Hyppää pääsisältöön

Joni ja Mira: Valoa niukkaan arkeen

Minkälaista on elää sukupolvesta toiseen jatkuvassa köyhyydessä?
Dokumentti seuraa Mira Vihtamäen (vas.) perheen ja hänen äitinsä Nina Vihtamäen elämää. Minkälaista on elää sukupolvesta toiseen jatkuvassa köyhyydessä? yle tv1

Minkälaista on elää sukupolvesta toiseen jatkuvassa köyhyydessä? Voiko köyhyyden perinnöstä päästä irti?

Toimittaja Simo Sipola seurasi helsinkiläisten Joni Forsgrenin ja Mira Vihtamäen elämää vuonna 2012 valmistuneessa, lauantaina 11.2. uusittavassa dokumentissa. Mitä heille kuuluu nyt?

Ruokajonossa harvemmin

Miralla ja Jonilla menee nykyään paremmin kuin viisi vuotta sitten. Arki ei ole enää pelkkää selviytymistaistelua. Ruokajonossa tulee käytyä enää harvoin.

Perhe on saanut aiempaa suuremman vuokra-asunnon. Mira käy töissä Malmin sairaalan kahvilassa. Joni joutui tammikuun lopussa työttömäksi oltuaan sitä ennen työkokeilussa kiinteistöhuoltofirmassa.

Ravintola-alalta töitä?

Pariskunta hakee nyt aktiivisesti ravintola-alan töitä, sillä heillä on molemmilla kokin koulutus. He kävivät äskettäin ravintola-alan rekrytointitapahtumassa.

Keväällä seitsemän vuotta täyttävä Sami-poika käy esikoulua. Hän aloittaa Maatullin ala-asteen koulussa ensi syksynä.

Vielä reilu vuosi sitten perheen elämä oli pois raiteiltaan. Mira ja Joni olivat molemmat työttömiä, ja perhe oli joutunut asunnostaan evakkoon keittiöön pesiytyneiden tuholaisten takia.

Apua rekry-tapahtumasta?

Mira näkee tulevaisuuden aiempaa valoisampana.

“Määräaikainen työsopimukseni loppuu toukokuussa. Yritämme nyt molemmat löytää oman alan töitä. Toivottavasti rekry-tapahtumassa saisi luotua hyviä kontakteja. Se auttaisi taas eteenpäin”, Mira suunnittelee.

Minkälaista on elää sukupolvesta toiseen jatkuvassa köyhyydessä?
Joni Forsgren oli lajittelemassa elektroniikkaromua yhdeksän euron päiväpalkalla. Minkälaista on elää sukupolvesta toiseen jatkuvassa köyhyydessä? Yle TV1,dokumentti: perintönä köyhyys

Dokumentti: Perintönä köyhyys

TV1 lauantaina 11.2.2017 klo 8.08 - 8.55
Yle Areenassa 30 päivää

Miten suomalainen köyhyys ja huono-osaisuus periytyy? Voiko köyhyyden perinnöstä päästä irti? Toimittaja Simo Sipolan vuonna 2012 valmistunut dokumentti seuraa helsinkiläisten köyhien arkea kolmessa sukupolvessa.

Dokumentin päähenkilöitä ovat Helsingin Tapulikaupungissa asuvat Mira Vihtamäki ja hänen miehensä Joni Forsgren. Muita henkilöitä ovat Jonin ja Miran poika Sami sekä Jonin äiti Carola Forsgren ja Miran äiti Nina Vihtamäki.

Heidän arkensa pyörii ruokajonon, Kelan toimiston, työvoimatoimiston, sosiaalitoimiston ja pienipalkkaisten työllistämistöiden ympärillä. Köyhyys on heille selviytymistaistelua: miten saada rahat riittämään ruokaan, lääkkeisiin ja vaatteisiin.

Dokumentti on esitetty edellisen kerran vuonna 2016.