Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Nämä musiikkiohjelmat Elävä arkisto julkaisee vuonna 2018

Maria Guzenina ja Lana Laser Linnunradan pianobaarissa 1998. Sarja julkaistaan kokonaisuudessaan Areenaan marraskuussa 2018.
Maria Guzenina ja Lana Laser Linnunradan pianobaarissa 1998. Sarja julkaistaan kokonaisuudessaan Areenaan marraskuussa 2018. Maria Guzenina ja Lana Laser Linnunradan pianobaarissa 1998. Sarja julkaistaan kokonaisuudessaan Areenaan marraskuussa 2018. Kuva: Yle/Seppo Sarkkinen Maria Guzenina-Richardson,Yle Elävä arkisto

Myös tänä vuonna julkaisemme runsaasti uusia, vanhoja musiikkiohjelmia kokonaisuudessaan ja pysyvästi katsottaviksi. Muistatko vielä ysäri-ohjelma Suomen suosikit, 2000-luvun Musiikki-tv:n tai Maria Guzeninan Linnunradan pianobaarin?

Viuluviikarit helmikuussa

Vuosi 2018 aloitetaan täydentämällä jo viime vuonna aloitettua Viuluviikarit musiikkimaassa -sarjan julkaisua. Helmikuun alussa Yle Areenaan lisätään katsottavaksi sarjan vanhemmat, vuonna 1979 ensiesitetyt jaksot. Sarja täydentyy osaksi aiemmin julkaistuja jaksoja samaan osoitteeseen. Mukana jaksoissa mm. nuori viulistitähti Linda Lampenius.

Viuluviikarit junassa 1979. Opettaja Géza Szilvay (vas.), Linda Lampenius, Maiju Paukkunen ja Réka Szilvay.
Viuluviikarit junassa 1979. Opettaja Géza Szilvay (vas.), Linda Lampenius, Maiju Paukkunen ja Réka Szilvay. Viuluviikarit junassa 1979. Opettaja Géza Szilvay (vas.), Linda Lampenius, Maiju Paukkunen ja Réka Szilvay. Kuva: Yle/Leif Öster Linda Lampenius,Yle Elävä arkisto,Viuluviikarit musiikkimaassa,Géza Szilvay

Suomen suosikit maaliskuussa ja elokuussa

Maaliskuun lopulla käynnistämme 1990-luvun alussa esitetyn Suomen suosikit -sarjan julkaisun. Viihdeohjelmassa kapellimestari Olli Ahvenlahti orkestereineen toteutti tv-katsojien musiikkitoivomuksia. Jaksojen vierailevina tähtinä esiintyi Suomen eturivin artisteja Kikasta Hectoriin. Maaliskuussa julkaisemme sarjan kaikki vuonna 1993 esitetyt jaksot. Loputkin Suomen suosikit julkaistaan elokuussa 2018.

Musiikki-tv kesällä

Kesän aikana jatkamme 2000-luvulla esitetyn Musiikki-tv:n arkistoarkun tyhjentämistä. Musiikkivideosarjaa esitettiin aikanaan viitenä päivänä viikossa erilaisin teemoin. Sarjassa tavatiin vuosien aikana juontajina mm. Marja Hintikka, Ile Uusivuori, Erno Kulmala ja Heta Hyttinen.

Musiikki TV:n juontajia vuonna 2007: Laura Vähähyyppä (vas.), Erno Kulmala, Harri Hakanen, Marja Hintikka ja Ile Uusivuori.
Musiikki TV:n juontajia vuonna 2007: Laura Vähähyyppä (vas.), Erno Kulmala, Harri Hakanen, Marja Hintikka ja Ile Uusivuori. Joukon keskella Musiikki-tv:n maskotti "Keijo". Musiikki TV:n juontajia vuonna 2007: Laura Vähähyyppä (vas.), Erno Kulmala, Harri Hakanen, Marja Hintikka ja Ile Uusivuori. Kuva: Yle/Heli Sorjonen Musiikki-tv,Yle Elävä arkisto

Linnunradan pianobaari marraskuussa

Ennen heittäytymistään politiikkaan Maria Guzenina toimitti Yleisradiolle musiikkiohjelmia pitkin 1990-lukua. Vuonna 1998 esitetty Linnunradan pianobaari on jäänyt monelle tv-katsojalle mieleen erityislaatuisen tunnelmansa takia. Guzeninan emännöimässä musiikkiohjelmassa leijuttiin “musiikkitaivaan tähdistön rajattomuudessa”. Välkehtivässä studiossa tavattiin ajankohtaisia kotimaisia artisteja musiikkiesityksineen. Ohjelmaan kuului myös haastatteluosuus sekä ulkomaisten musiikkivideoiden tarkasteluhetki. Elävä arkisto julkaisee Linnunradan pianobaarin kokonaisuudessaan Areenaan marraskuussa 2018.

Maria Guzeninan vieraana tavattiin mm. Juice Leskinen.
Maria Guzeninan vieraana tavattiin mm. Juice Leskinen. Maria Guzeninan vieraana tavattiin mm. Juice Leskinen. Maria Guzenina-Richardson,Juice Leskinen,Yle Elävä arkisto
 • Faktaa ja fiktiota Suomen presidenteistä ja heidän haastajistaan

  Presidenttejä ja ehdokkaita draamassa ja dokumenteissa

  Kokosimme Areenaan katsottavaksi ohjelmia Suomen presidenteistä ja vaalien vahvoista kilpakumppaneista. Tarjolla on dokumentteja, henkilökuvia, draamasarjoja ja elokuvia – toisinaan taru ja totuus nivoutuvat yhteen. Esillä ovat kaikki itsenäisen Suomen tasavallan presidentit sekä joukko viime vuosikymmenten presidenttiehdokkaita. Suomen poliittinen historia näkyy myös itse ohjelmissa ja niiden sisäisissä valinnoissa.

 • Punikkeja ja jääkäreitä – tasavallan syntyvuosien kokijat äänessä

  Itsenäisyyden murrosvuosien todistajat muistelevat netissä.

  Elävä arkisto on jo aiemmin julkaissut runsaasti silminnäkijäaineistoa 100-vuotisen Suomen kuohuvasta alkutaipaleesta. Uusin lisäys on Ylen ja kahden työväenarkiston yhteistyönä syntynyt järkälemäinen haastattelukooste sisällissodan punaisten muistoista.

 • Rintamäkeläiset olohuoneessa – joulu tulee, jurotus pysyy

  Vanhoissa suosikkidraamoissa ei joulu olekaan yhtä juhlaa.

  Kun suositussa suomalaisessa draamasarjassa on joulun aika, voisi kuvitella maalaisidylliä ja perheonnea. Mutta mitä tapahtuukaan Rintamäkeläisten joulupäivänä 1972 esitetyssä jaksossa, jonka yleisö äänesti katsottavaksi Areenaan. Ainakin siinä kouritaan, jupistaan, jurotetaan ja petetään.