Hyppää pääsisältöön

Erkki-Sven Tüür saa ansaitusti huipputulkinnan

Äkkiseltään voisi luulla, että RSO:lla riittäisi tärkeämpääkin levytettävää kuin virolaisen Erkki-Sven Tüürin konsertot, vaikkapa kotimainen nykymusiikki. Mutta ei se niin ole. Tüür on kansainvälisesti niin merkittävä säveltäjä ja RSO solisteineen soittaa hänen musiikkiaan niin hyvin, että uusi levytys on perusteltu. Hyvän musiikin tekeminen hyvin on aina tarpeen.

Erkki-Sven Tüür / RSO / Lintu
Erkki-Sven Tüür / RSO / Lintu Uudet levyt

Levyllä on klarinettikonsertto Peregrinus Ecstaticus, kaksoiskonsertto Noesis klarinetille ja viululle, sekä välipalana valituslaulu Le poids des vies non vécues orkesterille. Klarinetisti Christoffer Sundqvistilla siis riittää tehtävää, ja seurana piipahtaa kukas muu kuin Pekka Kuusisto. Molemmat solistit ovat poikkeuksellisen kovassa vedossa. Sundqvistin huikea sointikontrolli kuuluu esimerkiksi vaativien glissandojen dynamiikassa ja vuodottomuudessa sekä äärimmäisen ylärekisterin kirkkaudessa. Pekka Kuusisto puolestaan soittaa vaihteeksi erittäin kauniilla, välillä suorastaan romanttiseen hehkuun yltävällä äänellä, ja tuntuu aivan erityisesti nauttivan konserton rytmisistä elementeistä sekä vaativasta yhteissoitosta klarinetin kanssa. Noesis-konserton hitaan osan huikaisevan korkea alku on suomalaisen instrumenttiosaamisen komeimpia tyylinäytteitä aikoihin.

Teoksena klarinettikonsertto Peregrinus Ecstaticus tuntui vetoavammalta ja henkilökohtaisemmalta, jopa paatokselliselta, kun taas Noesis on selkeä, hallittu ja solistisesti näyttävä. Kummassakin kuuluvat Tüürin hyveet - hän säveltää plastisesti soivaa, kirkasrakenteista musiikkia, jonka intensiteetti on korkea ja tapahtumisen suunta selvä. Hannu Linnulle ja Radion sinfoniaorkesterille lienee ollut palkitseva kokemus työstää partituurit huippukuntoon.

Levyn ainoa vika on tekninen ja ulkokohtainen esittelyteksti, joka ikään kuin tyrkkii kuulijaa etäämmälle Tüürin ymmärrettävistä ja musikaalisista sointimaailmoista. Tekstiä tavatessa tuli taas ikävä vanhaa kunnon Jouni Kaipaista, joka osasi luodata teoksia sekä syvältä että matalalta.

Erkki-Sven Tüür: Peregrinus Ecstaticus; Noesis; Le poids des vies non vécues. - Christoffer Sundqvist, klarinetti, ja Pekka Kuusisto, viulu, sekä Radion sinfoniaorkesteri/Hannu Lintu. (Ondine, ODE 1287-2)

Kuuntele Uudet levyt 17.2.2017, toimittajana Kare Eskola.

  • Säveltäjä Olli Kortekangas hurahti oopperaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 16. toukokuuta!

    Olli Kortekankaan surrealistinen esikoisooppera Short Story vuonna 1980 oli nuoren vihaisen Korvat auki –säveltäjän vastaveto Suomen viralliselle Karvalakki-oopperakulttuurille. Short Storyn jälkeen Kortekangas on säveltänyt lukuisia oopperoita. Hän kutsuu oopperaa fantastiseksi taidemuodoksi ja nauttii oopperoista myös vapaa-ajallaan.

  • Suomen italialaisin tenori Veikko Tyrväinen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Muistamme syntymäpäivänä 16. toukokuuta.

    Toukokuun 16. päivänä syntynyt Veikko Tyrväinen (1922–1986) kuuluu Suomen unohtumattomimpiin tenoreihin. Pajatso-ooppera saatiin Tyrväisen laulamana televisioon, mutta radiolaulajaa hänestä ei tullut. Sattumusten kautta Neuvostoliiton radiosta äänitteitä löytyy kymmenittäin.