmäinen ohjelma Erotic Vivica on Mia Halmeen ohjaama mainio lyhytelokuva vuodelta 1999. Siinä liikutaan rakkauden, ystävyyden, erotiikan ja seksinkin hieman hämärärajaisessa maastossa.

Heti alkuun yli 80-vuotias Bandler toteaa: "Että asettuisi elämään hiljaa ja säädyllisesti iän mukaan.. En ole oppinut".

Elokuva sisältää muutaman kuumottavan humoristisen tarinan muun muassa aviomiehen spermanäytteestä. Ja siitä, miten nuorten tyttöjen ompeluseurassa ei koskaan ommeltu ja ainoa miespuolinen jäsen sai tarkistaa, mitä oli kauniiden hameiden alla.

Bandlerin varsinaiseksi sanomaksi nousee kuitenkin intohimoinen kiinnostus ihmisiä kohtaan ja rakastava ystävyys: "Olen ajatellut, että mun huumeeni ovat toiset ihmiset. Sitä paitsi elän siinä onnellisessa ajatuksessa, että ihmiset eivät ole pahoja sisimmässään."

Bandlerilla oli rakkaussuhteita sekä miesten että naisten kanssa, mutta aivan avoimesti tästä ei näissä 90-luvun ohjelmissa puhuta.

Erotic Vivica päättyy huokauksenkaltaiseen aforismiin: "Missä on koti? Toisen sylissä."

Kun tietää, mitä on kaataa puita ja levittää paskaa pellolle, pysyy edes vähän järjissään

Vuonna 1993 Vivica Bandler saapuu nuoren toimittajan Maarit Tastulan vieraaksi Yhden illan pysäkki -keskusteluohjelmassa. Nyt käydään tarkemmin läpi Bandlerin aatelista lapsuutta ja myös katsotaan harvinaisia 20- ja 30-lukujen kotielokuvia Helsingin Huvilakadun talosta ja Tammelan kartanosta.

Bandlerin traumaksi nousee toisen silmän näön menettäminen lapsena sekä ankara ja ymmärtämätön kasvatus - vanhemmat olivat "jumalasta seuraavat tai ehkä jopa edellä".

Bandler kertoo myös työstään maataloudessa, ja pysähtyy hetkeksi pohtimaan mm. sikojen seksielämää. Hän löytää yhteyksiä maanviljelyn ja teatterin välillä, ja kiteyttää ruumiillisen työn merkityksen: "Kun tietää, mitä on kaataa puita ja levittää paskaa pellolle, pysyy edes vähän järjissään."

Sodan kauheudet Bandler koki lääkintälottana hoitaessaan haavoittuneita. Hän kertoo, että ronskit puheet ja tapa kiroilla raskaasti ovat perua noilta ajoilta: "Kiroilu on muuri pelkoa vastaan, kun oikein kiroilee niin pelko vähenee."

Vivica Bandler prinssinä koulun juhlassa, kuvausvuosi 1930.
Vivica von Frenckell vuonna 1930 prinssiksi pukeutuneena koulun Lucia-juhlassa. Vivica Bandler prinssinä koulun juhlassa, kuvausvuosi 1930. Kuva: Vivica Bandlerin arkisto / SLS Vivica Bandler
Vivica Bandler
Vivica Bandler vuonna 1995. Vivica Bandler Kuva: Yle / Ari-Pekka Keränen Vivica Bandler,img_2010_00283376
Ihminen on kuin itikan paska Atlantin valtameressä

Yhden illan pysäkki -ohjelmassa käsitellään myös teatteria, yhteiskuntaa ja kansainvälisyyttä. Sodan jälkeen Bandler matkusteli laajasti Euroopassa ja onpa hänen Huvilakadun kodissaan vieraillut keskustelemassa maailmankuulu näytelmäkirjailija Bertolt Brechtkin.

Loppupuolella ohjelman toiseksi vieraaksi tulee näyttelijä ja teatteriohjaaja Kaisa Korhonen, jonka Bandler oli 60-luvun puolivälissä ottanut Lilla Teaterniin töihin.

Ystävykset ja teatteriohjaajat pohtivat jotain, mitä he kutsuvat perussuruksi. Heitä yhdistää huoli yhteiskunnasta, intohimo, toivo ja kaipaus paremmasta. Surullista on se, että niin vähän hyvää pääsee toteutumaan.

Loppuaforismiksi kiteytyy: "Ihminen on kuin itikan paska Atlantin valtameressä."

