Hyppää pääsisältöön

Sohvaperunat tuo rauhaa ja turvaa hektiseen arkeen – se on täynnä Juhanin ja Oskun kaltaisia tavallisia ihmisiä, joihin voimme samaistua

Sarjan tekeminen on iso prosessi: vajaan 50 minuutin jaksoa varten kuvataan lähes 50 tuntia materiaalia.

Sohvaperunoiden Juhani ja Osku, ohjelman mieskaverukset. // Kuva: YleX

Juhani ja Osku ovat tuiki tavallisia turkulaisia jätkiä. He ovat lätkä- ja futismiehiä, jotka tykkäävät katsella iltaisin televisiota.

He voisivat olla ihan keitä vain.

Niitä he eivät kuitenkaan ole, sillä he ovat yksi Sohvaperunat-sarjan tv-porukoista.

Sadat tuhannet suomalaiset katsovat kerran viikossa sitä, kun Juhani ja Osku sekä 13 muuta porukkaa katsoo televisiota. Me haluamme kuulla sohvaperunoiden jutustelua sekä heidän autenttisia reaktioitaan siitä, kun Temptation Island Suomi -sarjan miessinkut paljastavat vatsalihaksensa ja naissinkut ilmestyvät iltabileisiin bikineissä.

Tuntuu oudolta myöntää, mutta me palamme halusta katsoa sitä, että tavikset katsovat televisiota ja kommentoivat näkemäänsä.

- Kerrankin televisiossa on hyvällä tavalla tavallisia ihmisiä, jotka eivät esitä tai kilpaile mistään, ohjelman vastaava tuottaja Pauliina Ojala kertoo YleX:lle.

"Kerrankin televisiossa on hyvällä tavalla tavallisia ihmisiä, jotka eivät esitä tai kilpaile mistään."― Pauliina Ojala, Sohvaperunat-ohjelman vastaava tuottaja

- Emme esitä heille mitään kysymyksiä tai sano, että puhukaa tästä.

Lisäksi tyhjänpuhujat ja elvistelijät on karsittu pois jo castingissa.

- Periaatteena oli, että emme halua ohjelmaan henkilöitä, jotka haluavat olla televisiossa tai jotka pitävät itseään erityisen hauskoina tai nokkelina, Ojala sanoo.

Silti tai ehkä juuri sen vuoksi sarjalle on ollut kysyntää. Siinä päästään lähelle täysin tavallisia ihmisiä, joissa ei ole mitään ihmeellistä. He vain sattuvat tykkäämään tv-sarjoista – aivan kuten valtaosa meistä.

Sohvaperunoiden suosio kuvastaa hyvin reality-sarjojen synnyttämää ähkyä. Joka tuutista tulee entistä kohahduttavampia tosi-tv-ohjelmia, joissa juuri mikään ei enää ole pyhää. Ketään ei enää hetkauta, jos peitto heiluu Hottiksissa tai kun Aatami etsii Eevassa ollaan alasti.

Olemme turtuneet.

Sama ongelma pätee myös perinteisten juonellisten sarjojen kohdalla: tarjontaa alkaa olla enemmän kuin kysyntää.

Sohvaperunat iskee myös tähän saumaan. Sohvaperunat kommentoivat edellisviikon tv-ohjelmia. Koska pidämme sohvaperunoista, heidän mielipiteillään on meille merkitystä. Lisäksi heidän sanaansa voi luottaa, koska sohvisten kommentit ja reaktiot ovat aitoja. Ja jos reaktioita ei synny, ei haittaa: joskus hiljaisuus ja ilmeet kertovat sanoja enemmän.

Sarjan aitous ja raikas erilaisuus palkittiin sillä, että se valittiin Kultainen Venla -gaalassa vuoden viihdeohjelmaksi.

Vain paria poikkeusta, kuten lyhyttä uutislähetystä lukuun ottamatta, sohvaperunat katsovat kaikki jaksot ja ohjelmat vain kerran. Uutiset voidaan katsoa useammin, koska toisella kerralla niitä on Ojalan mukaan helpompaa kommentoida.

Juhani ja Osku kertovat, että eivät katso tv-sarjoja yhtään sen analyyttisemmin kuin aikana ennen Sohvaperunoita: Sohvaperunoiden kuvauspäivät ovat ainoita hetkiä, kun kaksikko ylipäänsä katsoo televisiosta jotain muuta kuin urheilua.

- Ei minusta mitään tv-kriitikkoa ole tullut, Osku sanoo.

- Tämän kautta tiedetään, mitä televisiosta tulee ja pysytään kartalla siitä, mitä ihmiset katsovat, Juhani kertoo

Viimeisen päälle hiottu kokonaisuus

Mahdollisimman laadukkaan ohjelman rakentaminen on erittäin työläs prosessi. Kuvausryhmä vierailee joka viikko 1–2 kertaa jokaisen neljäntoista tv-porukan luona. Vierailut kestävät pari–kolme tuntia kerrallaan, eli jokainen sohvaperuna on velvoitettu katsomaan televisiota kuvausten aikana noin kolmesta viiteen tuntia per viikko.

- Yleensä suhde on se, että jos on viisi tuntia matskua, niin syntyy viiden minuutin pätkä, Ojala sanoo.

Sohvaperunat voivat vaikuttaa niihin sarjoihin, joita haluavat katsoa. Koska sarja pyrkii kuitenkin olemaan ajan hermoilla, siinä katsotaan myös sellaisia ajankohtaisohjelmia, joista sohvaperunat eivät välttämättä ole niin kiinnostuneista. Juhani ja Osku kertovat, että joutuivat kerran katsomaan viiden ja puolen tunnin mittaisen vaalilähetyksen, josta Sohvaperunoihin tuli vain noin viiden sekunnin otos.

Viikon aikana kuvattua materiaalia on yhteensä noin 45–50 tuntia, joista syntyy hieman alle 50 minuutin mittainen jakso. Jokaisessa jaksossa sohvaperunat katsovat vähintään kymmentä eri ohjelmaa.

- Tätä tehdään kuin ajankohtaisohjelmaa, Ojala sanoo ja kertoo, että osa Sohvaperunoiden työporukasta aloittaa kuvatun materiaalin perkaamisen jo kuvauspäivän jälkeisenä yönä.

- Sohvaperunat on tehty tosi hyvin, se on leikattu hyvin ja systeemit ovat ihan viimeisen päälle. Sitten sen hiffaa, että hei, tämähän on ihan nerokas, Juhani sanoo.

"Ei se nyt ole niin raskasta katsoa telkkaria monta tuntia, jos ei katso jotain vaalilähetystä tai ampumahiihtoa."― Juhani, Sohvaperuna

Sarjan tekeminen vaatii työryhmän lisäksi venymistä myös sohvaperunoilta. He ovat velvoitettuja katsomaan televisiota, vaikka olisi väsy tai jotain tärkeämpää tekemistä.

- Kyllä niitä tuotantoporukan ihmisiä on aina kivaa nähdä, mutta kyllä se välillä viime vuonna v*tutti, kun summeri soi. Että ei vitsi, nytkö ne jo tulee, Osku kertoo.

- Eikä se nyt ole niin raskasta katsoa telkkaria monta tuntia, jos ei katso jotain vaalilähetystä tai ampumahiihtoa, Juhani jatkaa.

Harvinaista herkkua: negatiivista palautetta ei tule

Somea selatessa tuntuu usein siltä, että tekipä mitä tahansa, jollain on siihen jotain valittamista. Tässäkin mielessä Sohvaperunat on iloinen poikkeus: Osku ja Juhani kertovat, että eivät ole kahden ensimmäisen kauden aikana törmänneet yhteenkään vihapuheeseen tai edes negatiiviseen huuteluun, joka koskisi sarjaa tai siinä olevia ihmisiä.

- Mutta jos tämä suosio kasvaa samassa suhteessa edelleen, niin kyllä se nega ja paska on tulossa, Juhani kertoo.

Tai sitten ei. Sohvaperunat on monella tapaa nerokas sarja. Sarjan ihmiset eivät ole julkisuustyrkkyjä, ja sen tähtiä ovat eri elämäntilanteessa olevat ihmiset eri puolilta Suomea. Ukkisporukka Helsingistä, äiti ja tytär Ranualta, aviopari Rovaniemeltä, pariskunta Lahdesta. On mies- ja naispuolisia kaveruksia ja perheitä.

- Emme halunneet, että pelkästään Punavuoren latteporukka edustaisi koko Suomea, Ojala sanoo.

Erilaisten ihmisten vuoksi sarja on hyvin samaistuttava. Osku kertoo, että moni telkkarin katsoja pystyy samaistumaan johonkin niistä henkilöistä ja löytämään itsensä sohvaperunoiden joukosta.

- Sekä löytämään sieltä ne omat suosikkinsa, Juhani jatkaa ja sanoo, että ukkiskerho on hänen ehdoton suosikkinsa.

- Ne on niin upeita ne äijät.

Samalla ohjelma tuo katsauksen tavallisen ihmisen viikkoon. Kuullaan pieniä paloja siitä, kuinka joku on sulattanut pakastimen, jotkut käyneet risteilyllä ja joidenkin lasten päiväkodissa on ollut ruokana jauhelihakeittoa.

Nämä ovat sellaisia asioita, joita nykypäivän hektisessä maailmassa ei välttämättä muuten kuule.

- Siitä välittyy hyvällä tavalla sellainen fiilis, että elämässä on vielä jotain turvallista jäljellä, sarjan vastaava tuottaja Pauliina Ojala kertoo.

- Kaikessa tässä maailman kaaoksessa esitetään asiat pieni pilke silmäkulmassa.

Silti tuntuu hassulta, että esimerkiksi Osku ja Juhani tunnistetaan kadulla sen vuoksi, että he katsovat televisiota televisiossa.

Oskun mukaan sitä tapahtuu varsinkin viikonloppuisin ja yöaikaan.

- Mä en tiedä, onko se kauhean imartelevaa, Juhani sanoo ja jatkaa:

- On siihen tottunut, että jengi moikkailee kadulla, eikä mulla ole hajuakaan, kuka se oli.

Sohvaperunoissa Juhani ja Osku puhuvat television katselun lomassa ajoittain deittailusta. Kaksikko myöntää, että ohjelman tuomasta julkisuudesta on ollut hyötyä myös sillä saralla – vaikka sellaisia ehdotuksia ei ole tullutkaan, että hei, voisinko tulla sun sohvalle katsomaan telkkaria.

- Mutta on se varmaan madaltanut naisten kynnystä lähestyä eri reittejä pitkin, Osku kertoo.

Kaikki tämä sen vuoksi, että kaksikko katsoo yhdessä telkkaria ja ovat kameran edessä ilman minkäänlaista roolia.

Mutta entäs sitten se tärkein: näkevätkö sohvaperunat joitain sarjoja ennakkoon, edes päivää tai paria ennen muita?

- Ei me oikeastaan saada puhua siitä, Osku sanoo.

- Jos saatais nähdä, niin ei me saataisi kertoa siitä, Juhani jatkaa.

Sohvaperunoiden neljäs kausi alkaa perjantaina 29. syyskuuta Ylen TV2-kanavalla kello 21. Aiempien kausien jaksot ovat nähtävillä Yle Areenassa. Tsekkaa lisätiedot tulevasta kaudesta täältä.

Kuuntele Juhanin ja Oskun haastattelu Poikelus & Hätönen -ohjelmasta alta:

Lue myös:

Sohvaperunat eli Sohvikset tulee taas – mukana vanhoja ja uusia loistavia tv-porukoita

Analyysi tv-vuoteen 2016: Kultainen Venla -gaala kertoi sen, että suomalaiset vaativat laatua