Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Nämä musiikkiohjelmat Elävä arkisto julkaisee vuonna 2018

Maria Guzenina ja Lana Laser Linnunradan pianobaarissa 1998. Sarja julkaistaan kokonaisuudessaan Areenaan marraskuussa 2018.
Maria Guzenina ja Lana Laser Linnunradan pianobaarissa 1998. Sarja julkaistaan kokonaisuudessaan Areenaan marraskuussa 2018. Maria Guzenina ja Lana Laser Linnunradan pianobaarissa 1998. Sarja julkaistaan kokonaisuudessaan Areenaan marraskuussa 2018. Kuva: Yle/Seppo Sarkkinen Maria Guzenina-Richardson,Yle Elävä arkisto

Myös tänä vuonna julkaisemme runsaasti uusia, vanhoja musiikkiohjelmia kokonaisuudessaan ja pysyvästi katsottaviksi. Muistatko vielä ysäri-ohjelma Suomen suosikit, 2000-luvun Musiikki-tv:n tai Maria Guzeninan Linnunradan pianobaarin?

Viuluviikarit helmikuussa

Vuosi 2018 aloitetaan täydentämällä jo viime vuonna aloitettua Viuluviikarit musiikkimaassa -sarjan julkaisua. Helmikuun alussa Yle Areenaan lisätään katsottavaksi sarjan vanhemmat, vuonna 1979 ensiesitetyt jaksot. Sarja täydentyy osaksi aiemmin julkaistuja jaksoja samaan osoitteeseen. Mukana jaksoissa mm. nuori viulistitähti Linda Lampenius.

Viuluviikarit junassa 1979. Opettaja Géza Szilvay (vas.), Linda Lampenius, Maiju Paukkunen ja Réka Szilvay.
Viuluviikarit junassa 1979. Opettaja Géza Szilvay (vas.), Linda Lampenius, Maiju Paukkunen ja Réka Szilvay. Viuluviikarit junassa 1979. Opettaja Géza Szilvay (vas.), Linda Lampenius, Maiju Paukkunen ja Réka Szilvay. Kuva: Yle/Leif Öster Linda Lampenius,Yle Elävä arkisto,Viuluviikarit musiikkimaassa,Géza Szilvay

Suomen suosikit maaliskuussa ja elokuussa

Maaliskuun lopulla käynnistämme 1990-luvun alussa esitetyn Suomen suosikit -sarjan julkaisun. Viihdeohjelmassa kapellimestari Olli Ahvenlahti orkestereineen toteutti tv-katsojien musiikkitoivomuksia. Jaksojen vierailevina tähtinä esiintyi Suomen eturivin artisteja Kikasta Hectoriin. Maaliskuussa julkaisemme sarjan kaikki vuonna 1993 esitetyt jaksot. Loputkin Suomen suosikit julkaistaan elokuussa 2018.

Musiikki-tv kesällä

Kesän aikana jatkamme 2000-luvulla esitetyn Musiikki-tv:n arkistoarkun tyhjentämistä. Musiikkivideosarjaa esitettiin aikanaan viitenä päivänä viikossa erilaisin teemoin. Sarjassa tavatiin vuosien aikana juontajina mm. Marja Hintikka, Ile Uusivuori, Erno Kulmala ja Heta Hyttinen.

Musiikki TV:n juontajia vuonna 2007: Laura Vähähyyppä (vas.), Erno Kulmala, Harri Hakanen, Marja Hintikka ja Ile Uusivuori.
Musiikki TV:n juontajia vuonna 2007: Laura Vähähyyppä (vas.), Erno Kulmala, Harri Hakanen, Marja Hintikka ja Ile Uusivuori. Joukon keskella Musiikki-tv:n maskotti "Keijo". Musiikki TV:n juontajia vuonna 2007: Laura Vähähyyppä (vas.), Erno Kulmala, Harri Hakanen, Marja Hintikka ja Ile Uusivuori. Kuva: Yle/Heli Sorjonen Musiikki-tv,Yle Elävä arkisto

Linnunradan pianobaari marraskuussa

Ennen heittäytymistään politiikkaan Maria Guzenina toimitti Yleisradiolle musiikkiohjelmia pitkin 1990-lukua. Vuonna 1998 esitetty Linnunradan pianobaari on jäänyt monelle tv-katsojalle mieleen erityislaatuisen tunnelmansa takia. Guzeninan emännöimässä musiikkiohjelmassa leijuttiin “musiikkitaivaan tähdistön rajattomuudessa”. Välkehtivässä studiossa tavattiin ajankohtaisia kotimaisia artisteja musiikkiesityksineen. Ohjelmaan kuului myös haastatteluosuus sekä ulkomaisten musiikkivideoiden tarkasteluhetki. Elävä arkisto julkaisee Linnunradan pianobaarin kokonaisuudessaan Areenaan marraskuussa 2018.

Maria Guzeninan vieraana tavattiin mm. Juice Leskinen.
Maria Guzeninan vieraana tavattiin mm. Juice Leskinen. Maria Guzeninan vieraana tavattiin mm. Juice Leskinen. Maria Guzenina-Richardson,Juice Leskinen,Yle Elävä arkisto
 • Lataa aidot pieruäänet vapaaseen käyttöön!

  Ylen äänitehosteita Freesound-palvelussa

  Prööööööt! Pufff! Millä kaikin tavoin pieru voikaan kajahtaa, tussahtaa ja plörähtää. Kuuntele ja lataa pieruja äänitehosteina vapaaseen käyttöön. Yle julkaisee äänitehostekokoelman aarteitaan kaikkien käyttöön Freesound-palvelussa. Tuoreimpana lisäyksenä ovat paljon toivotut pierut. Pääset kuuntelemaan ja lataamaan pierujen muikean kavalkadin tästä linkistä! .

 • Ruusunen ja muita klassikkosatuja Areenassa – tarinoissa mittelevät valon ja pimeyden voimat

  Fiat lux, tulkoon valkeus! Ruususen ja Grimmin satujen taika

  "Fiat lux – tulkoon valkeus!" hyvän haltijan kasvot valaisivat koko tv-ruudun. Vuonna 1982 esitetty televisioteatterin Prinsessa Ruusunen on jättänyt muistiin hehkuvan jäljen. Vielä nytkin silmä sivuuttaa aikansa tv-tekniikan ja näkee taian. Klassikkosaduissa pimeys ja valo, hyvä ja paha hakevat rajojaan voimallisesti. Areenaan kootuissa toivotuissa saduissa nähdään Ruusunen mm. Susanna Haaviston ja Karvakuonon hahmossa, piirrettynä sekä Sinikka Sokan vivahteikkaasti kertomana. Sokan tarinoimina eläväksi tulevat myös monet muut Grimmin sadut.

 • Hyvästit flashille

  Ei enää flashia

  Flash-playerin tarve Areenan web-palvelussa loppuu. Viime viikolla Areenassa saavutettiin jonkinlainen merkkipaalu, kun suorista tv-lähetyksistä muodostettavat tallenteet siirtyivät käyttämään uutta julkaisualustaa.

 • Kirjaudu Yle Tunnuksella äly-tv-laitteesi Areena-sovellukseen

  Helpompi Yle Tunnus -rekisteröityminen äly-tv-laitteilla

  Yle Areenan tv-sovellukset ovat päivittyneet. Uusituilla sovelluksilla on aiempaa helpompi kirjautua Yle Tunnuksella, jolloin käyttäjä saa huomattavasti helpommin käytettävän palvelun. Uusissa Yle Areena -sovelluksissa kirjautuminen tehdään yksinkertaisesti liittämällä äly-tv-laite käyttäjän olemassaolevaan Yle Tunnus -tiliin.