Viva Vivica! -valokuvanäyttely on avoinna Teatterikorkeakoulun tiloissa Helsingissä ja 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetään myös keskustelutilaisuuksia.

Lue lisää:

Teatteriohjaaja Vivica Bandler vuonna 1979 Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa

Vivica Bandler – agronomista teatteriohjaajaksi

Vivica Bandler (1917–2004) oli suomalaisen teatterin uudistaja kahdella kielellä. Legendaarisen Lilla Teaternin johtajuuden jälkeen Helsingissä hänen työnsä jatkui Oslossa ja Tukholmassa. Teatterinjohtaja ja -ohjaaja kertoo haastatteluissa elämästään ja teatteriuransa käännekohdista.

Lue lisää:

Vivica Bandler 1997

Yle Arkivet: Vivica Bandler brann för teater och social kultur

Teaterregissören Vivica Bandler (1917–2004) var en en modig förnyare av teatern. Bandler menade att kultur är det enda som lönar sig. Och enligt henne var ingenting omöjligt.

 • Vuoteni Twin Peaksissä: en muista mistään mitään ja haluan sinne takaisin

  Antti Lähde kirjoittaa lankeamisestaan Twin Peaks -ansaan.

  "Rakastan Twin Peaksiä ennen kaikkea siksi, että siitä voi nauttia niin monella tavalla." Antti Lähde kirjoittaa vuodesta, jolloin hän lankesi Twin Peaks -ansaan ja löysi itsensä kahlaamasta internetin keskustelufoorumeita totuuden ja teorioiden perässä. Sekä koki yhä enenevässä määrin niin kutsuttuja Lynch-hetkiä.

 • Fantômas – jännityssarja ajalta ennen televisiota

  Mestaririkollinen seikkailee elokuvaklassikossa.

  Louis Feuilladen vuosina 1913–1914 ohjaama Fantômas on kuuluisimpia alkuperäisiä sarjaelokuvia. Mestaririkollisesta kertova surrealistinen viisiosainen elokuvasarja nähdään Teeman elokuvafestivaalilla 20.–24.3.

 • Pum, tsäk ja wuuh – Suistamon sähkön soundimaailmasta

  Eero Grundström soittaa "kansanelektroa"

  Eero Grundström konemusisoi ”kansanelektroa” soittavassa Suistamon sähkössä. Soundinsa hän kokoaa rajantakaisessa Karjalassa tehtyjen kenttämatkojen, arkistoäänitteiden rahinan ja sattumanvaraisuuden yhteistyönä.

Yle Teema

 • The Wolfpack on elokuva kaikesta

  "Tämä on elokuva, jossa on kaikki", toteaa Anu Silfverberg.

  "Ajattelin The Wolfpackia pakonomaisesti aamusta iltaan viikon päivät sen nähtyäni. Kaappasin ihmisiä ja paasasin heille asiasta: tämä oli elokuva, jossa on kaikki, elokuva joka käsittelee kaikkea. En tarkoittanut, että se on maailman paras elokuva. Tarkoitin vain että se käsittelee kaikkea." Anu Silfverberg kirjoitti esseen dokumenttielokuvasta The Wolfpack. Toiveuusinta Teemalla lauantaina 17.3. klo 21.35.

 • Kuukauden dokumentti on Teeman uusi paikka laatudokumenteille

  Parhaita pitkiä dokumentteja kerran kuussa sunnuntaisin

  Maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina 4.3. Teema avaa dokumenteille uuden esityspaikan. Kuukauden dokumentti -paikalla Teema esittää parhaita kansainvälisiä ja kotimaisia pitkiä dokumenttielokuvia.

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Viro 100 vuotta Teemalla

  Juhlaohjelmia Viron itsenäisyyspäivän viikolla

  Lauantaina 24.2.2018 vietetään Viron tasavallan satavuotisjuhlaa. Viro 100 -ohjelmia nähdään Teemalla torstaista sunnuntaihin 22.–25.2.

 • Ilusat sünnipäeva, 100-aastane Eesti!

  Yle Radio 1 juhlistaa Viron 100-vuotispäivää monin ohjelmin.

  Hyvää syntymäpäivää, 100-vuotias Viro! Viro täytää 100 vuotta lauantaina 24. helmikuuta. Juhlaviikon aikana Yle Radio 1:ssä kuullaan paljon Viro-aiheisia ohjelmia. Musiikkia, historiaa, kulttuuria, ajankohtaisia aiheita.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!