Hyppää pääsisältöön

Lisävuodenajat eivät pelasta perinne-Vivaldia

Ei uskoisi, mutta vielä armon vuonna 2017 löytyy periodisoittoon perehtymätön viulisti, joka vetäisee Vivaldin Vuodenajat ison filharmonisen orkesterin solistina. Tasmin Littlen ja BBC:n sinfoniaorkesterin motiivina tälle kyseenalaiselle teolle on säveltäjä Roxanna Panufnikin Four World Seasons, eräänlainen vastapari Vivaldille.

Vastaavaa paritusta ovat aikanaan yrittäneet ainakin Reka Szilvay Jaakko Kuusiston Välivuodenajoilla sekä Gidon Kremer Piazzollan Vuodenajoilla. Vivaldin pariksi on siis tarjottu yhtä helppoa ja ohjelmallista musiikkia, eikä Panufnikin teos ole poikkeus. Albanian syksy, Tiibetin talvi, Japanin kevät ja Intian kesä saavat värikkäät, vetävät, suorastaan populistiset kuvaukset. Tasmin Littlellä on paljon hauskaa soitettavaa, ja BBC:n sinfoniaorkesteri pääsee herkuttelemaan erittäin mureilla soinneilla. Ei ihme että Panufnik on Britanniassa suosittu säveltäjä, mutta tästä teoksesta kyllä puuttuu särmä ja raikkaus, joita oikeissa Vuodenajoissa riittää.

Panufnik / Little / Vivaldi
Panufnik / Little / Vivaldi Uudet levyt

Toisaalta Panufnik ja BBC:läiset saavat särmän ja raikkauden puuttumaan myös oikeista Vuodenajoista. Tulkinta palauttaa mieleen 80-luvun ummehtuneen filharmoniset versiot, jotka nykyään kelpaavat ehkä Stockmannin taustamusiikiksi mutteivät tuo iloa kotikuuntelussa. Kunnon periodikaahaukseen verrattuna tarjolla on laahaavia rytmejä, varovaisia sointivärejä ja ylipäänsä herraskaista hienostelua. Yleiseen verettömyyteen ja epätarkkuuteen ei auta, vaikka BBC:n sinfoniaorkesteri on tiivistänyt rivejään ja lainannut jostain cembalon.

Jotain samaa oli Gidon Kremerin ja Reka Szilvayn levyissäkin, mutta silloin aika oli toinen, ja heidän soittonsakin oli persoonallisempaa kuin mihin Tasmin Little pystyy.

Antonio Vivaldi: Vuodenajat. Roxanna Panufnik: Four world seasons. - Tasmin Little, viulu, ja BBC:n SO. (Chandos, CHSA 5175)

Kuuntele Uudet levyt 17.2.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.