Hyppää pääsisältöön

Pianisti Juho Lepistö: "Aluksi suurin kiinnostuksen kohteeni oli isoisän vanha matkaharmooni."

Pianisti Juho Lepistö.
Pianisti Juho Lepistö. Kuva: Yle/Laila Kangas juho lepistö

Sibelius-Akatemiassa pianonsoittoa opiskeleva Juho Lepistö tavattiin Kantapöydän opiskelijatreffeillä 8.2.2017. Juhon elämään mahtuu musiikin lisäksi myös muuta: "Olen aina ollut innokas penkkiurheilija. Seuraan lähes kaikkea urheilua aktiivisesti", hän tunnustaa.

Kuka?

Olen Juho Lepistö, 21-vuotias pianisti. Synnyin Limingassa 7. toukokuuta 1995.

Musiikki on ollut elämässäni läsnä aina, kun pienestä pitäen olen kuunnellut äidin ja siskojeni musisointia ja myöhemmin tietysti soittanut itsekin.

Vietin koko lapsuuteni ja nuoruuteni Limingassa, jossa kävin peruskoulun. Ylioppilaaksi kirjoitin keväällä 2014 Oulun Madetojan musiikkilukiosta.

Musiikkiopinnot?

Olen ollut kiinnostunut soittamisesta jo alle kouluikäisestä saakka. Aluksi suurin kiinnostuksen kohteeni oli isoisäni vanha matkaharmooni, jonka äitini oli häneltä saanut. Kaksi vuotta vanhempi siskoni toimi ensimmäisenä ”opettajanani”. Hänen kanssaan soitimme paljon yhdessä. Musiikkiopistossa aloitin pianotunnit vasta yhdeksänvuotiaana.

En soita muita instrumentteja tällä hetkellä. Haluaisin kovasti kokeilla cembaloa, ja toivonkin että jonain päivänä uskaltaudun.

Limingan seudun musiikkiopistossa olin onnekas kun sain opiskella Eeva Havulehdon ja Hannu Hirvelän oppilaana. Heiltä sain korvaamattoman tärkeitä neuvoja ja tukea matkalla ammattiopintoihin. Sibelius-Akatemiassa aloitin syksyllä 2014 Tuija Hakkilan ja Ilmo Rannan johdolla. Tärkeitä kehityksessäni ovat tietysti olleet myös lukuisat opettajat mestarikursseilta vuosien varrelta.

Tällä hetkellä käynnissä on kolmas vuoteni Sibelius-Akatemiassa, joten toivon saavani musiikin kandidaatin paperit tämän vuoden puolella.

Pianisti Juho Lepistö soittaa Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa 8.2.2017.
Pianisti Juho Lepistö soittaa Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa 8.2.2017. Kuva: Yle juho lepistö

Lempisäveltäjä? Lempiteos?

Lempisäveltäjää tai -musiikkia on vaikea nimetä, koska eri tunnetiloissa erilainen musiikki koskettaa. Jos jonkun kuitenkin haluaisin nimetä, sanoisin Robert Schumann. Hänen musiikkinsa tuntuu niin aidolta. Vielä vaikeampi on nimetä yksittäistä lempiteosta. Voisin nimetä lukuisia pianoteoksia, kuten vaikkapa Beethovenin myöhäiset pianosonaatit tai Rahmaninovin pianokonsertot.

Orkesterimusiikin puolelta viimeaikainen suosikkini on ollut Tshaikovskin kuudes sinfonia. Kuuntelen kuitenkin musiikkia hyvin monipuolisesti laidasta laitaan enkä halua rajoittua pelkästään klassisen musiikin kuunteluun.

Idolit?

Idolikseni voisin nimetä moniakin. Esimerkiksi ihailen jo aiemmin mainitsemiani opettajia. Ei liene myöskään yllätys, että pianistina nimeän yhdeksi idolikseni jo edesmenneen Vladimir Horowitzin.

Entä muuta?

Elämääni mahtuu musiikin lisäksi muutakin. Olen aina ollut innokas penkkiurheilija. Seuraan lähes kaikkea urheilua aktiivisesti. Tykkään tietysti myös itse harrastaa liikuntaa.

Siitä mikä minusta tulee isona, en ole ollenkaan varma. Musiikki ja soittaminen tietysti kiinnostavat paljon, mutta olen kiinnostunut monista muistakin aloista, yhtenä esimerkkinä vaikkapa psykologia. Tällä hetkellä haluan kuitenkin antaa kaikkeni pianon soittoon enkä toistaiseksi mieti vakavissani muita vaihtoehtoja.

Musiikkiesitys videolla on Aarre Merikannon Melody op. 20. Toimittajina ovat Vesa Kytöoja ja Janne Koskinen. Ohjaus Harri Anttila.

 • Baritoni Samuli Takkula: "Toivon että minusta tulee isona oopperalaulaja."

  Tutustu baritoni Samuli Takkulaan.

  Baritoni Samuli Takkula on jo valmistunut Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirkkomusiikiosastolta. Oopperalaulajan ammatti on kuitenkin vielä tavoitteena tällä kolmen lapsen isällä, jonka vaimo on myös kanttori sekä laulupedagogi. Kuka? Olen Samuli Takkula ja olen syntynyt Tampereella 1983.

 • Mari Mäntylä jatkaa erikoistumisen varassa

  Levyarvostelu

  On kulunut yhdeksän vuotta siitä, kun decacordeen eli kymmenkieliseen kitaraan erikoistunut Mari Mäntylä julkaisi ensimmäisen soololevynsä Alba-yhtiöllä. Yksi Mäntylän työskentelykohteista on kotimainen decacorde-bandoneon-duo Duo Dryades. Yleisestikin hänet kutsutaan paikalle, kun tarve vaatii tätä kitaransoiton erikoislajia.

 • Tee se minkä Faurélle voit

  Levyarvostelu

  Gabriel Faurén musiikkia on kenties maailman helpointa esittää. Ranskalaisen suurmiehen makea pursote osuu juuri siihen lokeroon, jossa reilumpikin unenomainen pöpperöiminen saattaa saada sekä esittäjän että yleisön puolihuolimattoman hyväksynnän. Helpompaa musiikkia on tietenkin olemassa faktisesti, mutta sudenkuoppaklasarin metsästä ainakin puoli hehtaaria on varattu jättiläisten vanavedessä aina tulevalle nimelle Fauré. Kolmekymppinen sellisti Andreas Brantelid ja pianisti Bengt Forsberg eivät lukeudu kuitenkaan Faurén alisuorittajiin.

 • Ranskan-kierros nostaa kuoropojille jo liikaa kierroksia

  Levyarvostelu

  Koska Seattlen sinfoniaorkesteri on ollut levyttäjänä koko historiansa ajan ahmatti, se on loogisena tulemana saapunut myös Ranskan viime vuosisadan musiikin tontille. Vauhtia tälle antaa myös se, että seitsemättä kauttaan taiteellisena johtajana aloittava Ludovic Morlot on ranskalainen. Orkesteri perusti vuonna 2014 oman levymerkin, minkä jälkeen ensin oli kolminkertaisesti Henri Dutilleux’n vuoro, ja nyt seattlelaiset sukeltavat Olivier Messiaenin vahvasti uskonnolliseen väriloistoon.