Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Tulevaisuuden valeuutiset väärentävät ääntä ja liikkuvaa kuvaa

Väärennetty sana audion ja videon päällä
Valeuutisten seuraava vaihe on pelottava: uusin teknologia mahdollistaa jo videon ja audion väärentämisen. Väärennetty sana audion ja videon päällä Kuva: Yle/Ville Alijoki Valheenpaljastaja (artikkelisarja),valemedia,video,audio

Äänen "photoshoppaaminen" on juuri niin pelottava juttu kuin miltä se kuulostaa.

Jotkut valeuutiset levisivät Yhdysvaltain vaalien aikana Facebookissa laajemmalle kuin suosituimmat todelliset politiikan uutiset. Valeuutisia liikkui sosiaalisessa verkossa niin suuria määriä, että niiden on epäilty vaikuttaneen presidentinvaalien tulokseen.

Valeuutisten seuraava kehitysaskel tekee niistä entistä pelottavampia.

Niillä on ollut kiistattomia seurauksia tosielämässä, esimerkiksi silloin kun aseistettu mies ilmaantui washingtonilaiseen pizzeriaan tutkimaan sen kellarissa majailevaa Hillary Clintonin pedofiilirinkiä. Kyseistä pizzagateksi nimitettyä valeuutista ja salaliittoteoriaa on levitetty Suomessa asti.

Tähän asti valeuutiset ovat olleet lähinnä tekstiä.

Valeuutiset, propaganda ja moninainen misinformaatio löytävät aina uusia keinoja hämärtää julkista keskustelua sitä mukaa, kun vanhoja väyliä tukitaan. Valeuutisten seuraava kehitysaskel tekee niistä entistä pelottavampia.

Ne ottavat käyttöönsä äänen ja liikkuvan kuvan manipuloinnin.

Kuva jossa kuvataan Face2face ohjelman toimintaa.
Face2Face ohjelmalla voi "kaapata" ihmisen kasvot. Kuva jossa kuvataan Face2face ohjelman toimintaa. Kuva: Yle/Kuvakaappaus Youtubesta Valheenpaljastaja (artikkelisarja),Vladimir Putin,valemedia

1) Videolla puhuvan henkilön kasvonliikkeitä voidaan muunnella jo nyt

On täysin mahdollista kaapata Vladimir Putinin tai Donald Trumpin kasvot videolla ja laittaa heidät sanomaan jotakin aivan muuta kuin mitä he todellisuudessa sanoivat.
Tällainen teknologia on kehitetty saksalais-amerikkalaisessa tutkimusprojektissa. Ohjelma on nimeltään Face2Face. Se vaihtaa näyttelijän ilmeet – suun liikkeet ja esimerkiksi kulmakarvojen kohoamisen – kohdehenkilön kasvoille.

Katso Face2Facen kylmäävä esittelyvideo Youtubesta.

Keksinnöstä kirjoitetut uutisjutut ottivat tuoreeltaan huomioon sen pimeät puolet. Face2Facea on kutsuttu pelottavaksi ja kammottavaksi.

Useimmissa artikkeleissa esiintyvä tutkija, saksalainen Matthias Niessner, ei itse vaikuta lainkaan huolestuneelta. Hänen mukaansa tarkoitus on esimerkiksi parantaa elokuvien dubbausta, eli elokuvan ääniraidan äänittämistä jälkikäteen toisella kielellä – ei suinkaan vaikkapa tehdä identiteettivarkauksista lastenleikkiä.

Washington Post haastatteli tutkijaa teknologian mahdollisista käyttötavoista lokakuussa julkaistussa jutussa. Tuolloin Niessner sanoi muun muassa seuraavaa:

– Emme yritä auttaa ihmisiä väärentämään asioita. Olemme toisella puolella, auttamassa ihmisiä selvittämään, mitä on meneillään ja mitä digitaalisella datalla voi tehdä.

Jimmy Kimmel matkii Mike Tysonia.
Matthias Niessner esitteli teknologiaansa Jimmy Kimmel Live -ohjelmassa. Jimmy Kimmel matkii Mike Tysonia. Kuva: Youtube kuvakaappaus Jimmy Kimmel,Jimmy Kimmel Live!,Mike Tyson

Niessner kävi esittelemässä keksintöään harmittomaan sävyyn esimerkiksi suositussa Jimmy Kimmel Live -ohjelmassa, jossa juontaja imitoi nyrkkeilijä Mike Tysonia.

Kenen tahansa lienee silti helppo kuvitella, miten Face2Facen kaltaista teknologiaa voitaisiin käyttää hämäräperäisiin ja jopa vaarallisiin tarkoituksiin. Se antaa valeuutisten tekijöille aivan uudet mahdollisuudet sepittää omia “televisiouutisiaan”.

Ei ole vaikea kuvitella, että videoväärennös vaikkapa ydinasevaltioiden johtajien puheista voisi aloittaa vakavan kansainvälisen selkkauksen.

