Hyppää pääsisältöön

Älä anna huolien valvottaa öisin – varaa murheille oma hetki joka päivä

Jos huolet valvottavat, huolipäiväkirjan pitäminen kannattaa.
Jos huolet valvottavat, päivittäisen huolihetken pitäminen kannattaa. Jos huolet valvottavat, huolipäiväkirjan pitäminen kannattaa. Kuva: Yle huolet,tunteet,unettomuus,stressi

Pienetkin murheet saattavat yön pimeinä tunteina tuntua suurilta ja raskailta. Iltamurehtiminen on yleinen ongelma, mutta siitä on mahdollista päästä eroon päivittäisen huolihetken avulla. Silloin voi murehtia sydämensä kyllyydestä ja kuvitella kaikki pahimmat pelot läpi.

Iltaisin ja öisin murheet tuntuvat monesti kasaantuvan, ja pienetkin velvollisuudet saattavat yön pimeinä tunteina tuntua kestämättömän raskailta. Psykologi Soili Kajasteen mukaan ilmiölle on olemassa yksinkertainen selitys.

– Päivisin murheet voi väistää helposti, kun tekemistä ja muita virikkeitä on tarjolla runsaasti. Iltaisin murheita on hankalampi työntää syrjään, koska muuta tekemistä ei ole.

Iltamurehtimista on kuitenkin mahdollista helpottaa päivittäisen huolihetken avulla.

Näin toteutat huolihetken

1. Varaa huolihetkelle aikaa 15–30 minuuttia joka päivä. Laita kello soimaan, jotta et käytä murehtimiseen liikaa aikaa.

2. Työmurheille on hyvä varata huolihetki työpäivän aikana ja muille huolille työpäivän jälkeen, kuitenkin reilusti ennen nukkumaanmenoa.

3. Murehdi huolihetken aikana sydämesi kyllyydestä. Kirjaa ylös kaikki mieleesi tulevat huolet. Ranskalaiset viivat riittävät.

4. Pohdi huolihetken aikana, mikä on pahinta mitä voi tapahtua, jos murheesi käyvät toteen. Kuinka todennäköistä se on? Mitä murheen toteutuminen kohdallasi tarkoittaisi? Miten voit estää huolen toteutumisen? Keneltä voit pyytää apua ja mitä aiot konkreettisesti tehdä? Miten kestät, jos huolesi toteutuu?

5. Jos murhe pulpahtaa mieleesi muulloin kuin huolihetken aikana, esimerkiksi keskellä yötä, kirjoita se ylös paperille. Päätä kuitenkin, että käsittelet sitä tarkemmin vasta seuraavan huolihetken aikana.

Lähteet: psykologi Soili Kajaste, Mielenterveystalo

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän