Hyppää pääsisältöön

Kipusisko: Älä tule, paha sote

Piirretty sairaanhoitaja.
Piirretty sairaanhoitaja. Syke (tv-sarja),kipusisko

Tiedätkö, mistä sote- ja maakuntauudistuksessa on kysymys? Minä en. Olen yrittänyt ottaa selvää, koska ymmärrän, että uudistus saattaa mullistaa pysyvästi sen, mitä kutsun työelämäkseni. Laki on tulossa eduskuntaan tänä keväänä. Helmikuussa aihetta koskevat esitykset ovat edelleen niin sekavia, etteivät edes huippuasiantuntijat ymmärrä niitä.

Toistaiseksi sote-uudistus näkyy ruohonjuuritasolla vain vähän. Se on epätietoisuutta ja epävarmuutta, turhia toiveita ja verhottuja uhkauksia siellä täällä. Tämä tai tuo on huono, ei voida mennä soteen tämmöisinä. Täytyy muuttua, muuten ei kelvata. Vaikka esimiehetkään eivät tiedä, mitä sote-uudistuksesta tulee, heille on alkanut syntyä oikeus käyttää sitä lyömäaseena. Kokeneimmat hoitajat eivät välitä. He ovat katselleet terveydenhuollon laatikkoleikkejä niin kauan, ettei sote-uudistus ole mitään uutta auringon alla.

Rahaa riittää aina paremmin, kun se on jonkun muun rahaa.

Kuntapoliitikoille sote-uudistus näyttää olevan lupa painaa rahaa. Kun vastuu palvelujen järjestämisestä siirtyy kunnista maakuntiin, on jo nyt alettu houkutella asukkaiksi aiemmin liian kalliina pidettyjä kuntalaisia, esimerkiksi ikäihmisiä. Kun sote-maakunnan rahat tulevat valtiolta, ei yksittäinen kunta muka enää kriisiydy tarvitsevien kuntalaisten takia. Rahaa riittää aina paremmin, kun se on jonkun muun rahaa.

Isommille herroille sote on lupa leikata. Valtio voi halutessaan antaa maakunnalle jatkuvasti liian vähän rahaa ja kannustaa siten säästämään. Soten avulla kuristetaan palvelut niiltä, joiden kavereita ei maan hallituksessa istu. Terveyspalveluyrityksillä voi olla syytä juhlaan. Lapset, vammaiset, hauraat vanhukset, mielenterveyspotilaat ja muut äänettömät häviävät.

Yksityisten terveysalan yritysten tavoitteena on tavallisimmin tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Tästä säädetään osakeyhtiölaissa. Terveysyritysten mielestä on silti epistä, että niiden voitontavoittelua rajoitetaan esimerkiksi verotuksella. Veronmaksajien omistamat sairaalat eivät maksa veroja esimerkiksi niistä kiinteistöistä, joissa toimivat (ja jotka veronmaksajat itse omistavat). Hirveää! Mutta kun julkiset palvelut yhtiöitetään, niiden pitää maksaa enemmän veroja sen sijaan, että ne keskittyisivät siihen, mitä varten ne on luotu. Tämä asia oli muistaakseni ihmisten terveyden hoitaminen.

Meidän pitää hoitaa organisaatiota kuin omaa vauvaamme.

Yhtiöittäminen taas tehdään siksi, että se täytyy tehdä. Yhtiömuodossa asiat toimivat paremmin, koska niin se vain on, aina ja yksiselitteisesti. Yhtiössä me kaikki sairaalan pikku muurahaiset voimme kantaa osamme riskistä ja vastuusta. Meidän pitää hoitaa organisaatiota kuin omaa vauvaamme.

Mutta kun ei terveyspalveluita pidä shoppailla kuin saippuaa! Julkisten terveyspalvelujen tuottaja haluaa saada ihmisen parempaan kuntoon ja ulos, jotta voitaisiin auttaa uusia ihmisiä. Saippuakauppiaan tavoite on kiskoa ihmiset saippuakauppaansa mahdollisimman usein. Jos terveyspalveluja myydään samalla periaatteella, ollaan sietämättömän epäeettisellä tiellä.

Sote-uudistusta on valmisteltu useiden vuosien ajan, eikä valmista näytä tulevan. Toivoa sopii, ettei tällä kierroksella tulekaan.