Hyppää pääsisältöön

Media tarvitsee laatuleiman - tältä näyttäisi läpivalaistu uutinen

Laatumedian logo
Grafiikka: Annukka Palmén-Väisänen Laatumedian logo Kuva: Yle oppiminen

Valemedioita tulee aina uusia. Perätön juoru tai uutiseksi naamioitu huijaus voi tehdä vakavaa vahinkoa. Taistelussa perättömyyksiä vastaan perinteisen uutisen on uudistuttava: jokaisessa laatumedian uutisessa pitäisi olla avoimesti esillä jutun lähteet sekä toimituksen ja toimittajan tekemät valinnat.

Perinteinen media voisi ottaa käyttöön vakiomuotoisen tavan lisätä läpinäkyvyyttä joka ikisessä verkkoartikkelissa.

Tässä on kuvitteellinen uutisteksti, jolla ajatusta havainnollistetaan. Nuolta klikkaamalla avautuu tieto lähteestä.

Teollisuusalueen rengaspalo jo kolmas vaarallinen palo

Tero Toimittaja

Tulipalo on samantyyppinen kuin läheisen romuttamon palo viime kesänä. Kumipalo uhkasi seurakunnan varastoituja taideteoksia.

Kuvitteellinen uutisteksti alkaisi tästä näin: Eipäjoella sijaitsevan Akin Kumitavara Ky:n tulipalo saatiin sammutettua varhain aamulla.

Kyseessä oli jo kolmas samalla Laakson teollisuusalueella sattunut tulipalo vuoden aikana. Vuoden alussa kärysi elektroniikkajäte, kesän korvalla Akin Kumitavaran naapurissa sijaitsevan romuttamon auton raadot.

Viranomaiset eivät tee enää tarkastuksia

Maakunnan pienteollisuuslaitoksiin tekemiä palotarkastuksia on vuosi vuodelta vähennetty.

Ylitarkastaja Mauri Maurilan mukaan pienten yritysten pitää laatia palomääräysten mukainen pelastusraportti. Sen noudattaminen on niin sanotun omavalvonnan, siis yrityksen itsensä, vastuulla.

– Tarkastuskäynteihin ei täältä kuule enää ehdi, Maurila sanoo.

Tulipalo uhkasi kirkon taideteoksia

Tulipalo uhkasi levitä teollisuusalueen reunalla sijaitseviin varastorakennuksiin. Leviäminen saatiin kuitenkin estettyä. Lähimmät varastot ovat seurakunnan vuokraamia.

Eipäjoen kirkkoherran Liina Liinalan mukaan varastossa säilytetään seurakunnan hankkimia taideteoksia. Tähän keksitty uutisesimerkki päättyy.

Korjaukset: Ei ole
Sitoudumme Journalistin ohjeisiin

.

Alkusysäys: Pelastuslaitoksen tiedote.

Näkökulma: Jo kolmas samantyyppinen tulipalo, päätettiin selvittää palomääräysten valvontatilanne.

Lähteet: Tiedote, 2 puhelinhaastattelua, lehden oma arkisto, maakuntahallituksen vuosiraportti, kiinteistörekisteri.

1. Jokaiseen artikkeliin merkitään sitoutuminen Journalistin ohjeisiin. Porsaallakin on laatuleima.

Journalistin ohjeet määrittelevät esimerkiksi haastateltavien oikeudet, tavan jolla artikkelin virheet tulee oikaista ja niin edelleen. Suomalainen laatumedia on sitoutunut Journalistin ohjeisiin Julkisen sanan neuvoston jäsenyyden myötä. Toimittajat ja päätoimittajat suhtautuvat JSN:n nuhteluun vakavasti. JSN:n langettava päätös takuulla tuntuu. Kyseessä on kollegoiden eteen pystytetty häpeäpaalu.

2. Lukijan pitää pystyä nopeasti hahmottamaan uutisartikkelia varten tehty taustatyön määrä.

Tehtyjä haastatteluja ja muita lähteitä voisi avata tarkasti nykyistä useammin, jopa jokaisen artikkelin hännillä. Lukija näkisi tästä nopeasti, oliko toimittajalla aikaa soittaa useampi kuin yksi puhelu. Perusuutisessa enemmän ei välttämättä ole tarkoituksenmukaista – joskus itsestäänselvyyden kanssa painiminen usean päivän ajan on ajanhukkaa. Tutkiva aihe voi kehittyä lukuisissa keskusteluissa ja asiakirjapyynnöissä.

3. Lähteet voisi kirjoittaa todentamistarkoituksessa.

Verkossa lähteisiin linkittäminen on helppoa ja tätä tehdään paljon. Osa uutismediasta kuitenkin karttaa uutistekstin sisässä olevia linkkejä. Miksi? On vain tekninen asia tehdä linkistä sellainen ettei se häiritse lukijaa, jutun nopeaa silmäilyä. Entä jos linkittämistä tehtäisiin vähemmän omiin aiempiin juttuihin ja enemmän tietojen todentamistarkoituksessa, samoin kuin lähdeviitteet ajatellaan gradussa?

4. Kerrotaan vakiomuotoisesti mistä idea artikkeliin tuli ja mikä näkökulma valittiin.

Tämä on rohkein askel kohti avoimuutta: Kerrotaan lukijalle jutun alkusysäys rutiinimaisesti joka kerta. Esimerkiksi "tiedote”, “uutisaiheen seuranta” (toimittaja esimerkiksi on soitellut pitkin vuotta viranomaiselle kysellen uutta käännettä), “toimituspalaverin keskustelu". Suunnittelu ja tuottaminen on journalismin laadun tae. Usein valitaan näkökulma, jota lähdetään selvittämään: jotain rajataan mukaan, jotain jätetään pois – kaikki ei yhteen juttuun mahdu. Etsitäänkö tietoa ja kommentteja vuokralaisen vai vuokranantajan oikeuksista? Hypoteesi vaikuttaa helposti lopputulokseen, toki usein löytyy ihan jotain muuta kuin mitä etsittiin. Näkökulman kertominen olisi mediakasvatusta.

5. Laatumedia laittaa korjaukset sivuilleen näkyvästi. Artikkelissa voisi näkyä myös se, ettei korjauksia ole tarvinnut tehdä.

Tämä olisi näkyvä laatulause: jutulla on tuhansia lukijoita eikä siitä ole vielä löydetty yhden yhtä asiavirhettä. Korjaustakaan ei tarvitse hävetä, se on merkki median avoimuudesta ja tarkkuudesta.

Lähteitä avataan jo nyt – mutta vaihtelevasti

Lähteet ja työtapa kirjoitetaan jo nyt artikkeliin jollain tapaa, mutta osaavatko lukijat tulkita näitä lauseita?

"Kertoo sähköpostilla", "kirjoittaa blogissaan", "uutistoimisto Reutersin mukaan", "vahvistamattoman tiedon mukaan" ja niin edelleen.

Esimerkiksi yhden uutistoimiston tai median mainitseminen tarkoittaa, että samaa tietoa ei ole saatu vielä varmistettua toisesta lähteestä. Jos viitataan tiedotteeseen tai blogiin, tarkoitetaan, että toimittaja ei ole päässyt vielä esittämään kriittisiä kysymyksiä.

Media- ja digitaidot

 • Tosiasiat voi aina tarkistaa - faktantarkistajat karsivat pötypuhetta

  Uhkaako viihteellistyminen faktapohjaista uutisointia?

  Valeuutiset, valemedia, vaihtoehtoiset faktat, totuudenjälkeinen aika - uusia termejä, joiden esiin nouseminen kertoo siitä, kuinka totuuden ja valheen raja näyttäisi hämärtyneen. Toimittaja Tuomas Muraja kertoo tuoreessa Faktat tiskiin -kirjassa, miten mm. Faktabaari-palvelu tarkistaa julkisen keskustelun väitteitä.

 • Digitreenit: Hiiren kakkospainikkeen taikatemput

  Hiiren kakkosnapilla saa tehtyä ihmeellisiä asioita.

  Hiiren kakkosnapilla voi tehdä monenlaisia temppuja, kuten kääntää tekstiä, etsiä sanoja ja tietenkin kopioida, leikata ja liittää. Tästä muutama vinkki hiiren ja kosketuslevyn käyttöön.

 • Digitreenit: Näin karsit roskapostia

  Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin

  Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

 • Digitreenit: Osaatko ostaa verkosta turvallisesti? Testaa tietosi

  Tee testi: Osaatko maksaa verkko-ostokset turvallisesti?

  Ostamme netistä melkein kaikkea: matkoja, pääsylippuja, urheiluvarusteita, majoitusta, nettiliittymiä, kirjoja... Testaa 12 tiukalla kysymyksellä, oletko fiksu nettishoppaaja. Tässä visassa on kyse ostamisesta yrityksiltä. Vastausvaihtoehdoista on oikein yksi tai useampi. Voit kuitenkin valita vain yhden oikean vastauksen per kysymys.

 • Digitreenit: Instagram - keskity kuviin

  Instagram-sovelluksen käyttöönotto ja ohjeet

  Instagram kasvaa hurjaa vauhtia. Sen käyttö kasvoi 10 prosenttia vuonna 2016. Näillä ohjeilla pääset alkuun ja saat muutaman vinkin käyttöönottoon.

 • Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

 • Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

  Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

  Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

 • New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

  New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

  Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

 • Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

  500 miljoona käyttäjää Instagramissa. Tapasimme 2 heistä.

  Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat. 18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

 • Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

  Vinkkejä Wikipedian käyttöön

  Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

 • Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

  Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

  Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

 • Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Mediataitoja alakouluun

  Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

  Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

 • Mediataidot

  Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

  Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

 • Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

  Mediataitoja yläkoululaisille.

  Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

 • 5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.

 • Digitreenit: Viisi vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.