Hyppää pääsisältöön

Onnea, Juliette Gréco 90 vuotta!

Keskiyöllä Pariisi herää. Kuvassa Juliette Gréco.
Keskiyöllä Pariisi herää. Kuvassa Juliette Gréco. juliette greco

Toisen maailmansodan jälkeisen ranskalaisen laulelmamusiikin yksi suurimmista nimistä on eittämättä Juliette Gréco. Tällä viikolla hän täytti 90 vuotta.

Maailmansodan jälkeisinä vuosina tämä, aina tummiin pukeutuva, artisti lauloi itsensä monien mieliin esiintyessään pariisilaisten eksistentialistien suosimassa Café de Floressa.
Häntä ihailivat muusikot ja kulttuuripersoonat kuten Serge Gainsbourg ja Boris Vian. Jean-Paul Sartre piti häntä muusanaan ja luonnehti laulajattaren ääntä "säestykseksi miljoonalle runolle”. Amerikkalaisen jazztrumpetisti Miles Davisin kanssa Gréco meni melkein naimisiin.

Vakuuttavalle, tummaääniselle Grécolle vuosi 1950 oli erityisen tärkeä, silloin hän nimittäin sai ensimmäisen elokuvaroolinsa – tämä tapahtui Jean Cocteaun elokuvassa Orpheus. Samana vuonna alkoi myös hänen levytysuransa joka on jatkunut meidän päiviimme asti.

Alkuaikoina hän tulkitsi runsaasti Joseph Kosman sävellyksiä, myöhemmin muun muassa Jacques Brelin lauluja.

Vuonna 1982 Juliette Gréco julkaisi muistelmateoksen joka on nimeltään Jujube.

Juliette Grécon musiikkia kuullaan muun muassa ohjelmassa Euroopan taivaan alla Yle Radio Suomessa torstaina 9.2. klo 22.05.

 • Tarja Halonen komensi poliisit soittamaan häävalssinsa

  Tarja Halosen elämän merkitykselliset musiikkikappaleet.

  Nuorena Tarja Halonen työskenteli Englannissa sisäkkönä. Tuolloin hän pääsi ensimmäisten brittien joukossa katsomaan The Beatlesien A Hard Day's Night -elokuvan. Halonen on tuttu näky Pori Jazzeilla, kotona jazzin lisäksi usein soi myös ooppera.

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua