Hyppää pääsisältöön

MacMillanin tuoreet orkesteriteokset tekevät vaikutuksen

Kuten brittisäveltäjät yleisemmin, myös James MacMillan tukeutuu vahvasti vanhiin sävellyksellisiin hyveisiin: melodiaan, säestykseen, polyfoniaan, hyvään orkestrointiin ja sopuisaan sävelkieleen. Toisin kuin jotkut britit, MacMillan hakee kuitenkin myös vieraannuttavia keinoja, ottaa riskejä, kontrastoi yllättävästi ja tukeutuu tuntemattomaan. Kirkon piiristä tulevana MacMillan on ehkä myös taipuvainen tietynlaiseen mystisyyteen.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

James MacMillan on häpeilemättä skotti, mikä kuuluu erityisesti vuonna 2009 valmistuneen Viulukonserton toisessa osassa, Song, jossa MacMillan tunnelmoi lapsuutensa mielikuvilla skottilaisista kansanlauluista. Näiden viattomasti ylämailta ja skottiruuduilta tuoksuva maailma kuitenkin pilkkoutuu osatekijöihinsä, jotka vääntävät mielikuvituksellisesti postmodernin dekonstruktivismin hengessä. Samaa on konserton finaalissa Song and Dance, jossa kuulijaa riepotellaan ennalta-arvaamattomiin suuntiin, kuitenkin uskottavasti ilmaisullisen yhtenäisyyden säilyttäen.

Viulu toimii Vadim Repinille kirjoitetussa konsertossa eräänlaisena sankarillisena seikkailijana, ja solisti eläytyy osaansa sopivan maanisesti. Repinin rinnalla Donald Runniclesin johtama BBC:n skottilainen sinfoniaorkesteri on maanmiehensä sävelteoksen ansiokas tulkki.

Glasgow’ssa tehty Viulukonserton äänitys on valitettavasti kovin kuivakas ja kärsii huonosta tilavaikutelmasta. Royal Albert Hallissa kantaesityksessä vuosi sitten äänitetty Neljäs sinfonia soi huomattavasti paremmin. Kantaesityksen johtajalle Donald Runniclesille omistettu Sinfonia on lähes 40-minuuttinen yksiosainen kokonaisuus ja jonkinlainen tapaus sinfonisen perinteen jatkajana.

Kuten Viulukonsertto, myös Neljäs sinfonia ammentaa perinteistä, tuoden rinta rinnan muun muassa Robert Carverin 1500-luvun skottilaista renessanssipolyfoniaa, itäaasialaisia temppelikelloja, jälkisarjallisia sävelryppäitä ja päällekäin eri nopeudella liikkuvia musiikillisia kerroksia. MacMillan kulkee Mahlerin jalanjäljissä mestarillisena orkestroijana ja säveltäjänä, joka tuo sinfonioihinsa koko maailman; myös säveltäjän oma alkuperä kuuluu, MacMillanin tapauksessa siinä on tiettyä skottilaista pohjoista särmää sekä roomalaiskatolisia hymnisävelmiä. Lopputulos on tuore, MacMillanin Viulukonsertto ja Neljäs sinfonia ovat epäilemättä aikamme kiinnostavinta orkesterimusiikkia.

James MacMillan: Viulukonsertto; Sinfonia nro 4. - Vadim Repin, viulu, BBC:n skottilainen sinfoniaorkesteri, joht. Donald Runnicles. (Onyx, ONYX 4157)

Kuuntele Uudet levyt 10.2.2017, toimittajana Ville Komppa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.