Hyppää pääsisältöön

Lisävuodenajat eivät pelasta perinne-Vivaldia

Ei uskoisi, mutta vielä armon vuonna 2017 löytyy periodisoittoon perehtymätön viulisti, joka vetäisee Vivaldin Vuodenajat ison filharmonisen orkesterin solistina. Tasmin Littlen ja BBC:n sinfoniaorkesterin motiivina tälle kyseenalaiselle teolle on säveltäjä Roxanna Panufnikin Four World Seasons, eräänlainen vastapari Vivaldille.

Vastaavaa paritusta ovat aikanaan yrittäneet ainakin Reka Szilvay Jaakko Kuusiston Välivuodenajoilla sekä Gidon Kremer Piazzollan Vuodenajoilla. Vivaldin pariksi on siis tarjottu yhtä helppoa ja ohjelmallista musiikkia, eikä Panufnikin teos ole poikkeus. Albanian syksy, Tiibetin talvi, Japanin kevät ja Intian kesä saavat värikkäät, vetävät, suorastaan populistiset kuvaukset. Tasmin Littlellä on paljon hauskaa soitettavaa, ja BBC:n sinfoniaorkesteri pääsee herkuttelemaan erittäin mureilla soinneilla. Ei ihme että Panufnik on Britanniassa suosittu säveltäjä, mutta tästä teoksesta kyllä puuttuu särmä ja raikkaus, joita oikeissa Vuodenajoissa riittää.

Panufnik / Little / Vivaldi
Panufnik / Little / Vivaldi Uudet levyt

Toisaalta Panufnik ja BBC:läiset saavat särmän ja raikkauden puuttumaan myös oikeista Vuodenajoista. Tulkinta palauttaa mieleen 80-luvun ummehtuneen filharmoniset versiot, jotka nykyään kelpaavat ehkä Stockmannin taustamusiikiksi mutteivät tuo iloa kotikuuntelussa. Kunnon periodikaahaukseen verrattuna tarjolla on laahaavia rytmejä, varovaisia sointivärejä ja ylipäänsä herraskaista hienostelua. Yleiseen verettömyyteen ja epätarkkuuteen ei auta, vaikka BBC:n sinfoniaorkesteri on tiivistänyt rivejään ja lainannut jostain cembalon.

Jotain samaa oli Gidon Kremerin ja Reka Szilvayn levyissäkin, mutta silloin aika oli toinen, ja heidän soittonsakin oli persoonallisempaa kuin mihin Tasmin Little pystyy.

Antonio Vivaldi: Vuodenajat. Roxanna Panufnik: Four world seasons. - Tasmin Little, viulu, ja BBC:n SO. (Chandos, CHSA 5175)

Kuuntele Uudet levyt 17.2.2017, toimittajana Kare Eskola.