Hyppää pääsisältöön

Miehiä mustissa puvuissaan

Miltä Presidentti näyttää silloin, kun kamera ei käy?

Uusi Presidentti-draamasarja julkaistiin kokonaisuudessaan sunnuntaina 5.2. Sarja on herättänyt laajalti kiinnostusta ja kerännyt katsojia niin Yle Areenassa kuin TV1-kanavalla. Presidentin vaimoa näyttelevä Laura Malmivaara taltioi kuvausten aikana valloittavia hetkiä kulissien takaa. Miltä sarja näyttää Malmivaaran silmin?

Lauri Nurkse Presidentin kuvauksissa.
Ohjaaja Lauri Nurkse Lauri Nurkse Presidentin kuvauksissa. Kuva: Laura Malmivaara kotikatsomo: presidentti

Presidentti valokuvin

Ainutlaatuiset kuvat valottavat katsojalle henkeä, joka kuvauksissa vallitsee. Malmivaaran mukaan työryhmä hitsautui hyvin yhteen ja vastanäyttelijöistä muodostui ystäviä. Malmivaara on toiselta ammatiltaan valokuvaaja ja idea Presidentti-sarjan valokuvaamiseen lähti visuaalisesta maailmasta, siitä miltä sarja alkoi kuvausten edetessä näyttää. Kun Laura havainnoi kuvaustilanteita ulkopuolisen silmin eli valokuvaajana, hän katsoi sitä toisella tavalla kuin näyttelijänä. Hän huomasi arkkitehtuurisesti kiinnostavat paikat, mahtipontisuuden ja miehet mustissa puvuissaan.

Kulissien takainen maailma on ihan erilainen kuin se, mikä näkyy yleisölle.

Presidentti-sarjan aihe ja erilaiset miljööt saivat Malmivaaran valitsemaan ajattoman, mustavalkoisen ilmeen. Laura toivoo, että kuvista välittyy läsnäolo, tekemisen riemu ja yhteispeli, jolla sarjaa tehtiin; hän halusi tallentaa hyvät muistot ja yhdessä jaetut hauskat hetket. “Kulissien takainen maailma on ihan erilainen kuin se, mikä näkyy yleisölle. Itse draamassa ollaan vakavien asioiden äärellä, mutta meillä oli hyvin hauskaa kameran toisella puolella”, kertoo Laura kuvausten tunnelmista.
Samuli Edelmann ja Tommi Eronen halaavat Presidentin kuvauksissa.
Samuli Edelmann ja Tommi Eronen halaavat onnistuneen kuvauksen päätteeksi. Samuli Edelmann ja Tommi Eronen halaavat Presidentin kuvauksissa. Kuva: Laura Malmivaara kotikatsomo: presidentti

Rea Mauranen ja Tommi Eronen nauravat Presidentti-sarjan kuvauksissa.
Rea Mauranen ja Tommi Eronen Rea Mauranen ja Tommi Eronen nauravat Presidentti-sarjan kuvauksissa. Kuva: Laura Malmivaara kotikatsomo: presidentti

Joel Mäkinen lukee käsikirjoitusta Presidentin kuvauksissa.
Joel Mäkinen lukee käsikirjoitusta Presidentin kuvauksissa.
Kuva: Laura Malmivaara
kotikatsomo: presidentti

Elävät kuvaukset

Sarjan intensiiviset kuvaukset kestivät noin puoli vuotta, joten lokaatioitakin oli runsaasti. Draamasarjan perusta on poliittinen maailma ja vallan kulissit, joten miljööt olivat tietysti sen mukaiset. Sarjaa tehtiin jopa paikoissa, joissa ei valtion salaisuuksien vuoksi saanut valokuvata. Valokuvien ulkopuolelle jäi lisäksi hetkiä Malmivaaran omasta matkasta kuvausten aikana ja tilanteita sarjan isommista kokonaisuuksista, kuten linnan juhlista. Presidentin loppuosan jaksot olivat Lauran mukaan niin hektisiä ja intensiivisiä, ettei hänellä yksinkertaisesti ollut aikaa ottaa kameraa esille. “Harmi, etten ehtinyt taltioimaan yöllisiä, tiivistunnelmaisia hetkiä presidentin linnan sisäpihalla”, muistelee Laura.

Pitkien kuvauspäivien aikana Malmivaara on koko ajan töissä niin fyysisesti kuin henkisesti. Silloin, kun kamera ei käy, hän haluaa valmistautua seuraaviin kohtauksiin tai miettiä yhdessä ohjaajan ja muiden näyttelijöiden kanssa, miten he voisivat viedä kohtauksia eteenpäin. “Oli mahtavaa, kun muut näyttelijät ja ohjaaja Lauri Nurkse olivat valmiita käymään loputtomia keskusteluja ehdotuksista, joita kuvausten aikana heräsi”, Laura iloitsee.

Olavi Uusivirta katsoo verhojen takaa kameraan.
Olavi Uusivirta näyttelee Kalle Kivijärveä. Olavi Uusivirta katsoo verhojen takaa kameraan. Kuva: Laura Malmivaara kotikatsomo: presidentti

Samuli Edelmann ja Tommi Eronen nauravat Presidentin kuvauksissa.
Tommi Eronen ja Samuli Edelmann Samuli Edelmann ja Tommi Eronen nauravat Presidentin kuvauksissa. Kuva: Laura Malmivaara kotikatsomo: presidentti

Mies istuu parkkipaikalla bussin vieressä.
Mies istuu parkkipaikalla bussin vieressä. Kuva: Laura Malmivaara kotikatsomo: presidentti

Kuvauspäivät olivat hyvin vaihtelevia ja erilaisia keskenään. Laura kertoo esimerkiksi huvittuneena tilanteesta, jossa hän istui vasta iltakymmeneltä maskeerauksessa ja muutaman tunnin kuvausten jälkeen hän palaa yöllä pöllämystyneenä kotiin. “Tuntui absurdilta, kun yöllä töiden jälkeen menee tukka nutturalla ja täydellisessä meikissä kotiin, kun muut nukkuvat. Joutui hetken miettimään, mitä oikein tapahtui”, naurahtaa Laura.

Presidentin tuotanto on ollut suuri ja liikkuvia elementtejä on ollut paljon: kuvauslokaatiot, politiikan huippukokoukset ja juhlat. Malmivaara uskoo, että kokemus on varmasti ollut mielenkiintoinen kaikille. Lauran omat muistot sarjasta ovat hyvät ja hän kokee, että kaikista tärkeintä on itse näyttelijän työ ja se, että tekee sen hyvin. Hänen mielestään on hauskaa katsoa valmista sarjaa jälkikäteen ja muistella, mitä kaikkea he ovatkaan tehneet. Lisäksi hän iloitsee siitä, että nyt muutkin näkevät sen. “Piti siitä sitten tai ei, se on mielipidekysymys”, sanoo Laura.


Rea Mauranen suuressa aulassa Presidentti-sarjan kuvauksissa.
Rea Mauranen suuressa aulassa Presidentti-sarjan kuvauksissa.
Kuva: Laura Malmivaara
kotikatsomo: presidentti

Samuli Edelmann ja Inka Kallén Presidentin kuvauksissa.
Samuli Edelmann ja Inka Kallén Presidentin kuvauksissa.
Kuva: Laura Malmivaara
kotikatsomo: presidentti

Ensimmäinen nainen

En tiedä presidentin puolison elämästä yhtään mitään”, Malmivaara nauraa. Ensimmäisen naisen rooli poikkeaa Malmivaaran oikeasta elämästä paljon, mutta samaistumispintaa Anna Talvioon kuitenkin löytyy; Laura on sekä toiminut paineen alla että joutunut edustamaan usein. “Tunnistan tietyllä tavalla sen aseman, missä presidentti puolisoineen on. Täytyy tulla ihmisten kanssa toimeen ja jaksaa olla ystävällinen. Toisaalta elän itse lapsiperhe-elämää, että siinä mielessä arjessani ei ole punaisia mattoja”, Malmivaara kertoo nauraen ja jatkaa: “Ihminen on olennaisempi kuin hänen asemansa ja sitä kautta rooliin tulee itsellekin enemmän samaistumispintaa.

En tiedä presidentin puolison elämästä yhtään mitään!

Anna Talvion roolin Malmivaara koki mielenkiintoiseksi ja opettavaiseksi, sillä hän ei ole aikaisemmin tehnyt draamaa poliittisesta näkökulmasta. Näyttelijä tutustui protokollaan, termistöön ja poliittisiin käytäntöihin; Lauran täytyi käsikirjoittajien työn lisäksi selvittää esimerkiksi, ketä uutislähetyksessä voi olla, mitä välikysymys todella tarkoittaa ja missä presidentin puolisona voi olla mukana ja missä ei. Malmivaara avaa kokemustaan: “Rooli oli kiinnostava, koska siinä ollaan vallan ytimessä. Minkälaista elämä on, kun on asema, jossa täytyy pitää kulissit ulospäin.”

Rea Mauranen kävelee portaita alas Presidentti-sarjan kuvauksissa.
Rea Mauranen kävelee portaita alas Presidentti-sarjan kuvauksissa.
Kuva: Laura Malmivaara
kotikatsomo: presidentti

Tuotannon aikana ehti Malmivaaran mukaan tapahtua paljon. Se, että sarjaa kuvattiin pitkään vaikuttaa luonnollisesti yhteistyöhön ja vallitsevaan ilmapiiriin. ‘’Meillä oli aina hirveän hauskaa maskeeraus-bussissa. Oli ihana mennä aamulla töihin, kun tiesi, että siellä odottaa ne tutut ja turvalliset ihmiset, joista on tullut läheisiä’’, kertoo Malmivaara. Hän onkin jäänyt kaipaamaan sarjan työryhmää ja henkilöitä. Näyttelijät pitävät yhä keskenään yhteyttä; Laura ja Samuli Edelmann saattavat soitella toisilleen kuulumisia ja Inka Kallénin kanssa he ovat käyneet muistelemassa shampanjalasillisilla elämäntapaa, joka kuvauksissa oli heidän arkeaan.

Presidentin uusi jakso sunnuntaisin Yle TV1:ssä klo 21.05.

Katso kaikki Presidentin jaksot ja tutustu roolihenkilöihin sarjan verkosivuilla.