Hyppää pääsisältöön

Ystävänpäivän romanttinen lahjaidea: unelmanpehmeät vaahtokarkit

Kuvassa vaaleanpunaisia vaahtokarkkeja
Kuvassa vaaleanpunaisia vaahtokarkkeja Kuva: Ida-Liina Huurtela vaahtokarkki

Vaahtokarkit ovat hyviä, mutta itse valmistetut vaahtokarkit ovat vielä parempia. Itsetehdyistä vaahtokarkeista tulee ihanan pehmeitä ja ilmavia, mutta ei samalla tavalla sitkeitä kuin kaupasta ostetuista. Vaahtokarkkien tekeminen ei ole mitenkään erityisen vaikeaa, mutta hieman tarkkuutta eri työvaiheissa vaaditaan. Vaahtokarkkileipurin tärkein työväline on lämpömittari, sillä ilman sitä vaahtokarkkeja on vaikea saada onnistumaan. Kun makeannälkä iskee niin on syytä huomioida, että vaahtokarkit vaativat aikaa jähmettyäkseen useamman tunnin.

Käytin tässä ohjeessa mansikanmakuista tomusokeria, mutta tavallinen tomusokeri sopii tarkoitukseen myös. Jos käytät tavallista tomusokeria niin silloin vaahtokarkkimassan voi maustaa esimerkiksi vaniljalla. Voit halutessasi värjätä taikinan elintarvikeväreillä.

Tarvitset:

7 liivatelehteä
3 munanvalkuaista
2 rkl mansikanmakuista tomusokeria
2½ dl sokeria
2 rkl glukoosisiirappia
½ dl vettä
½ dl vettä liivatteiden liuottamiseen
2 dl mansikanmakuista tomusokeria
1 dl perunajauhoa

Tee näin:

  • Aloita laittamalla liivatelehdet astiaan. Kaada astiaan vettä niin, että liivatelehdet peittyvät.
  • Sekoita 2 dl tomusokeria perunajauhoihin. Ripottele seos leivinpaperilla vuoratun pellin päälle.
  • Vaahdota valkuaiset ja 2 rkl tomusokeria kovaksi vaahdoksi.
  • Mittaa kattilaan sokeri, glukoosisiirappi ja vesi.
  • Laita kattilaan lämpömittari ja anna seoksen keittyä miedolla lämmöllä.
  • Kun seos on +100°C, lämmitä ½ dl vettä. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sekoita ne lämpimän veden joukkoon.
  • Jatka sokeriseoksen keittämistä, kunnes se on +127°C. Kun seos saavuttaa oikean lämpötilan ota se pois liedeltä, ja kaada varovasti valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten. Ole varovainen, sillä sokeriseos on todella kuumaa!
  • Lisää lopuksi joukkoon liivateneste ja jatka taikinan vatkaamista noin 10 minuutin ajan. Vaahtokarkkimassa on valmis sitten kun se on kiinteää, kiiltävää ja jäähtynyttä.
  • Pursota massasta yksittäisiä vaahtokarkkeja tomusokeroidulle pellille tai kaada koko massa yhdeksi levyksi. Anna vaahtokarkkien jähmettyä yön yli tai ainakin useamman tunnin ajan. Jos levitit taikinan yhdeksi levyksi niin leikkaa se paloiksi joko veitsellä tai piparkakkumuoteilla. Pyörittele palat lopuksi tomusokeriseoksessa. Säilytä vaahtokarkit ilmatiivissä rasiassa tai purkissa.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän