Hyppää pääsisältöön

Suurkaupungin hait

Paul Newman elokuvassa Suurkaupungin hait, taustalla George C. Scott
Paul Newman, taustalla George C. Scott Paul Newman elokuvassa Suurkaupungin hait, taustalla George C. Scott Suurkaupungin hait,kino klassikko

Paul Newman on pääosassa vuonna Robert Rossenin 1961 ohjaamassa draamassa amatööritason biljardihaista, joka päättää haastaa maan kovimman ammattilaispelaajan.
Teema sunnuntaina 26.2. klo 18.00. Areenassa vain suorana

Paul Newmanin esittämä "Fast Eddie" on huippulahjakas biljardinpelaaja, joka käyttää taitojaan elokuvan alkuperäisnimen mukaisesti "hustlerina", huijarina: hän kiertää yhä uusia biljardisaleja, joissa hän teeskentelee taitamatonta moukkaa ja kynii sitten pahaa-aavistamattoman vastustajansa. Tällainen on parhaimmillaankin nappikauppaa, eikä sitä alan piireissä katsota hyvällä. Eddie haluaa nousta isojen poikien sarjaan kertaheitolla.

Tarina alkaa, kun Fast Eddie saapuu New Yorkiin haastaakseen legendaarisen biljardihain nimeltä "Minnesota Fats" (Jackie Gleason). Seuraa vuorokauden mittainen ottelu, jossa tulokas antaa vanhalle konkarille kovan vastuksen mutta joutuu lopulta taipumaan.

Elokuvan varsinainen draama alkaa tästä vastoinkäymisestä. Eddie haluaa revanssin, mutta sitä varten ei riitä, että hän kerää rahaa uutta haastetta varten. Hänen on myös kasvettava henkisesti ja ryhdistäydyttävä.

Eddien eräänlaisena ohjaajana toimii enemmän ja vähemmän vastentahtoisesti ammattilaisvedonlyöjä Bert (George C. Scott), joka tunnistaa Eddien lahjakkuuden mutta myös kurinalaisuuden puutteen. Pelimiesten maailma tarjoaa Eddielle kylliksi haastetta, jotta hän voi kasvaa pelaajana. Eddie joutuu kuitenkin pohtimaan, riittääkö suurten panosten pyörittäminen biljardipöydällä elämän sisällöksi. Mukana kuvioissa on nyt myös nainen, Sarah (Piper Laurie), joka on kiinnostunut Eddiestä itsestään enemmän kuin tämän pelaamisesta.

Elokuva oli yhdeksän Oscarin ehdokkaana ja voitti kaksi, parhaasta lavastuksesta ja parhaasta kuvauksesta, molemmat mustavalkoelokuvien sarjassa.

Suurkaupungin hait sai jatkoa neljännesvuosisataa myöhemmin, kun Martin Scorsese ohjasi elokuvan Suuret setelit (The Color of Money), jossa harmaantunut Fast Eddie ottaa oppilaakseen Tom Cruisen esittämän nuoren pojan.

 • Suurkaupungin hait (The Hustler), USA 1961. O: Robert Rossen. N: Paul Newman, Jackie Gleason, George C. Scott, Piper Laurie

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!