Hyppää pääsisältöön

Suurkaupungin hait

Paul Newman elokuvassa Suurkaupungin hait, taustalla George C. Scott
Paul Newman, taustalla George C. Scott Paul Newman elokuvassa Suurkaupungin hait, taustalla George C. Scott Suurkaupungin hait,kino klassikko

Paul Newman on pääosassa vuonna Robert Rossenin 1961 ohjaamassa draamassa amatööritason biljardihaista, joka päättää haastaa maan kovimman ammattilaispelaajan.
Teema perjantaina 22.12. klo 14.05. Areenassa vain suorana

Paul Newmanin esittämä "Fast Eddie" on huippulahjakas biljardinpelaaja, joka käyttää taitojaan elokuvan alkuperäisnimen mukaisesti "hustlerina", huijarina: hän kiertää yhä uusia biljardisaleja, joissa hän teeskentelee taitamatonta moukkaa ja kynii sitten pahaa-aavistamattoman vastustajansa. Tällainen on parhaimmillaankin nappikauppaa, eikä sitä alan piireissä katsota hyvällä. Eddie haluaa nousta isojen poikien sarjaan kertaheitolla.

Tarina alkaa, kun Fast Eddie saapuu New Yorkiin haastaakseen legendaarisen biljardihain nimeltä "Minnesota Fats" (Jackie Gleason). Seuraa vuorokauden mittainen ottelu, jossa tulokas antaa vanhalle konkarille kovan vastuksen mutta joutuu lopulta taipumaan.

Elokuvan varsinainen draama alkaa tästä vastoinkäymisestä. Eddie haluaa revanssin, mutta sitä varten ei riitä, että hän kerää rahaa uutta haastetta varten. Hänen on myös kasvettava henkisesti ja ryhdistäydyttävä.

Eddien eräänlaisena ohjaajana toimii enemmän ja vähemmän vastentahtoisesti ammattilaisvedonlyöjä Bert (George C. Scott), joka tunnistaa Eddien lahjakkuuden mutta myös kurinalaisuuden puutteen. Pelimiesten maailma tarjoaa Eddielle kylliksi haastetta, jotta hän voi kasvaa pelaajana. Eddie joutuu kuitenkin pohtimaan, riittääkö suurten panosten pyörittäminen biljardipöydällä elämän sisällöksi. Mukana kuvioissa on nyt myös nainen, Sarah (Piper Laurie), joka on kiinnostunut Eddiestä itsestään enemmän kuin tämän pelaamisesta.

Elokuva oli yhdeksän Oscarin ehdokkaana ja voitti kaksi, parhaasta lavastuksesta ja parhaasta kuvauksesta, molemmat mustavalkoelokuvien sarjassa.

Suurkaupungin hait sai jatkoa neljännesvuosisataa myöhemmin, kun Martin Scorsese ohjasi elokuvan Suuret setelit (The Color of Money), jossa harmaantunut Fast Eddie ottaa oppilaakseen Tom Cruisen esittämän nuoren pojan.

  • Suurkaupungin hait (The Hustler), USA 1961. O: Robert Rossen. N: Paul Newman, Jackie Gleason, George C. Scott, Piper Laurie

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa