Hyppää pääsisältöön

Suurkaupungin hait

Paul Newman elokuvassa Suurkaupungin hait, taustalla George C. Scott
Paul Newman, taustalla George C. Scott Paul Newman elokuvassa Suurkaupungin hait, taustalla George C. Scott Suurkaupungin hait,kino klassikko

Paul Newman on pääosassa vuonna Robert Rossenin 1961 ohjaamassa draamassa amatööritason biljardihaista, joka päättää haastaa maan kovimman ammattilaispelaajan.
Teema perjantaina 22.12. klo 14.05. Areenassa vain suorana

Paul Newmanin esittämä "Fast Eddie" on huippulahjakas biljardinpelaaja, joka käyttää taitojaan elokuvan alkuperäisnimen mukaisesti "hustlerina", huijarina: hän kiertää yhä uusia biljardisaleja, joissa hän teeskentelee taitamatonta moukkaa ja kynii sitten pahaa-aavistamattoman vastustajansa. Tällainen on parhaimmillaankin nappikauppaa, eikä sitä alan piireissä katsota hyvällä. Eddie haluaa nousta isojen poikien sarjaan kertaheitolla.

Tarina alkaa, kun Fast Eddie saapuu New Yorkiin haastaakseen legendaarisen biljardihain nimeltä "Minnesota Fats" (Jackie Gleason). Seuraa vuorokauden mittainen ottelu, jossa tulokas antaa vanhalle konkarille kovan vastuksen mutta joutuu lopulta taipumaan.

Elokuvan varsinainen draama alkaa tästä vastoinkäymisestä. Eddie haluaa revanssin, mutta sitä varten ei riitä, että hän kerää rahaa uutta haastetta varten. Hänen on myös kasvettava henkisesti ja ryhdistäydyttävä.

Eddien eräänlaisena ohjaajana toimii enemmän ja vähemmän vastentahtoisesti ammattilaisvedonlyöjä Bert (George C. Scott), joka tunnistaa Eddien lahjakkuuden mutta myös kurinalaisuuden puutteen. Pelimiesten maailma tarjoaa Eddielle kylliksi haastetta, jotta hän voi kasvaa pelaajana. Eddie joutuu kuitenkin pohtimaan, riittääkö suurten panosten pyörittäminen biljardipöydällä elämän sisällöksi. Mukana kuvioissa on nyt myös nainen, Sarah (Piper Laurie), joka on kiinnostunut Eddiestä itsestään enemmän kuin tämän pelaamisesta.

Elokuva oli yhdeksän Oscarin ehdokkaana ja voitti kaksi, parhaasta lavastuksesta ja parhaasta kuvauksesta, molemmat mustavalkoelokuvien sarjassa.

Suurkaupungin hait sai jatkoa neljännesvuosisataa myöhemmin, kun Martin Scorsese ohjasi elokuvan Suuret setelit (The Color of Money), jossa harmaantunut Fast Eddie ottaa oppilaakseen Tom Cruisen esittämän nuoren pojan.

 • Suurkaupungin hait (The Hustler), USA 1961. O: Robert Rossen. N: Paul Newman, Jackie Gleason, George C. Scott, Piper Laurie
 • Kirjailija Kjell Westö vuoden 1918 tapahtumista: "Järkyttävintä oli sisällissodan jälkeinen julma kosto"

  Kjell Westö puhuu sisällissodan jälkeisistä tapahtumista.

  Suomen sisällissota alkoi tammikuun lopulla 100 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään aiheesta kolme romaania kirjoittaneen Kjell Westön tuore haastattelu sekä kaksi dokumenttia 1960- ja -80-luvuilta. Niissä ääneen pääsevät myös sisällissodan kokeneet ihmiset. Ohjelmat televisiossa: Yle Teema torstaina 18.1. klo 22.45, perjantaina 19.1. klo 14.55 ja maanantaina 22.1.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

 • Teeman alkukevään 2018 elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

Yle Teema

 • Sound Trackerin uusi kausi alkaa lauantaina

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Teeman alkukevään elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!