Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Työelämän stressi vaarantaa muistin

nainen uppoutuneena ajatuksiinsa kädet ohimoilla
Nyt koettu stressi voi laukaista muistisairauden 20 vuoden päästä. nainen uppoutuneena ajatuksiinsa kädet ohimoilla Kuva: Shutterstock prisma studio blogit

TV1 keskiviikkona 15.2.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 17.2. klo 5.55
Yle Areenassa vuoden ensilähetyksestä.

Pitääkö töissä kiirettä? Stressaako? Tuoreiden tutkimusten mukaan pitkäaikainen stressi voi muuttaa aivojen toimintaa ja saada aikaan jopa muistisairauden.

Monella muisti pätkii töissä. Yleensä muistin pätkiminen johtuu liiallisesta kuormituksesta eikä satunnaisesta unohtelusta tarvitse huolestua. Mutta jos stressi jatkuu vuosia, se alkaa jättää aivoihin jälkiä.

Tuoreessa tutkimuksessa tehtiin kiireestä ja aivoterveydestä pysäyttävä havainto.

"Tutkimuksessa kysyttiin noin 50-vuotiailta, kokevatko he työssään jatkuvaa kiirettä. Kun samoja henkilöitä tutkittiin 20 vuotta myöhemmin, huomattiin, että paljon stressiä ja kiirettä kokeneilla oli yleisemmin muistisairaus", selittää asiantuntijalääkäri Tiia Ngandu Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

piirros ihmisaivoista, joista kumi pyyhkii muistoja
Stressi on muistin pahin vihollinen. piirros ihmisaivoista, joista kumi pyyhkii muistoja Kuva: Shutterstock prisma studio

"Muistisairauksia koskevissa tutkimuksissa on ollut fokuksessa biologiset tekijät kuten verenpaine, kolesteroli, diabetes, liikunta ja ruokavalio. Mutta nyt on herätty siihen, että stressillä ja myös yksinäisyydellä ja masentuneisuudella on muistisairauksien synnyssä isompi rooli kuin mitä me ollaan luultu", sanoo geriatrian professori Miia Kivipelto.

Työolotutkimuksen mukaan yli 70 prosenttia suomalaisista kokee, että ainakin neljäsosa työpäivästä on kiirettä. Se on enemmän kuin Euroopan keskiarvo (59%). Jos jatkamme samaan tahtiin, onko enemmistö meistä tulevaisuudessa muistisairaita?

Tulevaisuuden historiantutkija on ehkä älykäs robotti

Muistatko, milloin kännykkä näkyi ensimmäisen kerran televisiossa? Arkistot ovat pullollaan kuvamateriaalia, joita ihmiset eivät koskaan ehdi käymään kokonaan läpi. Siksi apua toivotaankin nyt automaattiselta kuvan- ja äänentunnistukselta. Nykyään koneetkin oppivat.

"Digitaalinen kuva on vain ruudukko täynnä numeroita. Ihmiselle nuo numerot näkyvät väreinä, mutta tietokone ei näe mitään, vaan joutuu tulkitsemaan kuvaa numeroiden ja niiden keskinäisten sijaintien perusteella. Opetusvaiheessa koneille annetaan vaikka miljoona kissakuvaa ja ne havainnoivat niistä näitä numeroyhdistelmiä ja oppivat näin tunnistamaan, onko kuvassa kissa vai ei", selittää teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen Helsingin yliopistosta.

Kone ei väsy eikä tarvitse lepoa niin kuin ihminen ja on siksi ylivertainen arkistojen purkaja.

kynä piirtää porkkanaa
Suttupiirtely eli doodlailu tehostaa muistia. kynä piirtää porkkanaa Kuva: Yle/Kari Paananen prisma studio

Auttaako suttupiirtely muistamaan?

Suttupiirtely eli doodlailu tehostaa tutkimuksen mukaan keskittymistä ja estää ajatuksia harhailemasta pois aiheesta. Prisma Studio testaa, toimiiko keino oikeasti.

Tutkimusten valossa salaisuus on todennäköisesti pienessä, sinänsä merkityksettömässä liikkeessä. Suttupiirtelyn tapaan kuunteluvireyttä parantavat kutominen ja virkkaaminen. Myös aikuisten värityskirjat ja jopa purkan syöminen ylläpitävät sopivaa vireystilaa.

Tutkimuksissa on havaittu myös, että seisten tai kävellen opitaan paremmin kuin istuessa.

Studiossa keskustelemassa ja muistipeliä pelaamassa psykologi Jukka Häkkinen, futuristi Elina Hiltunen ja teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen. Ohjelmaa luotsaa Reetta Rönkä.

kynä suttupiirtelee
kynä suttupiirtelee Kuva: Yle/Kari Paananen prisma studio
Kommentit