Hyppää pääsisältöön

Maailman merkittävin musiikkigaala lähestyy: nämä aiheet puhuttavat suomalaisia Grammyissä

Onko Grammy-ilta Adelen vai Beyoncén? Palkitaanko Justin Bieberin Purpose, jota on ollut tuottamassa suomalainen Nico Hartikainen alias Nico Stadi? Miten Grammy-trendit eroavat Emma Gaalan ilmiöistä?

Grammy-gaalan kiinnostavimpiin artisteihin kuuluvat Adele, Beyoncé ja Justin Bieber. // Kuva: Tuuli Laukkanen/YleX

Maailman arvostetuimmat musiikkipalkinnot eli Grammyt jaetaan sunnuntaina 12. helmikuuta.

Jättimäinen gaala voi tuntua hieman sekavalta siksi, että palkinnot jaetaan peräti 84 sarjassa, eivätkä kaikki kategoriat edes juurikaan eroa toisistaan. YleX tutustui ennakolta ehdokkaisiin, isoimpiin kategorioihin ja pop-suosikkeihin.

Tsekkaa Grammy-tärpit, jotta pysyt mukana musamaailman tärkeimmän palkintogaalan puheenaiheissa!

Grammy-gaala:

Grammy on yhdysvaltalainen musiikkipalkinto, joka rinnastetaan usein elokuva-alan Oscareihin ja tv-alan Emmyihin. Grammy-gaala on Oscar-gaalan jälkeen toiseksi katsotuin viihdealan palkintogaala. Suomen vastine gaalalle on Emma Gaala.

Grammy-ehdokkaat valitsee yhdysvaltalainen musiikkiammattilaisten yhdistys The Recording Academy, johon kuuluu noin 12 000 äänestäjäjäsentä.

Grammy-gaalan supernaiset: Beyoncé vs. Adele

Beyoncélla on eniten ehdokkuuksia, yhteensä yhdeksän. Myös Drake, Rihanna ja Kanye West ovat keränneet gloriaa: he saivat kukin kahdeksan ehdokkuutta.

Yksi suurimmista ennakkopuheenaiheista on kuitenkin se, viekö Beyoncé vai Adele vuoden albumin Grammyn. Vuoden isoimpiin pop-julkaisuihin kuuluvat Adelen 25 ja Beyoncén Lemonade, joista kumpaakaan ei julkaistu heti Spotifyssa.

Artistit kilpailevat neljässä yhteisessä kategoriassa keskenään, jotka ovat Vuoden albumi, Vuoden kappale, Vuoden levytys ja Vuoden pop-sooloesiintyminen.

Beyoncén Lemonade on poikkeuksellisen henkilökohtainen ja poliittinen levy poptähdeltä. Kyseessä on visuaalinen albumi, johon on kuvattu lyhytelokuva.

Beyoncén kuudes sooloalbumi sekoittelee eri genrejä. Levyltä on kuultavissa elementtejä popista, reggaesta, bluesista, rockista, hip hopista, soulista, funkista, gospelista ja trapistä. Albumilla vierailevat James Blake, Kendrick Lamar, The Weeknd ja levyn tuottajiinkin kuuluva Jack White.

Adelen 25-albumi sen sijaan ei ollut poikkeuksellisen rohkea. Pitkään odotettu upea paluulevy sai todella hyvän vastaanoton ja siitä pitivät kaikki teineistä keski-ikäisiin.

Adele on siitä erityinen supertähti, ettei hänen persoonansa tai musiikkinsa jaa mielipiteitä. Kukaan ei vihaa Adelea. Levyarvioissa ympäri maailmaa ylistettiin erityisesti artistin uskomattomia vokaaleja ja kappaleiden mielenkiintoista tuotantoa.

Laulajan kolmas levy oli aiempien albumien tapaan suuri kaupallinen menestys. Esimerkiksi Yhdysvalloissa sitä myytiin 2,3 miljoonaa kappaletta kolmessa päivässä.

Suomi mainittu

Tänä vuonna myös kotimaassamme on jännitettävää, sillä suomalaistuottaja Nico Hartikainen alias Nico Stadi voi päästä iloitsemaan Grammystä! Kaksi Nico Stadin tuottamaa kappaletta (Children ja Get Used To It) on mukana Justin Bieberin Purpose-levyllä.

Bieberin comeback-levy on koko hänen uransa parhaiten vastaanotettu levy, sillä sitä ovat kehuneet fanien lisäksi ensimmäistä kertaa popparin uralla myös kriitikot. Se on siis vahva voittajaehdokas Adelen ja Beyoncén lisäksi Vuoden albumi -kategoriassa

Ehdolla ovat Adelen 25, Beyoncén Lemonade, Justin Bieberin Purpose, Draken Views ja hieman yllättäen Sturgill Simpsonin kantrilevy A Sailor's Guide To Earth. Viimeisenä mainittu on hyvä esimerkki amerikkalaisesta musiikkimausta. Ja niin kuuluu ollakin, sillä kyseessä on juuri amerikkalaista musiikkimakua peilaava gaala.

Palkintogaalojen erot ja yhtäläisyydet: Grammyt vs. Emmat

Grammy-gaalassa on paljon samoja piirteitä kuin kotimaisessa Emma Gaalassa, joka juhlittiin viime viikonloppuna Espoossa.

