Hyppää pääsisältöön

Dokumentti: Velkavangit

Ylivelkaantunut ihminen kokee olevansa kulutusyhteiskunnan hylkiö.
Raija auttaa Heikkiä velkajärjestelyn hakemuksissa. Ylivelkaantunut ihminen kokee olevansa kulutusyhteiskunnan hylkiö. yle tv1

TV1 lauantaina 18.2.2017 klo 8.05 - 9.00
Katsottavissa Yle Areenassa

Ylivelkaantunut ihminen kokee olevansa kulutusyhteiskunnan hylkiö. Toimittaja Simo Sipolan vuonna 2012 valmistunut ja lauantaina 18.2. uusittava dokumentti kertoo kolmesta ylivelkaantuneesta. He etsivät tukea toisistaan kamppaillessaan niukan toimeentulon ja syyllisyyden tunteiden kanssa.

Yksi riippuvuus

Tamperelainen yksinhuoltaja Sari Lehtonen on menettänyt luottotietonsa kahdesti ja ollut kerran velkajärjestelyssä.

Hän kokee, että rahankäytön vaikeus on yksi riippuvuus muiden joukossa. Sen takia hän on sotkenut raha-asiansa kerta toisensa jälkeen.

”Velat pois ja sit kuolis”

Kun kirkkonummelainen Raija Salin menetti toistamiseen luottotietonsa, hän oli jälleen ulosotossa. Hän sanoo etsivänsä lohtua tavaroista. "Kaikki nää ostokset, joita mä oon tehnyt, ne ovat olleet hyvän mielen halua itelleen."

Kun Raijan ulosotto päättyy hän on silloin 76-vuotias. "Sit kuolis pois. Mut kaikki velat ois maksettu", hän naurahtaa.

Sari ja Raija yrittävät auttaa muita ylivelkaantuneita. Sari on kouluttanut Takuu-Säätiössä ylivelkaantuneiden tukihenkilöitä, ja Raija toimimut kohtalotovereidensa tukihenkilönä.

Joka kuukausi 800 miinukselle

Kirkkonummelainen Heikki "Hessu" Hytönen on yksi Raijan tuettavista. Kun Heikki sai kuulla, että hän kärsii kroonisesta selkäsairaudesta, hän joutui lopettamaan rakennusalan yrityksensä ja jäi velkaa sekä pankille että verottajalle.

Heikki kituuttaa peruspäivärahalla ja hakee uutta suuntaa elämälleen. Hän toivoo pääsevänsä velkajärjestelyyn. "Velkaneuvojan tekemän laskelman mukaan mulla menee joka kuukausi 800 euroa miinukselle. Tossa on iso pino laskuja odottamassa. Yritän niitä lyhennellä, mutta vaikeeta se on."

Velkavangit-dokumentti seuraa Heikin, Raijan ja Sarin elämää kahdeksan kuukauden ajan. Se tallentaa heidän ilonsa ja surunsa, ja on mukana tilanteissa, joissa syyllisyys ja itseinho nousevat pintaan.

Dokumentin on ohjannut Simo Sipola ja tuottanut Erkko Lyytinen. Dokumentti on esitetty edellisen kerran TV1:llä vuonna 2014.

Lisää ohjelmasta

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.