Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Neljä kysymystä avuksi pilvipalvelun valintaan

Tekstit: yle.fi/oppiminen, Pilvipalvelut, Digitreenit. Taustakuvassa pilvi taivaalla.
Tekstit: yle.fi/oppiminen, Pilvipalvelut, Digitreenit. Taustakuvassa pilvi taivaalla. Kuva: Yle. Digitreenit,pilvipalvelut

Kännykän tai tietokoneen muisti paukkuu valokuvia ja videoita. Yksi ratkaisu on turvautua pilveen. Pilvipalvelu on eräänlainen kyberlokero, joka säilöö tiedostojasi. Oletko valitsemassa tai vaihtamassa pilvipalvelua? Aloita vastaamalla tämän jutun neljään kysymykseen.

Digilaitteisiimme kertyy kuvia ja videoita siihen tahtiin, että laitteen oma tila loppuu äkkiä kesken. Pilvessä on enemmän säilytystilaa kuin omalla laitteella. Pilveen voi myös varmuuskopioida oman laitteen tiedot siltä varalta, että laite hajoaa tai katoaa. Yksi pilven käyttötarkoitus on myös kuvien tai muiden tiedostojen jakaminen.

Jutun lopussa on linkki viiden ison pilvipalvelun vertailuun.

Voit ensin kartoittaa omia tarpeitasi vastamalla neljään kysymykseen:

1. Millaisilla laitteilla kuvasi ja muut tiedostosi ovat?

Kaikissa laitteissani on sama alusta eli käyttöjärjestelmä.

Helpoin ratkaisu on käyttäjätilin mukana tuleva pilvi:
Apple-laitteilla se on iCloud (iCloud Drive).
Google-tilin omistajia, kuten Android-laitteen tai Gmailin käyttäjiä ohjaillaan Googlen pilvipalvelun suuntaan.
Windows-laitteen mukana tulee Microsoft-tili ja -pilvi OneDrive.
Näihin kaikkiin voi yhdistää saman firman toimisto-ohjelmat (muun muassa tekstinkäsittely).

Mikään ei kuitenkaan estä kytkemästä valmistajien pilvipalveluja pois päältä ja käyttämästä muita. Voit myös käyttää useita pilvipalveluja rinnakkain.


Puhelimessa tai tabletissa on yksi käyttöjärjestelmä, tietokoneessa toinen.

Google Drive, Microsoftin OneDrive ja Applen iCloud lupaavat kaikki venyä käyttöjärjestelmien yli.

Aivan yhtä hyvin voit kuitenkin käyttää muita pilvipalveluja, esimerkiksi näitä - tai useita yhtä aikaa:

Kaikilla näistä ei ole ilmaisversioita. Useimmilta löytyy kuitenkin ilmainen rajattu kokeilukausi.


Tietokoneessani on avoimen koodin alusta, kuten Linuxin Mint tai Ubuntu.

Isoimmista pilvipalveluista vain Dropbox ja Mega tukevat Linuxia virallisesti. Monia muitakin pilvipalveluja voi Linux-laitteella käyttää.

2. Pilvipalvelujen hinta askarruttaa. Millaisia tiedostomääriä aiot laittaa pilveen?

Tuhatkunta kännykkäkuvaa

Noin tuhat kännykkäkuvaa tai jokunen video haukkaavat tilaa muutaman gigatavun. Tästä määrästä ei vielä kannata maksaa kuukausimaksua.

Aivan kaikilla pilvipalveluilla ei kuitenkaan ole ilmaisversiota.

Pilvipalvelujen ilmaisversioista sinulle riittänevät hyvin alle 5 gigatavun (Gt) kokoiset. Tarkempaa tietoa löydät jutun lopun vertailusta.


Tuhansittain kuvia tai jonkin verran videoita

Tarvitset todennäköisesti vähintään 15-20 gigatavua tilaa. Järjestelmäkameran kuvat ovat suurempia kuin kännykkäfotot. Musiikin ja videoiden syömä tila riippuu niiden kestosta ja laadusta.

Google Driveltä saat 15 Gt ilmaiseksi, mutta osa siitä uppoaa meililaatikkoon ja muihin ohjelmiin. Googlen pilvessä et enää voi säästää tilaa tallentamalla kuvasi pakattuina Google Kuvat -palveluun. Kaikki 1.6.21 jälkeen pilveen viedyt kuvat ja videot vievät syövät 15 gigatavun ilmaistilaa.