Naisartistien levyttämä musiikki on vahva teema myös Grammy-gaalassa, kuten Emmoissakin tänä vuonna. Ilmaistaan se nyt tällä kertaa näin päin: Beyoncé on Amerikan Vesala eli todennäköisin palkintorohmu ja illan kuningatar. Myös Grammy-gaala haluaa nostaa suurvoittajia joka vuosi. Aiemmin tällaisia ovat olleet muun muassa  Kendrick Lamar ja Sam Smith.

Kuten Emma Gaalassakin, myös Grammyissä rock-kategoriaa dominoivat vanhat bändit: on emoa ja rock-veteraaneja. Rock-ehdokkaat ovat tänä vuonna Blink-182, Cage The Elephant, Gojira, Panic At The Disco ja Weezer.

Suurin ero kotimaisen musiikkigaalan ja yhdysvaltalaisen Grammy-gaalan välillä on kantrimusiikin suosio ja näkyvyys. Jenkeissä se on iso genre, kun taas Suomessa pienen piirin juttu.

Tulokas-kategoria on aina mielenkiintoinen, koska se ennakoi musiikkialan tulevaisuutta. Nyt ehdolla on kaksi räppäriä, kaksi kantriartistia ja The Chainsmokers.

Vuoden biisi palkitaan hieman hämmentävällä tavalla jenkkigaalassa, jossa on kaksi lähes samanlaista kategoriaa: Record Of The Year ja Song Of The Year, jotka voisi suomentaa esimerkiksi vuoden levytykseksi ja vuoden kappaleeksi. Täysin vastaavia kategorioita ei ole Emma Gaalassa, sillä siellä palkitaan vain vuoden biisi. Se meni tänä vuonna Vesalan _Tequila-_hitille.

Näiden erona on, että Song Of The Year -kategoriassa korostetaan biisintekijöitä. Kun taas Vuoden levytys jaetaan yksittäisen kappaleen esittäjälle ja sen tuottajalle. Raati on kuitenkin ollut melko yksimielinen ehdokkaista, sillä molemmissa kategorioissa kisaavat Hello, Formation ja 7 Years.

Vuoden levytys -ehdokkaat ovat: Hello: Adele, Formation: Beyoncé, 7 Years: Lukas Graham, Work: Rihanna Featuring Drake ja Stressed Out: Twenty One Pilots.

Vuoden kappale -ehdokkaat ovat: Formation: Khalif Brown, Asheton Hogan, Beyoncé Knowles & Michael L. Williams II (Beyoncé), Hello: Adele Adkins & Greg Kurstin (Adele), I Took A Pill In Ibiza: Mike Posner (Mike Posner), Love Yourself: Justin Bieber, Benjamin Levin & Ed Sheeran (Justin Bieber) ja 7 Years: Lukas Forchhammer, Stefan Forrest, Morten Pilegaard & Morten Ristorp, (Lukas Graham).

Myös live-ehdokkaat ovat kiinnostavia. Miksi Beyoncé on ehdolla myös rock-kategoriassa ja palkitaanko Purpose-kiertueella kritisoitu Justin Bieber _Love Yourself-_vedosta?

Best Pop Solo Performance eli paras pop-sooloesiintyminen on mielenkiintoinen kategoria. Ehdolla ovat Adelen Hello, Beyoncé Hold Up, Justin Bieberin Love Yourself, Kelly Clarksonin Piece By Piece ja Ariana Granden Dangerous Woman.

Bieberin esiintyminen Suomessa viime vuonna sai aikaan melkoisen kohun. Superfanit toki rakastivat popparia, vaikkei hän panostanutkaan laulamiseen keikalla, mutta muu yleisö pettyi Bieberiin.

Täytyy kuitenkin muistaa, ettei Grammy-gaalassa huomioida koko maailmankiertuetta, ainoastaan _Love Yourself -_veto.

Beyoncé on ehdolla myös rock-esiintymisestä Don't Hurt Yourself -kappaleesta. Sen selittää mukana oleva rokkari Jack White. Samassa kategoriassa ovat ehdolla myös edesmennyt David Bowie Blackstar-kappaleellaan ja Suomessa erittäin kovan keikan viime vuonna heittänyt Twenty One Pilots Heathens-biisillään.

Mitä itse Grammy-gaalan spektaakkelilta voidaan odottaa? Ainakin yksi ennakkoon kohutuimmista esiintymisistä on Metallican ja Lady Gagan yhteisshow. Muita illan esiintyjiä ovat Adele, Daft Punk ja Bruno Mars.

Sunnuntaina siis selviää, kenelle Grammyt lopulta jaetaan. Tässä vaiheessa voi jo sanoa sen verran, että on hyvin todennäköistä, ettei Beyoncé lähde gaalasta tyhjin käsin.

Grammy-tuloksia setvitään maanantaina 13. helmikuuta YleX:n Uuden musiikin aamuvuorossa musiikkitoimittaja Anne Lainnon johdolla. Yle Live puolestaan esittää Grammy-gaalan 19. helmikuuta klo 21:55 Yle Teemalla.

Lue myös:

Analyysi: Emma Gaalakin sen kertoi, että 2016 oli vahva debytanttien vuosi ja uusia poikkeuksellisia kokoonpanoja syntyi

Oscar, Emmy, SAG, Tony ja monta muuta: erilaisia palkintogaaloja järjestetään poskettoman paljon – lue tämä, niin tiedät, mistä niissä palkitaan