2) Pian voit laittaa kenet tahansa sanomaan mitä tahansa

Adobe kehittää kaikkien tunteman Photoshop-ohjelmansa rinnalle tuotetta, jota kehittäjät kuvailevat nimityksellä "Photoshop for audio". Sitä kutsutaan myös nimellä Project VoCo.

Kyseessä on tietokoneohjelma, johon voi kirjoittaa sanoja ja laittaa ohjelman sanomaan ne jonkun tietyn henkilön äänellä. Edellytyksenä on, että ohjelmaan on syötetty noin 20 minuuttia kyseisen henkilön puhetta.

Katso VoCon esittelyvideo.

Adobe esitteli vielä kehitysasteella olevaa ohjelmistoa ensimmäisen kerran julkisesti marraskuussa 2016. Tuossa tilaisuudessa mahdolliset eettiset ongelmat ohitettiin lähinnä toteamalla, että homma on hoidossa.

Mahdolliset eettiset ongelmat ohitettiin lähinnä toteamalla, että homma on hoidossa.

Kuitenkin esimerkiksi poliitikkojen ja muiden julkisuuden henkilöiden ääntä on helppo saada haltuunsa reippaasti yli 20 minuutin verran. VoCo voi vielä tehdä propagandan ja valeuutisten tehtailusta ennennäkemättömän houkuttelevaa, samoin kekseliäiden identiteettivarkauksien juonimisesta.

Manipulaation asteet: teksti, valokuva, mikä tahansa

Jo nyt valokuvien feikkaaminen on tarpeeksi helppoa.

Moni esimerkiksi luuli, että Trumpin virkaanastujaistilaisuudessa Barack Obama laittoi kätensä Donald Trumpin puolison Melanian takapuolelle. No ei laittanut.

Kuvaa oli manipuloitu. Täältä näet aidon tilanteen.

Valokuvan autenttisuutta on vaikeampi epäillä kuin kirjoitettua sanaa. Liikkuvan kuvan manipulointi tulee varmasti mieleen vielä harvemmalle, saati sitten puheen muuntelun mahdollisuus.

Lähdekritiikin taidoista tulee entistä arvokkaampia, kun suunnilleen kaikkeen audiovisuaalisen viestintään täytyy alkaa suhtautua epäilevästi.

Valheenpaljastaja käsittelee käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa joka toinen viikko. Lähetä juttuvinkki: valheenpaljastaja@gmail.com.

9.2.17: korjattu nimen kirjoitusvirhe kuvatekstissä.

Media- ja digitaidot

 • Tosiasiat voi aina tarkistaa - faktantarkistajat karsivat pötypuhetta

  Uhkaako viihteellistyminen faktapohjaista uutisointia?

  Valeuutiset, valemedia, vaihtoehtoiset faktat, totuudenjälkeinen aika - uusia termejä, joiden esiin nouseminen kertoo siitä, kuinka totuuden ja valheen raja näyttäisi hämärtyneen. Toimittaja Tuomas Muraja kertoo tuoreessa Faktat tiskiin -kirjassa, miten mm. Faktabaari-palvelu tarkistaa julkisen keskustelun väitteitä.

 • Digitreenit: Hiiren kakkospainikkeen taikatemput

  Hiiren kakkosnapilla saa tehtyä ihmeellisiä asioita.

  Hiiren kakkosnapilla voi tehdä monenlaisia temppuja, kuten kääntää tekstiä, etsiä sanoja ja tietenkin kopioida, leikata ja liittää. Tästä muutama vinkki hiiren ja kosketuslevyn käyttöön.

 • Digitreenit: Näin karsit roskapostia

  Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin

  Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

 • Digitreenit: Osaatko ostaa verkosta turvallisesti? Testaa tietosi

  Tee testi: Osaatko maksaa verkko-ostokset turvallisesti?

  Ostamme netistä melkein kaikkea: matkoja, pääsylippuja, urheiluvarusteita, majoitusta, nettiliittymiä, kirjoja... Testaa 12 tiukalla kysymyksellä, oletko fiksu nettishoppaaja. Tässä visassa on kyse ostamisesta yrityksiltä. Vastausvaihtoehdoista on oikein yksi tai useampi. Voit kuitenkin valita vain yhden oikean vastauksen per kysymys.

 • Digitreenit: Instagram - keskity kuviin

  Instagram-sovelluksen käyttöönotto ja ohjeet

  Instagram kasvaa hurjaa vauhtia. Sen käyttö kasvoi 10 prosenttia vuonna 2016. Näillä ohjeilla pääset alkuun ja saat muutaman vinkin käyttöönottoon.

 • Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

 • Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

  Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

  Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

 • New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

  New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

  Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

 • Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

  500 miljoona käyttäjää Instagramissa. Tapasimme 2 heistä.

  Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat. 18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

 • Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

  Vinkkejä Wikipedian käyttöön

  Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

 • Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

  Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

  Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

 • Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Mediataitoja alakouluun

  Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

  Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

 • Mediataidot

  Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

  Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

 • Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

  Mediataitoja yläkoululaisille.

  Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

 • 5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.

 • Digitreenit: Viisi vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.