Hyppää pääsisältöön

Alivaltiosihteeri päättää virkakautensa radiossa - virallinen finaalilähetys tulossa vapun tienoilla

Alivaltiosihteerin rilliltrio Pasi Heikura, Jyrki Liikka ja Simo Frangén.
Alivaltiosihteerin rilliltrio Pasi Heikura, Jyrki Liikka ja Simo Frangén. Kuva: Laura Pohjavirta, Yle Kuvapalvelu Alivaltiosihteeri

Suomen virallinen ohjelma Alivaltiosihteeri päättää virkakautensa Ylen radiossa kunniakkaan runsaan 26 vuoden jälkeen. Simo Frangénin, Pasi Heikuran ja Jyrki Liikan luoma kokoonpano aloitti uransa 30 vuotta sitten musiikkiyhtyeenä ja laajensi sitten sarkaansa radio- ja myös tv-sketseihin.

Ensimmäinen Alivaltiosihteeri-ohjelma esitettiin 6.6.1990 Radiomafiassa. Vuonna 2003 ohjelma siirrettiin Yle Radio Suomeen ja vajaa 10 vuotta tämän jälkeen vuonna 2012 Yle Puheelle. Viimeiset uudet jaksot on kuultu keväällä 2016 ja finaalilähetys on odotettavissa vapun tienoilla. Lisäksi Yle Areenaan jää tarjolle edelleen 90 Alivaltiosihteerin parasta sketsiä, joiden avulla Alivaltiosihteerin huumorin ystävät voivat milloin tahansa palata ohjelman pariin.

Radiossa Alivaltiosihteeri on ollut yksi Ylen pitkäikäisimmistä huumoriohjelmista ja myös yksi vanhimmista säännöllisesti viikoittain esitettävistä ohjelmista. Runsaan neljännesvuosisadan aikana Alivaltiosihteerin virallisia ohjelmia on kertynyt yli 1200 kappaletta, mikä tarkoittaa runsaasti yli 10 000 yksittäistä radiohupailua.

"Alivaltiosihteeri on ilakoinut kielenkäytöllä ja sen maneereilla ja huvittanut Ylen kuulijoita kunnioitettavan pitkän ajanjakson. Näyttää siltä, että jokaisella aikakaudella joku ohjelma tai sarja nousee radioviihteen ykkösilmiöksi tai brändiksi. Aiempina vuosikymmeninä näitä ykköshittejä ovat olleet mm. Kankkulan kaivolla, Knalli ja sateenvarjo ja viime aikoihin asti Alivaltiosihteeri. Tällä hetkellä radioviihteen suurimmat kuuntelijajoukot kerää Tohtori Raimo. Uusia draamaviihteen muotoja ja sisältöjä on kehitettävä ja tarjottava radiokanavien ja verkon muuttuvien tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan", sanoo Yle Draaman päällikkö Jarmo Lampela.

Alivaltiosihteeri-ohjelman Jyrki Liikka, Simo Frangen ja Pasi Heikura 1998
Alivaltiosihteeri-ohjelman Jyrki Liikka, Simo Frangen ja Pasi Heikura 1998 Kuva: Jyrki Valkama / Yle Kuvapalvelu Alivaltiosihteeri,Jyrki Liikka,Simo Frangén,Pasi Heikura,1998,radio-ohjelmat

Alivaltiosihteeri on tunnettu mm. palindromeista. Viikon virallisen palindromin lisäksi ohjelmissa on säännöllisesti kuultu Einomies Porkkakosken puhelinraportti.

Alivaltiosihteeri on tehnyt myös televisio-ohjelmia vuosina 1992-2012.

Alivaltiosihteeri-ohjelma sai huippuälykkäiden yhdistyksen Mensa-palkinnon vuonna 2005.

Alivaltiosihteerin mittavaan tuotantoon kuuluu myös lukuisia radio-ohjelmien sisällöistä versioituja kirjoja. Ensimmäinen teos oli Otavan vuonna 1996 julkaisema Virallinen kirja. Yhteensä kirjoja on julkaistu yli 20, joista viimeisin on Virallisuus pitkästä ilosta (2016).

Alivaltiosihteerin 90 parasta radiosketsiä

Alivaltiosihteeri Ylen Elävässä Arkistossa

Lue myös - yle.fi:stä poimittua