Jutun lopussa olevan vertailun pilvistä Mega tarjoaa eniten ilmaistilaa.

Muissa isoissa pilvipalveluissa et selviä ilman maksuja. Älä silti maksa teratavusta (1000 gigatavua), jos 50 gigaa tilaa riittää.


Tuhansittain kuvia ja paljon videoita

Isoista pilvipalveluista suurin tallennustila on Megalla: 50 Gt. Muut ilmaisversiot joudut unohtamaan - niissä ei tila riitä.

Poikkeuksena on Googlen pilvessä oleva Google Kuvat: Kun lisäät kuvat ja videot sinne rajatussa koossa, tilaa on periaatteessa rajattomasti. HUOMIO: Tämä muuttuu 1.6.2021 alkaen. Sen jälkeen myös "korkealaatuiset" kuvat lasketaan mukaan 15 gigatavun kiintiöön.

Maksullisissa pilvipalveluissa tarvitset todennäköisesti enemmän kuin 25-30 gigatavua tilaa. Joidenkin maksupakettien kuukausimaksuja näet jutun lopussa olevasta vertailusta.

Dropboxiin, Megaan ja iCloudiin tiedostot tallentuvat alkuperäisessä koossa. iCloudissa omaan laitteeseen jäävät kuvat ja videot voi kuitenkin pakata pienemmiksi.

Käytätkö pilveä datan säilömiseen etkä jakamiseen?
Silloin on halvempaa ostaa ulkoinen kovalevy tai levyasema kuin maksaa 10 euron kuukausimaksua pilvestä.

3. Haluatko jakaa pilvessä olevia kuviasi ja muita tiedostojasi?

Perheenjäsenten ja ystävien kesken

Onko kaikilla sama laite, esimerkiksi iPhone? Valmistajan oma pilvipalvelu lienee näppärin.

Vai haluatko jakaa kuvia helposti Huawein kännykästä iPadin käyttäjälle? Valitse isoista laitevalmistajista riippumaton palvelu. Niiden helppokäyttöisyyttä kannattaa vertailla ilmaisversioilla.

Ainakin isoissa pilvipalveluissa voit jakaa kuvia ja muita tiedostoja myös ihmisille, joilla ei ole palveluun omaa tiliä. Meiliosoite riittää. Toki jakaminen on usein helpompaa, jos vastaanottajalla on palvelun tili.


Kenelle hyvänsä

Jouhevin ratkaisu lienee joku muu pilvipalvelu kuin kolmen jätin (Microsoft, Google, Apple) omistamat. Perehdy kuitenkin niiden eroihin. Jutun lopun vertailussa on mukana kaksi isoa, Dropbox ja Mega.

Ainakin isoissa pilvipalveluissa voit jakaa kuvia ja muita tiedostoja myös ihmisille, joilla ei ole palveluun omaa tiliä. Meiliosoite riittää. Jakaminen on silti usein helpompaa, jos vastaanottajalla on palvelun tili.


En pahemmin jaa tiedostojani

Voit valita minkä pilvipalvelun vain.

Tarkista kuitenkin, tulisiko ulkoinen kovalevy tai levyasema halvemmaksi kuin pilvipalvelun kuukausi- tai vuosimaksut.

4. Miten suhtaudut pilvien yksityisyyteen ja tietosuojaan?

Jaat reippaasti kaikki kuvasi ja musiikkilistasi sosiaalisessa mediassa.

Käytä mitä pilvipalvelua vain.
Muista kuitenkin, että monet pilvipalvelut raportoivat toiminnastasi mainostajille.
Myös haittaohjelmat voivat päästä käsiksi pilvipalveluihin. Esimerkiksi Dropboxin mainetta nakertaa 2016 paljastunut salasanavuoto.


Välillä tietosuoja huolestuttaa - toisinaan taas ei.

Pilvipalvelu ei oikeasti leijaile taivaalla. Käyttäjien tiedostot varastoidaan datakeskuksiin eli konesaleihin. Yrityksen päämajan ja konesalin sijainti määräävät, minkä maan lakeja noudatetaan. Tämä vaikuttaa tietosuojaan.

EU:n tietosuojalait ovat tiukentuneet tietosuojasetus GDPR:n myötä. Isot kansainväliset yritykset ovat kuitenkin salaperäisiä. Yksi Microsoftin datakeskuksista on “jossain Uudellamaalla” ja yksi Googlen palvelinkeskuksista on Haminassa. Tästä ei voi päätellä, että Microsoftin OneDriven tai Google pilivipalvelujen suomalaiskäyttäjien data päätyisi näihin konesaleihin.

