Hyppää pääsisältöön

Kovan korruption ja hyvän hallinnon väliin jää laaja harmaa alue

Proseccoa yrittäjien kanssa kaupungin luottokortilla, ylisuuria palkkioita, tuulimyllyjä päättäjien maille, jääviyteen kompastuneita kaavoja ja tukku epäilyjä siitä, että kunnan rahakkaista kaavoista ja hankinnoista sovitaan salaisissa verkostoissa.

MOT:n pyysi joulun alla kansalaisilta esimerkkejä kuntapäättäjien kaksoisrooleista, suosimisesta, epäillystä rakenteellisesta korruptiosta ja Hyvä Veli –verkostoista.

Vinkkejä tuli useita kymmeniä, yksilöityjä epäilyjä yli 50. Niistä on tähän mennessä varmennettu parikymmentä. Varmennetut vinkit uutisoidaan MOT:n verkkosivuilla.

MOT:n tarkastamat vinkit liittyivät lähes kaikki epäilyihin, että asioista on tosiasiallisesti sovittu julkisuudelta piilossa. Tyypillisesti kyse on rahakkaista kaavakuvioista tai kunnan hankinnoista.

Selvitys toi näkyväksi harmaan alueen, joka jää laissa kielletyn toiminnan ja hyvän hallinnon väliin.

Esimerkiksi esteellisille päättäjille jää paljon tilaa vaikuttaa omaa etuaan koskeviin asioihin epävirallisesti, virallisen päätöksenteon ulkopuolella.

Vaasan yliopiston hallintotieteiden professori, rakenteellista korruptiota tutkinut Ari Salminen sanoo, että vaikka Suomessa on kansainvälisesti vertailtuna tiukat jääviyssäännökset, on niiden soveltamisala varsin kapea ja tarkka.

-Tässä syntyy helposti virheellinen käsitys, että se mikä ei ole laissa kiellettyä, olisi sallittua. Hyvän hallinnon, eettisen päätöksenteon ja johtamisen kannalta se ei kuitenkaan ihan näin ole, sanoo Salminen.

MOT: Hyvät Veljet kunnissa
Maanantaina 13.2.2017
TV1, kello 20

Muokattu: vaihdettu trailerin tilalle koko ohjelma katsottavaksi 14.2.2017 MK

Kommentit