Hyppää pääsisältöön

Biisianalyysissä Profeettojen Yhtäccii: Cheekin ja Elastisen uutuudessa parasta on bassolinja

“Meidän pöytien väliin ne lyö verhon, koska toiset ostaa pöydän, meitsit yökerhon”, Cheek räppää, koska nyt vähän lähti ja nytkähti.

Profeetat – Yhtäccii // Kuva: Kuvat: artistien promokuvat

Profeetat eli Cheek ja Elastinen nostivat Sinuhe-debyyttisinkullaan riman korkealle. Hittiräppiin yhdistyi vanha kunnon uhoaminen, jota kaksikon biisellä ei oltu hetkeen kuultu.

Yhtäccii on jälleen eräänlainen paluu kummankin artistin juurille: sen lyriikoissa kuuluu Cheek, tuotannossa etenkin Elastinen ja Fintelligens.

Kahdella sanalla kuvattuna Yhtäccii on railakas juomalaulu. Lyriikoiden puolesta se muistuttaa Cheekin vuoden 2012 megahittiä Sokka irti.

Nyt lähti, nytkähti
yhtäccii, ryypättiin
Seison pöydäl huudan ohan tää nyt nättii
sehän eskaloitu yhtäccii

Ryyppäysbiisi sopii kaksikosta huomattavasti paremmin Cheekin pirtaan. Sokka irti -biisin viesti oli selvä: häppä maistuu. Lisäksi räppäri sanoi hiljattain Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa, että dokaa paljon ja että hänelle tulee nykyään pahoja krapuloita.

Okei, myös Elastinen on urallaan julkaissut ryyppäysaiheisia kappaleita. Vuonna 2013 ilmestyi Loppuviikko, jossa skumppalasissakin on pelkkää jallua.

Silti Ela on kaksikosta se sporttijäbä, jonka naama sopii uskottavasti rahkapurkin kylkeen. Siksi tuntuu oudolta, kun Elastinen räppää näin:

Kohta lähtee telkkä pönttöön
Ja me ei ees doupata, pelkkää bönthöö

Camoon Ela, sullahan jää tätä menoa treeni välistä!

Sähköurut rikkoo vanhan koulukunnan hip hopin, mutta kuulostaa jylhältä jäähallissa

Kappale alkaa Elastisen tyylikkäällä rapilla. Elastinen ei tuuppaa loppusointua joka neljännelle tahdille, kuten räpissä yksinkertaisimmillaan tehdään. Riimi tippuu ajoittain lainin keskelle. Se tuo rytmiin monipuolisuutta ja elävyyttä.

Riimin monipuolisuuden näkee tummennetuista sanoista, jotka rimmaavat tai leikittelevät samankuuloisilla äänteillä.

Viel hetki sit huomisen hommat kiinnosti
mut sit heitin korkin roskiin
Kun se irtoskin kintaast nii helposti
tyhjäks kortin nostin

Kappaleen taustalla soiva funkkibiitti tuo vahvasti mieleen Fintelligensin Mikä boogie -kappaleen. Biitin keskiössä on tanssijalkaa heiluttava bassolinja, jolle 70-luvun funkkilegenda James Brown olisi antanut hyväksyntänsä. Samalla biisin taustat kumartavat vanhan liiton hip hopin ja gangsta-funkin suuntaan, joka oli yleinen musatyyli etenkin jenkkiräppäreiden keskuudessa 1990-luvun alussa. Vai mitä, Dr. Dre?

Vanhan liiton meininkiä lisää kohdassa 2:18 oleva noin puolentoista sekunnin hiljaisuus. Tällaiset dropit ja lyhyet tauot olivat perinteisiä elementtejä etenkin 2000-luvun taitteen hip hopissa, samoin biisin lopussa kuultava vinyylien scratchaus.

Yhtäcciin sikasiisti funkkibiitti jää taustalle kertosäkeen b-osassa, jossa päärooliin nappavat sähköurut. Sähköinen soundi on tuttu Cheekin aiemmasta tuotannosta, tosin se ei kertaakaan ole ollu esillä näin selvästi. Kertsin b-osassa kuullaan myös woo-taustahuutoja – eli sitä samaa huutoa, jota kuullaan monissa Cheekin kappaleissa, kuten Timantit on ikuisia ja Äärirajoille-kappaleissa.

Mutta miksi vanhan liiton tribuutilta muistuttavaan kappaleeseen on laitettu mukaan biisin muusta tuotannosta erilliset, elektroniset urut? Niiden sijaan olisi ollut freshia kuulla vaikkapa torvia, kuten Elastisen _Anna soida -_kappaleella.

On kuitenkin syytä huomioida, keistä artisteista on kyse. Cheek ja Elastinen eivät ole mitään pikkutekijöitä suomalaisessa musakentässä. He ovat niitä, jotka valloittavat jäähalleja, toinen jopa stadionin. Klubille passeli biisi pääsee isommassa tilassa oikeuksiinsa jymisevällä ja sähköisellä soundilla.

Niin, Profeettojen ensimmäiset kolme keikkahan pidetään jäähallissa.

Yhtäccii on niin hashtag

Biisin nimi voi herättää monissa kummastusta, ehkä jopa närää. C-kirjain k-kirjaimen tilalla tuntuu turhalta kikkailulta. Sille on todennäköisesti kuitenkin ihan pätevä syy.

Googlettamalla saman yhtäccii, löytää välittömästi Profeettojen biisin. Googlettamalla sanan yhtäkkii, löytää linkkejä sivistyssanakirjaan ja Demin keskustelupalstalle. Yhtäccii löytyy googlesta herkemmin, ja tätä tietoa Cheek sekä Elastinen käytävät hyväkseen, aivan kuten bisnesmiesten kuuluukin.

Ja onhan #Yhtäccii paljon siistimpi hashtag kuin #Yhtäkkii.

Se on se hashtag, kun tämä leka paukkuu yökerhossa ja jengi siirtyy loosseista tanssilattialle, koska – kuten Cheek räppää – ohan tää ny nättii.

Profeettojen Yhtäccii soi YleX:n päivän biisinä 6. helmikuuta!

Lue myös:

Biisianalyysissä Sinuhe: Elastinen ja Cheek aloittavat Profeetat-saagansa täysosumalla

Cheekistä tekeillä elokuva – kuka heistä voisi esittää rap-tähteä?

Analyysi: Cheek ja Elastinen ovat itse asiassa yllättävän erilaisia lavalla – tällaiset räppärit Profeetat-yhteiskonsertissa nähdään