Hyppää pääsisältöön

Teeman Elävä arkisto: Talvikalastusta ja hylkeenpyyntiä

Mika Soramäki pilkillä
Talvikalastusta Erätulilla-ohjelmassa Mika Soramäki pilkillä Kuva: Yle/Erätulilla talvikalastus

”Pilkille on päästävä, oli keli mikä hyvänsä!” Keskitalven kunniaksi Teema tarjoaa hyisiä kalastustunnelmia ja hylkeenpyyntiä eri vuosikymmeniltä. Kaupan päälle tulee suomalaisen silmiä hiveleviä maisemia. Tiistaina 14., perjantaina 17., ja sunnuntaina 19.2.

Perämeren hylkeenpyytäjät

Hylkeitä on pyydetty Suomen rannikolla kivikaudesta asti. Hylkeistä on saatu nahkaa, lihaa ja traania eli hylkeenrasvaa, joka aikoinaan oli merkittävä kauppatavara.

Hylkeenpyytäjien pyyntiretket saattoivat kestää parikin viikkoa. Pyyntikunta yöpyi avomerellä veneessä, joka oli erityisesti kehitetty hylkeenpyyntiä varten.

Hylkeet elävät jään ja avoveden rajalla, joten talviset pyyntimatkat olivat vaarallisiakin.

Perämerellä oli 1950-luvun lopulla kolme ammattimaista pyyntikuntaa. Vuonna 1957 valmistuneessa elokuvassa seurataan yhden pyyntikunnan retkeä. Elokuva palkittiin Jussilla vuoden 1957 parhaana lyhytelokuvana. Se edusti Suomea myös Cannesin elokuvajuhlilla.

Talvisilakkaa

Ohjelma vie meidät niin ikään 1950-luvun lopulle ja pääsemme seuraamaan miten silakkaa pyydettiin talvisaikaan ulkosaaristossa.

Ohjelmassa ollaan mukana nuotanvedossa miesten ja hevosten kanssa sekä keskustellaan nuottakuntien toiminnasta.


.

Meri antaa

Vuonna 1963 tehty ohjelma tarjoilee myös talvisen silakan kalastusta. Kovan työn ja karujen olosuhteiden lomasta voi löytää myös hurttia huumoria.

"Niin kauan kuin ihminen on rannan tuntumassa liikkunut, hän on elääkseen meren viljaa pyydystänyt. Talvinuotalla olo on merellä ja pakkasessa karaistuneiden miesten työtä", ohjelmassa todetaan.

Pilkkiminen on suomalaisten kansallisharrastus

Vuonna 1976 valmistunut Jäälle! kertoo tilastojenkin avulla, että suomalaiset rakastavat pilkkimistä. Noin 300000 suomalaista kykkii säännöllisesti aurinkoisilla kevätjäillä ja arviolta peräti 800000 henkeä käy pilkillä kerran pari talvessa. Yksissä kilpailuissa saattaa 5000 pilkkijää rynnätä jäälle.

Pilkkiminen on todellinen koko kansan urheilu- ja kuntoiluharrastus. Mutta onkiminen talvella ei olekaan yhtä yksinkertaista kuin kesällä. Sama ahvenen sintti on siimassa, mutta siiman sotkee kalastuslaki, todetaan Jäälle! -ohjelmassa. Siinä asetetaan vastakkain nykyihmisen kiihkeä arki ja pilkkimisen ja kalastamisen rentouttava vaikutus.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa