Hyppää pääsisältöön

Viime vuoden voittajat tämän päivän tekijöinä

Tummatukkainen nainen istuu sohvalla ja katsoo kameraan hymyillen.
Iines Korhonen aikoo pian karistaa koulun kannoiltaan. Hän haluaa sukeltaa teatterin ja äänitaiteen maailmaan. Tummatukkainen nainen istuu sohvalla ja katsoo kameraan hymyillen. iines korhonen, shortdox

Erilaiset kilpailut ovat hyviä alustoja tuoda esille omaa osaamista, mutta ennen kaikkea ne ovat oiva tekosyy ylittää itsensä ja etsiä sisältään jotakin uutta, jotakin mitä ei ehkä tiennyt siellä edes olevan.

Ensimmäisen pohjoismaisen Shortdox-kilpailun voittajan Iines Korhosen audioteos oli ensimmäinen, jonka hän on koskaan tehnyt.

“Ahaa tämmöstä voi tehdä, tämmöstä mä osaan tehdä ja tämmöstä mä haluan tehdä” Iines kommentoi kilpailun vaikutuksia itseensä. Voittoteos Seinät syntyi osana Metropolia Ammattikorkeakoulun tv- ja radiotuotannon radiodokumenttikurssia, mutta opiskelijat saivat itse päättää lähettävätkö he valmiit työnsä kilpailuun. "Olen tyytyväinen, että uskalsin sen viime hetkellä laittaa sinne" Iines naurahtaa.

Iines haluaa tehdä tulevaisuudessa äänitaidetta, teatteria ja podcasteja. Hän kokee, että esim. podcastit intiimiydessään tarjoavat mielenkiintoisia mahdollisuuksia äänisuunnittelun suhteen. Viime vuoden voiton jälkeen Iines on ollut Ylen Dokumenttiryhmässä harjoittelijana ja tehnyt mm. pitkän radiodokumentin, joka julkaistaan myöhemmin tänä vuonna ja useita audioselfieitä. Parhaillaan Iines valmistelee lopputyötä suomalaisesta podcast-kulttuurista.

Iineksen audioteoksia pääsee kuuntelemaan täältä.

Nuoret naiset irvistävät.
Tiina Miinalainen ja Ira Aaltonen. Nuoret naiset irvistävät. tiina miinalainen

Tiina Miinalainen, joka voitti Suomen Shortdox-finaalin viime vuonna, kiinnostui voiton myötä radiodokumenttien teosta ja haki Ylen dokumenttiryhmään harjoitteluun.

“Harjoittelussani huomasin että audio tosiaan on minun juttuni. Porukka on hyvin samanhenkistä kuin minäkin, mikä vahvisti ajatusta siitä että olen oikeassa paikassa.”

Tiina teki ensimmäisen pitkän radiodokumenttinsa Osat vaihtuu harjoitteluaikanaan Ylellä ja suunnitelmissa on jatkaa radiodokumenttien tekemistä kunhan vain seuraava toimiva idea ja aikaa päivätöiltä löytyy. Sillä välin Tiina pitää yllä yhteyttä audion maailmaan mm. tekemällä viikottaista podcastia YouTubeen ystävänsä Ira Aaltosen kanssa.

Tiinan radiodokumentti Osat vaihtuu on kuunneltavissa Yle Areenassa toistaiseksi.

Hyvä tietää

 • Suomen seuraava Shortdox-voittaja selviää Kavissa 21.4.2017. Samassa paikassa palkitaan myös Pohjoismaisen Shortdox-kilpailun voittaja 5.5.2017.
 • Pohjoismaisen Shordox-kisan palkintona on matka Prix Europa -festivaaleille. Festivaali on Euroopan suurin televisio- radio- ja online media festivaali, joka järjestetään vuosittain Berliinissä.
 • Inspiraatiota kansainvälisen audion maailmaan voi sillä välin hakea vaikkapa Radio Atlas -sivustolta, johon on kerätty teoksia radiodokumenteista draamaan ja äänitaiteeseen englanniksi tekstitettyinä.
 • Yle Shortdox 2020 – Radioesseet

  Audiopuheenvuoroja.

  Radioesseet tarjoavat perusteltuja persoonallisia näkemyksiä maailmasta. Ne ovat puheenvuoroja, joskus provosoivia pamfletteja. Usein esseet ovat muodoltaan monologeja yhdistettynä äänimaailmaan.

 • Yle Shortdox 2020 – Ääniteokset/-runot

  Puhe ja äänet yhdistyvät.

  Tarinan kertominen äänillä laittaa kuuntelijan assosiaation liikkeelle. Kyse ei ole musiikista vaan Ars Acusticasta, jossa voivat yhdistyvä puhe ja äänet. Joskus puhetta käsitellään äänenä, joskus viesti kerrotaan ilman sanoja.