Hyppää pääsisältöön

Media tarvitsee laatuleiman - tältä näyttäisi läpivalaistu uutinen

Laatumedian logo
Grafiikka: Annukka Palmén-Väisänen Laatumedian logo Kuva: Yle oppiminen

Valemedioita tulee aina uusia. Perätön juoru tai uutiseksi naamioitu huijaus voi tehdä vakavaa vahinkoa. Taistelussa perättömyyksiä vastaan perinteisen uutisen on uudistuttava: jokaisessa laatumedian uutisessa pitäisi olla avoimesti esillä jutun lähteet sekä toimituksen ja toimittajan tekemät valinnat.

Perinteinen media voisi ottaa käyttöön vakiomuotoisen tavan lisätä läpinäkyvyyttä joka ikisessä verkkoartikkelissa.

Tässä on kuvitteellinen uutisteksti, jolla ajatusta havainnollistetaan. Nuolta klikkaamalla avautuu tieto lähteestä.

Teollisuusalueen rengaspalo jo kolmas vaarallinen palo

Tero Toimittaja

Tulipalo on samantyyppinen kuin läheisen romuttamon palo viime kesänä. Kumipalo uhkasi seurakunnan varastoituja taideteoksia.

Kuvitteellinen uutisteksti alkaisi tästä näin: Eipäjoella sijaitsevan Akin Kumitavara Ky:n tulipalo saatiin sammutettua varhain aamulla.

Kyseessä oli jo kolmas samalla Laakson teollisuusalueella sattunut tulipalo vuoden aikana. Vuoden alussa kärysi elektroniikkajäte, kesän korvalla Akin Kumitavaran naapurissa sijaitsevan romuttamon auton raadot.

Viranomaiset eivät tee enää tarkastuksia

Maakunnan pienteollisuuslaitoksiin tekemiä palotarkastuksia on vuosi vuodelta vähennetty.

Ylitarkastaja Mauri Maurilan mukaan pienten yritysten pitää laatia palomääräysten mukainen pelastusraportti. Sen noudattaminen on niin sanotun omavalvonnan, siis yrityksen itsensä, vastuulla.

– Tarkastuskäynteihin ei täältä kuule enää ehdi, Maurila sanoo.

Tulipalo uhkasi kirkon taideteoksia

Tulipalo uhkasi levitä teollisuusalueen reunalla sijaitseviin varastorakennuksiin. Leviäminen saatiin kuitenkin estettyä. Lähimmät varastot ovat seurakunnan vuokraamia.

Eipäjoen kirkkoherran Liina Liinalan mukaan varastossa säilytetään seurakunnan hankkimia taideteoksia. Tähän keksitty uutisesimerkki päättyy.

Korjaukset: Ei ole
Sitoudumme Journalistin ohjeisiin

.

Alkusysäys: Pelastuslaitoksen tiedote.

Näkökulma: Jo kolmas samantyyppinen tulipalo, päätettiin selvittää palomääräysten valvontatilanne.

Lähteet: Tiedote, 2 puhelinhaastattelua, lehden oma arkisto, maakuntahallituksen vuosiraportti, kiinteistörekisteri.

1. Jokaiseen artikkeliin merkitään sitoutuminen Journalistin ohjeisiin. Porsaallakin on laatuleima.

Journalistin ohjeet määrittelevät esimerkiksi haastateltavien oikeudet, tavan jolla artikkelin virheet tulee oikaista ja niin edelleen. Suomalainen laatumedia on sitoutunut Journalistin ohjeisiin Julkisen sanan neuvoston jäsenyyden myötä. Toimittajat ja päätoimittajat suhtautuvat JSN:n nuhteluun vakavasti. JSN:n langettava päätös takuulla tuntuu. Kyseessä on kollegoiden eteen pystytetty häpeäpaalu.

2. Lukijan pitää pystyä nopeasti hahmottamaan uutisartikkelia varten tehty taustatyön määrä.

Tehtyjä haastatteluja ja muita lähteitä voisi avata tarkasti nykyistä useammin, jopa jokaisen artikkelin hännillä. Lukija näkisi tästä nopeasti, oliko toimittajalla aikaa soittaa useampi kuin yksi puhelu. Perusuutisessa enemmän ei välttämättä ole tarkoituksenmukaista – joskus itsestäänselvyyden kanssa painiminen usean päivän ajan on ajanhukkaa. Tutkiva aihe voi kehittyä lukuisissa keskusteluissa ja asiakirjapyynnöissä.

3. Lähteet voisi kirjoittaa todentamistarkoituksessa.

Verkossa lähteisiin linkittäminen on helppoa ja tätä tehdään paljon. Osa uutismediasta kuitenkin karttaa uutistekstin sisässä olevia linkkejä. Miksi? On vain tekninen asia tehdä linkistä sellainen ettei se häiritse lukijaa, jutun nopeaa silmäilyä. Entä jos linkittämistä tehtäisiin vähemmän omiin aiempiin juttuihin ja enemmän tietojen todentamistarkoituksessa, samoin kuin lähdeviitteet ajatellaan gradussa?

4. Kerrotaan vakiomuotoisesti mistä idea artikkeliin tuli ja mikä näkökulma valittiin.

Tämä on rohkein askel kohti avoimuutta: Kerrotaan lukijalle jutun alkusysäys rutiinimaisesti joka kerta. Esimerkiksi "tiedote”, “uutisaiheen seuranta” (toimittaja esimerkiksi on soitellut pitkin vuotta viranomaiselle kysellen uutta käännettä), “toimituspalaverin keskustelu". Suunnittelu ja tuottaminen on journalismin laadun tae. Usein valitaan näkökulma, jota lähdetään selvittämään: jotain rajataan mukaan, jotain jätetään pois – kaikki ei yhteen juttuun mahdu. Etsitäänkö tietoa ja kommentteja vuokralaisen vai vuokranantajan oikeuksista? Hypoteesi vaikuttaa helposti lopputulokseen, toki usein löytyy ihan jotain muuta kuin mitä etsittiin. Näkökulman kertominen olisi mediakasvatusta.

5. Laatumedia laittaa korjaukset sivuilleen näkyvästi. Artikkelissa voisi näkyä myös se, ettei korjauksia ole tarvinnut tehdä.

Tämä olisi näkyvä laatulause: jutulla on tuhansia lukijoita eikä siitä ole vielä löydetty yhden yhtä asiavirhettä. Korjaustakaan ei tarvitse hävetä, se on merkki median avoimuudesta ja tarkkuudesta.

Lähteitä avataan jo nyt – mutta vaihtelevasti

Lähteet ja työtapa kirjoitetaan jo nyt artikkeliin jollain tapaa, mutta osaavatko lukijat tulkita näitä lauseita?

"Kertoo sähköpostilla", "kirjoittaa blogissaan", "uutistoimisto Reutersin mukaan", "vahvistamattoman tiedon mukaan" ja niin edelleen.

Esimerkiksi yhden uutistoimiston tai median mainitseminen tarkoittaa, että samaa tietoa ei ole saatu vielä varmistettua toisesta lähteestä. Jos viitataan tiedotteeseen tai blogiin, tarkoitetaan, että toimittaja ei ole päässyt vielä esittämään kriittisiä kysymyksiä.

Kommentit
 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot