Hyppää pääsisältöön

Kuohuviiniä Järvenpään luottokortilla yrittäjäjärjestön edustusmatkoilla

Kartanon koulun rehtori Helinä Perttu.
Kartanon koulun rehtori Helinä Perttu. Kuva: Yle helinä perttu

Järvenpäässä on junailtu kaupunginhallituksen puheenjohtajan edustusmatkoja piilossa julkisuudelta ja ilman virallisia päätöksiä. Kokoomuslainen Helinä Perttu osallistui loppiaisen 2016 tienoilla Järvenpään Yrittäjien Berliinin-matkaan ja tämän vuoden alussa Yrittäjien Riikan matkaan. Tarkastusvaliokunta selvittää asiaa.

Kaupunginjohtaja Erkki Kukkonen (sd) sanoo, että hän on hyväksynyt Pertun vapaa-ajallaan tekemät virkamatkat suullisesti ja että kaupunki on maksanut matkat.

Kartanon koulun rehtori Helinä Perttu.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Helinä Perttu (kok.) on myös työssä Järvenpään kaupungin palveluksessa. Kartanon koulun rehtori Helinä Perttu. Kuva: Yle helinä perttu

MOT kävi läpi kaupungin luottamushenkilöille myönnettyjen luottokorttien laskut. Niiden mukaan Perttu tarjosi Berliinissä yrittäjille tuhannen euron arvoisen päivällisen Järvenpään kaupunginhallituksen luottokortilla. Kaupunginjohtajan mukaan kyse on vuotuisesta yrittäjien ja kaupungin yhteistyön suunnittelumatkasta, jossa kaupunki kustantaa päivällisen yhtenä iltana.

Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtajan suullisesti sopimista matkoista ja luottokortin käytöstä on tehty selvityspyyntö kaupungin tarkastuslautakunnalle.

Ei näitä voi vain suullisesti sopia.
― Maisa Pyykkönen (kesk.) Järvenpään tarkastuslautakunnan pj.

Järvenpään tarkastuslautakunnan pj. Maisa Pyykkönen (kesk.) sanoo MOT:lle omana mielipiteenään, että Järvenpään Yrittäjien loppiaismatkan kaltaisesta edustamisesta ei pitäisi sopia suullisesti. Suullisen päätöksen ongelma on avoimuuden puute.

Kuntaliiton lakiasiantuntija Kirsi Monosen mukaan virkamatkoista tulee olla kaupungin toimielimen tai hallintosäännön mukaan toimivaltaisen viranhaltijan päätös.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Perttu on järvenpääläisen Kartanon koulun rehtori. Perttu maksoi kaupungin edustusluottokortilla myös koulun ystävyyskaupunkimatkan Saksan Buchholziin tammikuussa 2016. Virallisen päätöksen matkasta Pertun matkasta teki kaupunginjohtaja Kukkonen päivä ostojen jälkeen.

Tarkastusvaliokunnan puheenjohtajan Maisa Pyykösen mukaan Perttu on toisessa roolissaan hallituksen puheenjohtajana kaupunginjohtajan esimies, ja tällaisessa tilanteessa matkapäätökset pitäisi aina tuoda kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Vuonna 2013 kaupunginhallitus kaatoi esityksen Pertun ystävyyskaupunkimatkasta Pasadenaan, Yhdysvaltoihin.

Kukkosen mukaan siitä, että juuri kaupunginhallituksen puheenjohtajan oma koulu valitaan ystävyyskouluksi, sovittiin pari vuotta aiemmin toteutuneella matkalla Buchholziin. Tällä matkalla Perttu oli Kukkosen mukaan mukana kaupunginhallituksen puheenjohtajan roolissa.

Helinä Perttu itse sanoo, että saksalaiskoulu pyysi juuri hänen johtamaansa koulua mukaan yhteistyöhön. Pertun mukaan hän on myös itse pyytänyt kaikkiin matkoihin luvat asianmukaisesti. Tuhannen euron illallinen taas liittyi tilanteeseen, jossa kaupungin yrityspalvelujohtajan luottoraja ei riittänyt Järvenpään yrittäjille ulkomaanmatkalla tarjotun kiitospäivällisen maksamiseen.

MOT pyysi yleisöltä vinkkejä kuntien hyvä veli -verkostoista, suosimisesta ja epäillystä rakenteellisesta korruptiosta. Tarkastetut vinkit julkaistaan maanantaina.

Muokattu 13.2. klo 10.10:
Poistettu maininta, että kaupunginjohtaja Kukkonen olisi Pertun esimies. Pertun esimies on Kukkosen alainen.

Kommentit