Hyppää pääsisältöön

Auta meitä yhdistämään koko Suomi yhteen neulekuvioon!

Etualalla lähikuvassa harmaa neuletyö, kaunis talvimaisema taustalla.
Etualalla lähikuvassa harmaa neuletyö, kaunis talvimaisema taustalla. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),Neulonta,talvimaisema

Haluatko osallistua täysin uuden Strömsö-tuotteen kehittämiseen? Tuotteen, jossa yhdistyy koko Suomi ja joka juhlistaa samalla 100-vuotiasta maatamme. Etsimme nyt neulekuvioita neuleprojektiin, jossa ajatuksena on, että jokaista maamme osaa edustaa yksi neulottu raita.

Kustakin raidasta tulee 3–12 silmukkaa korkea, ja kuviossa käytetään kahta eriväristä lankaa. Työ neulotaan pyöröpuikolla sileänä neuleena, eikä siihen tule pitsi- eikä reikäneuletta. Älä lähetä meille valmista työtä vaan pelkkä ruutupiirros kuviosta tai symbolista, joka toistuu peräkkäin useita kertoja.

Etsimme jatkuvasti uusia tapoja ohjelman tekemiseen ja yhteistyöhön teidän katsojien kanssa. Yli 60 henkilöä koeneuloi Strömsö-lapaset, jonka kuvioon sain inspiraation Strömsön huvilan verannan kaidelaudoista. Te katsojat lähetitte reilut 1000 kukkaa ja lehteä virkkausinstallaatioomme. Nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uuteen projektiin!

Miksi taas neulomista? Kun kysyimme teiltä, mitä käsityötekniikoita haluatte nähdä Strömsössä keväällä 2017, saimme 647 ääntä ja neulominen sijoittui kolmanneksi. Ja haluamme tietenkin toteuttaa teidän toiveenne.

Minkä kuvion haluaisit mukaan?

Pyrimme keräämään historiallisia ja perinteisiä neulekuvioita. Tiedätkö jonkin kuvion, joka sinusta kuuluisi mukaan? Tee siitä ruutupiirros ja lähetä piirros meille. Liitä mukaan lyhyt selitys kuvion alkuperästä ja perustelusi, miksi kuvion tulisi päästä mukaan. Voit myös suunnitella kuvioraidan itse. Liitä silloin mukaan perustelusi, miksi sinun raitasi edustaa mielestäsi omaa asuinaluettasi tai mistä sait inspiraation kuvioon.

Sinun ei tarvitse osata neuloa tai tehdä ruutupiirrosta voidaksesi osallistua. Jos sinulla on esimerkiksi vanha neuletyö, jonka kuvion haluaisit mukaan, voit myös lähettää siitä valokuvan. Ota kuva hyvässä valaistuksessa ja niin läheltä, että pystyn erottamaan silmukat ja kopioimaan kuvion. Muista silloin kertoa myös kuvion taustasta ja omat perustelusi. Älä lähetä meille jonkun toisen suunnittelemaa uutta kuviota ilman kyseisen henkilön lupaa.

Lähetä kuviosi postitse osoitteeseen Strömsö, PL 1000, 65101 Vaasa – kirjoita kuoreen ”100 neulontamalli” – tai sähköpostitse osoitteeseen lee.esselstrom@yle.fi viimeistään 5.3.2017.

Ajatus ja inspiraatio

Ajatuksenani on neuloa tuubihuivi, jonka kuvioraidat edustavat Suomen monimuotoisuutta samalla kun ne muodostavat yhdessä kauniin kokonaisuuden. Valitsemme kuviot tuubihuiviin saamiemme ehdotusten joukosta, mutta kaikki kuviot julkaistaan erillisessä artikkelissa. Jos ehdotuksia tulee oikein paljon, pystymme ehkä neulomaan pitkän hameen tai mekon, johon kaikki ehdotetut kuviot pääsevät mukaan. Ehkä silloin löydämme myös jonkun, joka voi pukeutua mekkoon itsenäisyyspäivän vastaanotolle joulukuussa? Ainahan voi unelmoida, vai mitä?

Sain inspiraation tähän projektiin, kun mietin kaikkia upeita paitoja, sukkia ja lapasia, joita maassamme on neulottu. Maakuntalapasia, jussipaitaa, Korsnäsin paitaa, Vöyrin paitaa sekä lappilaisia ja karjalaisia käsitöitä. Eikö olekin hienoa, että meillä on paikallisia käsitöitä, joista voimme olla ylpeitä! Unelmani on yhdistää osia kaikesta tästä uuteen neuleprojektiin yhdessä teidän kanssanne. Toivottavasti haluat osallistua siihen omalla panoksellasi!

Kuvio julkaistaan kokonaisuudessaan kuvausten jälkeen.

Ruotsinkielinen versio artikkelista

Perinteiset Lapvärtin lapaset.
Ehkä osa tästä Lapväärtin perinteisestä lapasmallista sopisi mukaan? Perinteiset Lapvärtin lapaset. Kuva: Yle/Lee Esselström Lapväärtti,lapaset

Käännös Jenna Pahlman

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa