Hyppää pääsisältöön

Nämä kaikki hittiartistit ystävystyivät jo nuorena: salaisia fiittejä, kuokkimista kotibileissä ja yöuinteja maauimalassa

Maaginen musiikkileiri, Kallion lukio ja monet sattumat yhdistävät nuoria suomalaismuusikoita.

Vesta ja Kauriinmetsästäjien laulaja Heikki Petrell. // Kuva: Promokuva

Kun taiteelliset ihmiset hakeutuvat toistensa seuraan jo nuorina, syntyy ystävyyssuhteita, joiden tuloksia kuullaan vielä vuosien päästä. Ystävänpäivän kunniaksi YleX esittelee kotimaan kiinnostavimpia musaposseja. Nämä artistit tutustuivat toisiinsa jo paljon ennen punaisia mattoja ja listahittejä.

Kallion lukiossa Helsingissä ystävystyivät poptulokas Vesta ja Töölön Ketterän DJ Handshaking ja muusikko-näyttelijä Elias Gould.

Pitkästä ystävyydestä on syntynyt myös musiikkia. Vestan Vielä1-kappaletta on ollut tekemässä Elias Gould ja laulaja on tehnyt Töölön Ketterän kanssa Valitsemaanne numeroon -dueton.

Vesta ja Töölön Ketterä // Kuva: Anne Saloranta/YleX

Nyt Vesta vierailee Kauriinmetsästäjien uudessa Revi mua -kappaleessa. Kauriinmetsästäjät eli Heikki Petrell ja Tuomas Kaitanen puolestaan tuntevat toisensa jo lapsuudesta saakka. Aiemmin muusikot tunnettiin parhaiten Stockers!-bändistä, jossa soitti joukko lapsuudenystäviä.

Enemmistö yhtyeestä tutustui Laajasalossa, jossa he kävivät saman alakoulun. Ainoastaan rumpali Tuomas Kaitanen kävi ensimmäiset luokat Lauttasaaren alakoulussa. Kundit tapasivat ensimmäistä kertaa jalkapallon merkeissä viidennellä luokalla, vasta myöhemmin kuvioihin tuli musiikki.

- Olimme 18-vuotiaita, kun perustimme ekan bändin, Kaitanen kertoo YleX:lle.

Musakuvioiden myötä porukka laajeni. Kaitanen tutustui aikoinaan Deep Vain -yhtyeessä soittaneisiin Väinö Walleniukseen (Kuningasidea) ja Leo Stillmaniin (LEO).

LEOon Kaitanen tutustui, kun rumpali oli kuokkimassa kotibileissä.

- Menimme 16-vuotiaana yksiin kotibileisiin, vaikka emme olleet kovin toivottuja vieraita. Leo tuli selvittämään tilannetta. Väinön kanssa taas kiersimme alaikäisinä kuppiloita, kun veimme niihin yhteisiä promolevyjä.

"Samana yönä olimmekin jo Kumpulan maauimalassa hyppimässä aitojen yli Elias Gouldin kanssa."― Tuomas Kaitanen

Hieman myöhemmin Stockers!-yhtyeen muusikot tutustuivat aivan sattumalta Elias Gouldiin, joka siihen aikaan soitti muun muassa Väinö Walleniuksen ja muusikko-näyttelijä Eppu Pastisen kanssa One of the Pigeons -yhtyeessä.

- Elias tuli esittelemään itsensä Liberte-baarissa, kun teimme Stockersin kanssa soundcheckiä. Samana yönä olimmekin jo Kumpulan maauimalassa hyppimässä aitojen yli, Kaitanen muistelee ystävyyden alkua.

Myös Musta Barbaari ja Seksikäs-Suklaa tapasivat toisensa Kauriinmetsästäjien tavoin jalkapallon merkeissä. Heidän yhteinen tarinansa alkoi Itä-Helsingissä Vanhan Vuosaaren jalkapallokentällä, kun Seksikäs-Suklaa liittyi samaan jengiin Barbaarin kanssa. Ensivaikutelma ei miellyttänyt etenkään Mustaa Barbaaria, sillä hän oli ollut aiemmin se, joka heitti läppää pukukopissa. Loppu onkin historiaa.

Suomessa on myös eräs musiikkileiri, jonka ansiosta moni muusikko on aikoinaan tutustunut toisiinsa.

Nakkilassa järjestettävän Valtakunnallisen Popjazzleirin ovat käyneet muun muassa ikoniset suomalaisartistit Ville Valo, Alexi Laiho ja Maija Vilkkumaa, mutta myös lukuisat nuoret muusikot.

Vuonna 2007 leirillä tutustuivat Santa Cruzin laulaja-kitaristi Archie Cruz ja kitaristi Johnny Cruz, Muste-yhtyeen basisti Benjamin Lehti ja soolouraa LEO-nimellä tekevä Leo Stillman, Roope Salminen & Koirat -yhtyeen muut jäsenet paitsi Salminen ja Eva & Manu -duon Eva Louhivuori.

Kuningasidean Pole ja Väinöväinö, LEO, Muste-yhtyeen Benjamin Lehti ja Santa Cruzin Archie Cruz. // Kuva: YleX

Porvoolaisessa päiväkodissa toisiinsa puolestaan tutustuivat Tuomas Kauhanen ja häntä vuoden nuorempi Paperi T eli Henri Pulkkinen.

Räppärit tutustuivat Kauhasen pikkuveljen Simon (taiteilijanimeltään Olan) kautta, joka taas oli Paperi T:n bestis jo aiemmin.

Molemmat kävivät Porvoossa myös Linnajoen koulun. Räppärit tekivät musiikkia yhdessä jo yläkoulussa. 

- Kun aloimme tehdä Simon kanssa musaa, Papru alkoi pyöriä messissä. Aloimme tehdä kimpassa musiikkia joskus yläkoulussa. Papru on ollut ensimmäisissä sessioissa jo mukana, kun opeteltiin räppäämään.

Ola teki biittejä, Tuomas Kauhanen ja Paperi T räppäsivät.

- Ei siinä ollut varsinaisesti muuta yhdistävää tekijää kuin se, että halusimme tehdä räppiä. Paprusta kuuli heti, että kaverissa on jotain tosi poikkeuksellista karismaa. Hän on Suomen kaikkien aikojen parhaita räppäreitä.

- Siihen aikaan mä käytin enemmän viittauksia leffoista ja kirjoista kuin Papru, mutta se meni viemään sen jutun vähän pidemmälle kuin minä.

Myöhemmin Paperi T fiittasi myös Tuomaksen ja Olan Näkökulma-veljesyhtyeen julkaisuilla. Kauhasen laskujen mukaan Papru oli mukana reilusti yli kymmenellä kappaleella.

Paperi T oli tiiviisti mukana myös ystävänsä soolouran alussa.

- Hän oli mun ekoilla soolobiiseillä myös, teimme Paprun ja Rudi Rokin kanssa muun muassa Kulutusjuhlat-biisin.

Sitten Kauhanen pudottaa varsinaisen pommin. Hänen julkaisemattomalla kappaleellaan nimittäin vierailee jo lopettanut Ruger Hauer, joka on tunnettu siitä, ettei bändi koskaan fiittaillut. Toki yhtye teki Mature-yhteislevyn Reginan kanssa, mutta ei varsinaisesti fiitannut kenenkään muun ulkopuolisen biisillä.

- Löysin arkistoista julkaisemattoman biisin, jossa on mukana koko Ruger Hauer ja Heikki Kuula fiittaamassa. Se on Rugerin ainoa fiitti ikinä. Mä vasta etsin silloin omaa ääntäni sooloartistina.

Nykyään Kauhanen ja Papru hengailevat eri porukoissa, mutta yhteistyöstä on ollut edelleen puhetta.

- Ollaan me puhuttu Paprun kanssa niin kauan kun olen tehnyt soolomusaa, että joku yhteisbiisi pitäisi tehdä. Ei ole vaan löytynyt vielä oikeaa biisiä. Meillä on eri kaveriporukat nykyään, mutta ollaan yhteydessä ja käydään välillä bissellä.

Lue myös:

Suomirockin uusi sukupolvi – näin heidän tiensä ovat risteytyneet

Ystävyys on kaiken ydin – Musta Barbaari, Prinssi Jusuf, Seksikäs-Suklaa, Dosdela ja PastoriPike kertovat, millaista elämä on Itä-Helsingin hauskimmassa kaveriporukassa