Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Neljä kysymystä avuksi pilvipalvelun valintaan

Tekstit: yle.fi/oppiminen, Pilvipalvelut, Digitreenit. Taustakuvassa pilvi taivaalla.
Tekstit: yle.fi/oppiminen, Pilvipalvelut, Digitreenit. Taustakuvassa pilvi taivaalla. Kuva: Yle. Digitreenit,pilvipalvelut

Kännykän tai tietokoneen muisti paukkuu valokuvia ja videoita. Yksi ratkaisu on turvautua pilveen. Pilvipalvelu on eräänlainen kyberlokero, joka säilöö tiedostojasi. Oletko valitsemassa tai vaihtamassa pilvipalvelua? Aloita vastaamalla tämän jutun neljään kysymykseen.

Digilaitteisiimme kertyy kuvia ja videoita siihen tahtiin, että laitteen oma tila loppuu äkkiä kesken. Pilvessä on enemmän säilytystilaa kuin omalla laitteella. Pilveen voi myös varmuuskopioida oman laitteen tiedot siltä varalta, että laite hajoaa tai katoaa. Yksi pilven käyttötarkoitus on myös kuvien tai muiden tiedostojen jakaminen.

Jutun lopussa on linkki viiden ison pilvipalvelun vertailuun.

Voit ensin kartoittaa omia tarpeitasi vastamalla neljään kysymykseen:

1. Millaisilla laitteilla kuvasi ja muut tiedostosi ovat?

Kaikissa laitteissani on sama alusta eli käyttöjärjestelmä.

Helpoin ratkaisu on käyttäjätilin mukana tuleva pilvi: Apple-laitteilla iCloud (iCloud Drive) ja Windows-laitteilla Microsoftin OneDrive. Android-käyttäjiä ohjaillaan Google Driven suuntaan. Näihin voi yhdistää saman firman tekstinkäsittely- ja taulukko-ohjelmat.

Mikään ei kuitenkaan estä kytkemästä valmistajien pilvipalveluja pois päältä ja käyttämästä muita. Voit myös käyttää useita pilvipalveluja rinnakkain.


Puhelimessa on yksi käyttöjärjestelmä, tietokoneessa toinen.

Google Drive, Microsoftin OneDrive ja Applen iCloud lupaavat kaikki venyä käyttöjärjestelmien yli.

Aivan yhtä hyvin voit kuitenkin käyttää muita pilvipalveluja, esimerkiksi näitä - tai useita yhtä aikaa:

Kaikilla näistä ei ole ilmaisversioita. Useimmilta löytyy kuitenkin ilmainen rajattu kokeilukausi.


Tietokoneessani on avoimen koodin alusta, kuten Linuxin Ubuntu.

Isoimmista pilvipalveluista vain Dropbox ja Mega tukevat Linuxia virallisesti. Jos olet erityisen tarkka tietosuojasta, tutustu vinkkeihin salauksen kannalta parhaista pilvipalveluista.

2. Pilvipalvelujen hinta askarruttaa. Millaisia tiedostomääriä aiot laittaa pilveen?

Tuhatkunta kännykkäkuvaa

Noin tuhat kännykkäkuvaa tai jokunen video haukkaavat tilaa parisen gigatavua. Tästä määrästä ei vielä kannata maksaa kuukausimaksua.

Aivan kaikilla pilvipalveluilla ei kuitenkaan ole ilmaisversiota. Esimerkiksi kotimaisessa Elisa Pilvilinnassa vain ensimmäinen kuukausi on ilmainen.

Pilvipalvelujen ilmaisversioista sinulle riittänevät hyvin 2-5 gigatavun (Gt) kokoiset. Tarkempaa tietoa löydät jutun lopun vertailusta.


Tuhansittain kuvia tai jonkin verran videoita

Tarvitset todennäköisesti vähintään 15-20 gigatavua tilaa. Järjestelmäkameran kuvat ovat suurempia kuin kännykkäfotot. Musiikin ja videoiden syömä tila riippuu niiden kestosta ja laadusta.

Google Driveltä saat 15 Gt ilmaiseksi, mutta osa siitä uppoaa meililaatikkoon ja muihin ohjelmiin. Googlen pilvessä voit säästää tilaa, jos tallennat kuvasi Google Kuvat -palveluun, et Google Driveen. Kuvat-palveluun (Google Photos) mahtuu rajattomasti kuvia, jos niiden kooksi määrittää "korkean laadun" eli enintään 16 megapikseliä per kuva.

Jutun lopussa olevan vertailun pilvistä Mega tarjoaa eniten ilmaistilaa.

Muissa isoissa pilvipalveluissa et selviä ilman maksuja. Älä silti maksa teratavusta (1000 gigatavua), jos 50 gigaa tilaa riittää.


Tuhansittain kuvia ja paljon videoita

Isoista pilvipalveluista suurin tallennustila on Megalla: 50 Gt. Muut ilmaisversiot joudut unohtamaan - niissä ei tila riitä.

Maksullisissa pilvipalveluissa tarvitset todennäköisesti enemmän kuin 25-30 gigatavua tilaa. Joidenkin maksupakettien kuukausimaksuja näet jutun lopussa olevasta vertailusta.

Isoista pilvipalveluista Google Driveen ja OneDriveen (siinä tosin vain Windows Phonella) voit tallentaa kuvat ns. pakattuina, jolloin ne vievät vähemmän tilaa. Dropboxiin, Megaan ja iCloudiin tiedostot tallentuvat alkuperäisessä koossa. iCloudissa omaan laitteeseen jäävät kuvat ja videot voi kuitenkin pakata.

Käytätkö pilveä datan säilömiseen etkä jakamiseen?
Silloin on halvempaa ostaa ulkoinen kovalevy tai levyasema kuin maksaa 10 euron kuukausimaksua pilvestä.

3. Haluatko jakaa pilvessä olevia kuviasi ja muita tiedostojasi?

Perheenjäsenten ja ystävien kesken

Onko kaikilla sama laite, esimerkiksi iPhone? Valmistajan oma pilvipalvelu lienee näppärin.

Vai haluatko jakaa kuvia helposti Huawein kännykästä iPadin käyttäjälle? Valitse isoista laitevalmistajista riippumaton palvelu. Niiden helppokäyttöisyyttä kannattaa vertailla ilmaisversioilla.

Ainakin isoissa pilvipalveluissa voit jakaa kuvia ja muita tiedostoja myös ihmisille, joilla ei ole palveluun omaa tiliä. Meiliosoite riittää. Toki jakaminen on usein helpompaa, jos vastaanottajalla on palvelun tili.


Kenelle hyvänsä

Jouhevin ratkaisu lienee joku muu pilvipalvelu kuin kolmen jätin (Microsoft, Google, Apple) omistamat. Perehdy kuitenkin niiden eroihin. Jutun lopun vertailussa on mukana kaksi isoa, Dropbox ja Mega.

Ainakin isoissa pilvipalveluissa voit jakaa kuvia ja muita tiedostoja myös ihmisille, joilla ei ole palveluun omaa tiliä. Meiliosoite riittää. Jakaminen on silti usein helpompaa, jos vastaanottajalla on palvelun tili.


En pahemmin jaa tiedostojani

Voit valita minkä pilvipalvelun vain.

Tarkista kuitenkin, tulisiko ulkoinen kovalevy tai levyasema halvemmaksi kuin pilvipalvelun kuukausi- tai vuosimaksut.

4. Miten suhtaudut pilvien yksityisyyteen ja tietosuojaan?

Jaat reippaasti kaikki kuvasi ja musiikkilistasi sosiaalisessa mediassa.

Käytä mitä pilvipalvelua vain.
Muista kuitenkin, että monet pilvipalvelut raportoivat toiminnastasi mainostajille.
Myös haittaohjelmat voivat päästä käsiksi pilvipalveluihin. Esimerkiksi Dropboxin mainetta nakertaa 2016 paljastunut salasanavuoto.


Välillä tietosuoja huolestuttaa - toisinaan taas ei.

Pilvipalvelu ei oikeasti leijaile taivaalla. Käyttäjien tiedostot varastoidaan datakeskuksiin eli konesaleihin. Yrityksen päämajan ja konesalin sijainti määräävät, minkä maan lakeja noudatetaan. Tämä vaikuttaa tietosuojaan.

EU:n tietosuojalait ovat tiukkenemassa. Isot kansainväliset yritykset ovat kuitenkin salaperäisiä. Yksi Microsoftin datakeskuksista on “jossain Uudellamaalla” ja yksi Googlen 15 palvelinkeskuksesta on Haminassa. Tästä ei voi päätellä, että Microsoftin OneDriven tai Google Driven suomalaiskäyttäjien data päätyisi näihin konesaleihin.

Kysyimme Googlelta ja Applelta erikseen, minne ne varastoivat suomalaiskäyttäjien datan. Vastausta ei herunut.

Operaattori Elisan Pilvilinna on tällä hetkellä ainoa pilvipalvelu, joka säilöö datan Suomessa. Eurooppalaisuuttaan korostavat myös mm. Jottacloud ja Tresorit.


Haluat kontrolloida omaa dataasi mahdollisimman tarkasti.

Unohda pilvipalvelut. Varmuuskopioi tiedostosi ulkoiselle kovalevylle ja / tai levyasemalle.

Tutustu vertailuun: Viisi isoa pilvipalvelua, joilta löytyy ilmaisversio

Pilvipalveluja käyttää jo reilut 40 prosenttia suomalaisista. Pilvien helppokäyttöisyyttä ja sopivuutta itselle kannattaa vertailla ilmaisversioiden avulla.


Katso lisää viiden pilvipalvelun vertailusta:

Vertailussa Dropbox, Mega, OneDrive, iCloud ja Google Drive

PilvipalveluDropboxMegaOneDriveiCloud / iCloud DriveGoogle Drive
Kuka omistaa?Dropbox Inc.Mega LimitedMicrosoftAppleGoogle
Selkein ero muihinHelppokäyttöinen. Vähiten ilmaistilaa.Painottaa tietojen salausta. Eniten ilmaistilaa.Windows-käyttäjille. Office 365 -paketin osa.Apple-käyttäjille. Tiedostot jaetaan iCloud Drivessa.Sopii parhaiten Googlen ekosysteemin sisällä toimivalle.
Millä käyttöjärjestelmillä toimii?Android, iOS, Mac OS, Windows, Linux.Android, iOS, Mac OS, Windows, Linux. Windows, Android, iOS. OneDrive sisältyy Windows 8.1:een ja 10:iin. iOS, Mac OS, Windows.Windows, Mac OS, Android, iOS.
Ilmaista tallennustilaa *2 gigatavua (Gt)50 Gt5 Gt5 Gt 15 Gt
Lisätilan hinta per kuukausi **8,25 e (1 teratavu Tt eli 1000 gigatavua).4,99 e (200 Gt). 9,99 e (500 Gt). 19,99 e (2 Tt).2 e (50 Gt). 7 e (1 Tt).0,99 e (50 Gt). 2,99 e (200 Gt). 9,99 e (1 Tt). 19,99 e (2 Tt).4 e (30 Gt). 9,99 e (1 Tt).
Ovatko tukisivut suomeksi?Eivät.Eivät.Kyllä.Enimmäkseen.Eivät.
MuutaNettiselaimista toimii parhaiten Chromella tai Firefoxilla.Windows 10:stä OneDrivea ei voi poistaa, mutta sen saa piiloon, jolloin tiedostojen synkronointi loppuu.Applen mobiilikäyttäjälle pakollinen, jos haluaa varmuuskopioida laitteensa. Android-laitteessa tilin luonti vaatii vaivaa.

* Ainakin iCloudissa ja Google Drivessa osa ilmaistilasta uppoaa meililaatikkoon, palvelun sisäisiin ohjelmiin tai laitteen varmuuskopiointiin. Joissakin pilvipalveluissa ilmaistilaa saa kelpoteltua lisää esim. suosittelemalla palvelua muille. Googlen pilvipalveluun kuuluu Google Kuvat, johon kuvia ja videoita voi tallentaa rajattomasti, jos niitä ei tallenna täysikokoisina vaan "korkealaatuisina".

** Hinnat helmikuussa 2017. Mukana enintään 2 teratavun (Tt) eli 2000 gigatavun paketit. Joissakin pilvipalveluissa vuosihinta on edullisempi kuin maksu kuukausittain.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
14.2.2017: Lisätty Google Drive -opastusvideo. 28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero. 22.6.17: Lisätty lopun yleislause. 28.6.17 ja 20.10.17: Pääkuvaan uusi pohja. 7.9.17: Lisätty sana "virallisesti" Linux-kysymyksen vastaukseen. 2.9.19: Pilvipalvelujen käyttöprosentti ajan tasalle. 7.8.20: Poistettu maininnat Windows -puhelimista (tuki loppunut) ja lisätty maininnat Google Kuvat -palvelusta.

Digitreenit

Keskustele