Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Tulevaisuuden valeuutiset väärentävät ääntä ja liikkuvaa kuvaa

Väärennetty sana audion ja videon päällä
Valeuutisten seuraava vaihe on pelottava: uusin teknologia mahdollistaa jo videon ja audion väärentämisen. Väärennetty sana audion ja videon päällä Kuva: Yle/Ville Alijoki Valheenpaljastaja (artikkelisarja),valemedia,video,audio

Äänen "photoshoppaaminen" on juuri niin pelottava juttu kuin miltä se kuulostaa.

Jotkut valeuutiset levisivät Yhdysvaltain vaalien aikana Facebookissa laajemmalle kuin suosituimmat todelliset politiikan uutiset. Valeuutisia liikkui sosiaalisessa verkossa niin suuria määriä, että niiden on epäilty vaikuttaneen presidentinvaalien tulokseen.

Valeuutisten seuraava kehitysaskel tekee niistä entistä pelottavampia.

Niillä on ollut kiistattomia seurauksia tosielämässä, esimerkiksi silloin kun aseistettu mies ilmaantui washingtonilaiseen pizzeriaan tutkimaan sen kellarissa majailevaa Hillary Clintonin pedofiilirinkiä. Kyseistä pizzagateksi nimitettyä valeuutista ja salaliittoteoriaa on levitetty Suomessa asti.

Tähän asti valeuutiset ovat olleet lähinnä tekstiä.

Valeuutiset, propaganda ja moninainen misinformaatio löytävät aina uusia keinoja hämärtää julkista keskustelua sitä mukaa, kun vanhoja väyliä tukitaan. Valeuutisten seuraava kehitysaskel tekee niistä entistä pelottavampia.

Ne ottavat käyttöönsä äänen ja liikkuvan kuvan manipuloinnin.

Kuva jossa kuvataan Face2face ohjelman toimintaa.
Face2Face ohjelmalla voi "kaapata" ihmisen kasvot. Kuva jossa kuvataan Face2face ohjelman toimintaa. Kuva: Yle/Kuvakaappaus Youtubesta Valheenpaljastaja (artikkelisarja),Vladimir Putin,valemedia

1) Videolla puhuvan henkilön kasvonliikkeitä voidaan muunnella jo nyt

On täysin mahdollista kaapata Vladimir Putinin tai Donald Trumpin kasvot videolla ja laittaa heidät sanomaan jotakin aivan muuta kuin mitä he todellisuudessa sanoivat.
Tällainen teknologia on kehitetty saksalais-amerikkalaisessa tutkimusprojektissa. Ohjelma on nimeltään Face2Face. Se vaihtaa näyttelijän ilmeet – suun liikkeet ja esimerkiksi kulmakarvojen kohoamisen – kohdehenkilön kasvoille.

Katso Face2Facen kylmäävä esittelyvideo Youtubesta.

Keksinnöstä kirjoitetut uutisjutut ottivat tuoreeltaan huomioon sen pimeät puolet. Face2Facea on kutsuttu pelottavaksi ja kammottavaksi.

Useimmissa artikkeleissa esiintyvä tutkija, saksalainen Matthias Niessner, ei itse vaikuta lainkaan huolestuneelta. Hänen mukaansa tarkoitus on esimerkiksi parantaa elokuvien dubbausta, eli elokuvan ääniraidan äänittämistä jälkikäteen toisella kielellä – ei suinkaan vaikkapa tehdä identiteettivarkauksista lastenleikkiä.

Washington Post haastatteli tutkijaa teknologian mahdollisista käyttötavoista lokakuussa julkaistussa jutussa. Tuolloin Niessner sanoi muun muassa seuraavaa:

– Emme yritä auttaa ihmisiä väärentämään asioita. Olemme toisella puolella, auttamassa ihmisiä selvittämään, mitä on meneillään ja mitä digitaalisella datalla voi tehdä.

Jimmy Kimmel matkii Mike Tysonia.
Matthias Niessner esitteli teknologiaansa Jimmy Kimmel Live -ohjelmassa. Jimmy Kimmel matkii Mike Tysonia. Kuva: Youtube kuvakaappaus Jimmy Kimmel,Jimmy Kimmel Live!,Mike Tyson

Niessner kävi esittelemässä keksintöään harmittomaan sävyyn esimerkiksi suositussa Jimmy Kimmel Live -ohjelmassa, jossa juontaja imitoi nyrkkeilijä Mike Tysonia.

Kenen tahansa lienee silti helppo kuvitella, miten Face2Facen kaltaista teknologiaa voitaisiin käyttää hämäräperäisiin ja jopa vaarallisiin tarkoituksiin. Se antaa valeuutisten tekijöille aivan uudet mahdollisuudet sepittää omia “televisiouutisiaan”.

Ei ole vaikea kuvitella, että videoväärennös vaikkapa ydinasevaltioiden johtajien puheista voisi aloittaa vakavan kansainvälisen selkkauksen.

2) Pian voit laittaa kenet tahansa sanomaan mitä tahansa

Adobe kehittää kaikkien tunteman Photoshop-ohjelmansa rinnalle tuotetta, jota kehittäjät kuvailevat nimityksellä "Photoshop for audio". Sitä kutsutaan myös nimellä Project VoCo.

Kyseessä on tietokoneohjelma, johon voi kirjoittaa sanoja ja laittaa ohjelman sanomaan ne jonkun tietyn henkilön äänellä. Edellytyksenä on, että ohjelmaan on syötetty noin 20 minuuttia kyseisen henkilön puhetta.

Katso VoCon esittelyvideo.

Adobe esitteli vielä kehitysasteella olevaa ohjelmistoa ensimmäisen kerran julkisesti marraskuussa 2016. Tuossa tilaisuudessa mahdolliset eettiset ongelmat ohitettiin lähinnä toteamalla, että homma on hoidossa.

Mahdolliset eettiset ongelmat ohitettiin lähinnä toteamalla, että homma on hoidossa.

Kuitenkin esimerkiksi poliitikkojen ja muiden julkisuuden henkilöiden ääntä on helppo saada haltuunsa reippaasti yli 20 minuutin verran. VoCo voi vielä tehdä propagandan ja valeuutisten tehtailusta ennennäkemättömän houkuttelevaa, samoin kekseliäiden identiteettivarkauksien juonimisesta.

Manipulaation asteet: teksti, valokuva, mikä tahansa

Jo nyt valokuvien feikkaaminen on tarpeeksi helppoa.

Moni esimerkiksi luuli, että Trumpin virkaanastujaistilaisuudessa Barack Obama laittoi kätensä Donald Trumpin puolison Melanian takapuolelle. No ei laittanut.

Kuvaa oli manipuloitu. Täältä näet aidon tilanteen.

Valokuvan autenttisuutta on vaikeampi epäillä kuin kirjoitettua sanaa. Liikkuvan kuvan manipulointi tulee varmasti mieleen vielä harvemmalle, saati sitten puheen muuntelun mahdollisuus.

Lähdekritiikin taidoista tulee entistä arvokkaampia, kun suunnilleen kaikkeen audiovisuaalisen viestintään täytyy alkaa suhtautua epäilevästi.

Valheenpaljastaja käsittelee käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa joka toinen viikko. Lähetä juttuvinkki: valheenpaljastaja@gmail.com.

Muokattu 9.2.17: korjattu nimen kirjoitusvirhe kuvatekstissä.
Muokattu 11.3.2019: Kommentointi on päättynyt.

Valheenpaljastaja

Kommentit
 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot