Hyppää pääsisältöön

Grammy-gaalan ihanin ihminen oli Adele – kaikki mitä hän teki oli täydellistä, vaikka laulaja mokasikin livelähetyksessä

Adele voitti neljä Grammyä, kehui Beyoncén maasta taivaisiin ja selätti esiintymisen aikana kohtaamansa ongelmat.

Adele on sekä ihana että tähti. // Kuva: EPA / Paul Buck, kuvakäsittely: YleX

Vuoden 2017 Grammy-gaalasta povattiin Adelen ja Beyoncén välistä kilpailua. Artistit olivat ehdolla neljässä yhteisessä kategoriassa: Vuoden albumi, Vuoden kappale, Vuoden levytys ja Vuoden pop-sooloesiintyminen.

Adele voitti kaikkien edellä mainittujen kategorioiden Grammy-palkinnot 12. helmikuuta järjestetyssä gaalassa.

Sen lisäksi Adele on järisyttävän ihana ihminen ja järjesti gaalassa täydellisen Adele-hetken.

Adele esitti gaalaillassa tribuutin joulukuun 25. päivä vuonna 2016 menehtyneelle George Michaelille. Adele lauloi Michaelin vuonna 1996 julkaisemaa kappaletta Fastlove. Kuitenkin jo kappaleen alkupuolella artisti huomasi laulavansa nuotin vierestä ja lopetti laulamisen – vaikka kyseessä oli livelähetys. Adele pyysi yleisöltä anteeksi, kiroili ja sanoi, että hänen on aloitettava alusta.

- Nyt ei voi käydä samalla tavalla kuin viime vuonna. Anteeksi kun kiroilin ja anteeksi, kun joudun aloittamaan alusta. En voi mokata tätä hänen [George Michaelin] vuoksi, Adele sanoi.

Erilaiset ongelmat ovat viime aikoina olleet yllättävän yleisiä Adelen esityksissä.

Viime vuoden Grammy-gaalassa Adelea säestäneen pianon mikrofonit putosivat soittimen jousien päälle, jonka vuoksi esityksessä kuului kummallinen, hieman epävireistä kitaraa muistuttava ääni. Vain pari kuukautta viime vuoden Grammyjen jälkeen Birminghamissa Adelen äänentoisto petti kokonaan All I Ask -kappaleen aikana, mutta hän jatkoi biisin loppuun siitä huolimatta.

Nyt hän sai yleisöltä suuret suosionosoitukset, kun myönsi mokansa. Toinen yritys Michaelin kappaleesta herkisti sekä Adelen että yleisön: kappaleen loppupuolella lauletaan kaksi kertaa I miss you baby.

Aiemmin Adele on naureskellut mokilleen ja ongelmille tai kettuillut keikan aikana äänimiehelle, jos soundit eivät ole olleet kunnossa.

Nyt hän ei naureskellut, sillä kyseessä oli merkittävälle muusikolle suunnattu tribuutti. Tribuutista tuli mahdollisesti jopa ajateltua koskettavampi, kun Adele sanoi, että ei voi mokata biisiä Michaelin tähden.

Adelen ihanuus Grammy-gaalassa ei kuitenkaan jäänyt tähän.

Vuoden albumin Grammystä kilpailivat lähtökohtaisesti tiukimmin Adelen albumi 25 ja Beyoncén Lemonade. Tämänkin kategorian voitto meni britannialaisartistille – vaikka hän oli itse toista mieltä.

Adele ylisti kiitospuheessaan sekä Queen B:tä että Lemonade-albumia.

"En voi ottaa tätä palkintoa vastaan."― Adele

- En voi ottaa tätä palkintoa vastaan. Tämä vetää nöyräksi, ja olen todella kiitollinen sekä otettu tästä, mutta minun elämäni artisti on Beyoncé. Lemonade on minulle aivan suunnaton albumi.

- Me saimme nähdä albumin kautta sellaisen puolen, jota et aina näytä itsestäsi. Arvostamme sitä. Kaikki täällä olevat artistit ihailevat sinua. Sinä olet valomme, Adele puhutteli suoraan yleisössä kyynelehtivää Beyoncéa.

Adele jopa hajoitti Vuoden albumin Grammy-palkinnon kahtia ja antoi toisen puolikkaan siitä Beyoncélle. Tilannea tapahtui kameroiden ulkopuolella.

- Kannustin häntä ja äänestin häntä. Minun mielestäni hänen piti voittaa. Mitä helvettiä hänen pitää tehdä voittaakseen, Adele sanoi Billboardin mukaan.

Olisiko poliittisen albumin pitänyt voittaa?

Beyoncé ei jäänyt Grammy-gaalassa tyhjin käsin. Hän voitti parhaan urbaanin nykymusiikin Grammyn albumillaan Lemonade sekä parhaan musiikkivideon Grammyn Formation-kappaleellaan. Nämä eivät kuitenkaan ole niin arvostettuja kategorioita kuin Vuoden albumi ja Vuoden kappale.

Vuoden kappale -kategoriassa Adelen voitti oli odotettavissa, sillä Hello-kappale rikkoi kaikkien aikojen ennätyksiä esimerkiksi YouTubessa. Vuoden albumin kohdalla vaakakuppi olisi voinut kääntyä Beyoncén suuntaan, sillä Lemonade menestyi useissa arvosteluissa paremmin kuin 25.

Lisäksi Lemonade sisältää poikkeuksellisen rohkean sanoman. Albumilla kuullaan esimerkiksi kansalaisoikeustaistelija Malcolm X:n puheenvuoro vuodelta 1962.

The most disrespected person in America is the black woman.
The most unprotected person in America is the black woman.
The most neglected person in America is the black woman.

Beyoncén albumi ei ole pelkkä levy. Se on myös elokuva. Siinä on 11 osiota, joiden teemoja ovat esimerkiksi viattomuus, mustasukkaisuus ja toivo. Osioissa esiintyy vain tummaihoisia naisia, jotka marssivat ja ovat muodostelmassa. Osalla heistä on mukanaan kuvia ammutuista pojistaan.

Freedom! Where are you? Cause I need freedom too, Beyoncé laulaa Freedom-kappaleessa, joka ottaa kantaa mustien oikeuksiin.

Tummaihoisen naisen feministisen ja poliittisen albumin valinta vuoden albumiksi olisi ollut rohkeampi valinta kuin Adelen 25. 25 on turvallinen ihmissuhdealbumi, jonka mahtipontisuus nojaa Adelen upeaan ääneen. Siitä on täysin ok tykätä riippumatta omasta kansalaisuudesta tai poliittisesta suuntautumisesta.

Toisaalta Adelen albumi on myynyt maailmalla huomattavasti enemmän kuin Lemonade. Adele päihittää Beyoncén myyntiluvuissa myös Yhdysvalloissa, maailman merkittävimmässä musiikkimaassa.

Adelen voittoa auttoi myös se, että Vuoden albumi -katergoiassa hip hoppiin ja poppiin kallellaan oleva Lemonade menetti mitä todennäköisimmin osan potentiaalisista äänestäjistä hip hop -artisti Draken Views-albumille sekä poppari Justin Bieberin Purposelle.

Perinteisempään aikuisempaan makuun tarjolla olivat Adelen 25 sekä tuntemattomamman country-artisti Sturgill Simpsonin A Sailor’s Guide to Earth. Mikäli tanssipop tai hip hop ei kiinnosta, tuntuu luontevammalta äänestää Vuoden albumiksi Adelea kuin Simpsonia.

Grammy-ehdokkaat valitsi yhdysvaltalainen musiikkiammattilaisten yhdistys The Recording Academy, johon kuuluu noin 12 000 äänestäjäjäsentä.

Yle Live puolestaan Grammy-gaalan 19. helmikuuta klo 21:55 Yle Teemalla.

Lue myös:

Maailman merkittävin musiikkigaala lähestyy: nämä aiheet puhuttavat suomalaisia Grammyissä