Kysyimme Googlelta ja Applelta erikseen, minne ne varastoivat suomalaiskäyttäjien datan. Vastausta ei herunut.

Operaattori Elisan Pilvilinna on tällä hetkellä ainoa pilvipalvelu, joka säilöö datan Suomessa. Eurooppalaisuuttaan korostavat myös muun muassa Jottacloud ja Tresorit.


Haluat kontrolloida omaa dataasi mahdollisimman tarkasti.

Unohda pilvipalvelut. Varmuuskopioi tiedostosi ulkoiselle kovalevylle ja / tai levyasemalle.

Tutustu vertailuun: Viisi isoa pilvipalvelua, joilta löytyy ilmaisversio

Pilvipalveluja käyttää jo 45 prosenttia yli 15-vuotiaista suomalaisista. Pilvien helppokäyttöisyyttä ja sopivuutta itselle kannattaa vertailla ilmaisversioiden avulla.

Löydät vertailun videon alta.

Viiden pilvipalvelun vertailu:

Vertailussa Dropbox, Mega, OneDrive, iCloud ja Google Drive

PilvipalveluDropboxMegaMicrosoft OneDriveiCloudGoogle Drive
Kuka omistaa?Dropbox Inc.Mega LimitedMicrosoftAppleGoogle
Selkein ero muihinHelppokäyttöinen. Vähiten ilmaistilaa.Painottaa tietojen salausta. Eniten ilmaistilaa.Windows-käyttäjille. Osa paketeista tulee osana Officea.Apple-käyttäjille. Tiedostot jaetaan iCloud Drivessa.Google-tilin omistaville.
Millä käyttöjärjestelmillä toimii?Android, iOS, Mac OS, Windows, Linux.Android, iOS, Mac OS, Windows, Linux. Windows, Android, iOS. iOS, Mac OS, Windows.Windows, Mac OS, Android, iOS.
Ilmaista tallennustilaa *2 gigatavua (Gt)20 Gt5 Gt5 Gt 15 Gt
Lisätilan hinta per kuukausi **9,99 e (1 teratavu Tt eli 1000 gigatavua).4,99 e (400 Gt). 9,99 e (2 Tt). 19,99 e (8 Tt).2 e (100 Gt, Standalone-paketti)0,99 e (50 Gt). 2,99 e (200 Gt). 9,99 e (2 Tt).1,99 e (100 Gt). 9,99 e (1 Tt).
Ovatko tukisivut suomeksi?Eivät.Eivät.Kyllä.Enimmäkseen.Eivät.
MuutaNettiselaimista toimii parhaiten Chromella tai Firefoxilla.Windows 10:stä OneDrivea ei voi poistaa, mutta sen saa piiloon, jolloin tiedostojen synkronointi loppuu.Applen mobiilikäyttäjälle pakollinen, jos haluaa varmuuskopioida laitteensa. Android-laitteessa tilin luonti vaatii vaivaa. Ennen 1.6.21 Google Kuviin ladatut pakatut kuvat ja videot eivät syö ilmaista tallennustilaa. Maksulliset tilaukset tehdään Google Onessa.

* Ainakin iCloudissa ja Googlen pilvessä osa ilmaistilasta uppoaa meililaatikkoon, palvelun sisäisiin ohjelmiin tai laitteen varmuuskopiointiin. Joissakin pilvipalveluissa ilmaistilaa saa kelpoteltua lisää esim. suosittelemalla palvelua muille.

** Hinnat lokakuussa 2020. Joissakin pilvipalveluissa vuosihinta on edullisempi kuin maksu kuukausittain.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
14.2.2017: Lisätty Google Drive -opastusvideo.
17.9.17: Lisätty sana "virallisesti" Linux-kysymyksen vastaukseen.
2.9.19: Pilvipalvelujen käyttöprosentti ajan tasalle.
7.8.20: Poistettu maininnat Windows -puhelimista (tuki loppunut) ja lisätty maininnat Google Kuvat -palvelusta.
26.10.20: Taulukon kuukausihinnat ajan tasalle. Google Kuvat -palvelua avattu hieman lisää.
9.12.20: Lisätty maininnat Googlen pilvipalvelujen 1.6.21 muuttuvista ehdoista.
1.7.21: Linkkikorjauksia, Googlen pilven 1.6.21 muuttuneet ehdot mukaan.

Digitreenit

Keskustele