Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Instagram - keskity kuviin

Käsi pitelee puhelinta, jossa näkyy Instagram-sovellusta.
Käsi pitelee puhelinta, jossa näkyy Instagram-sovellusta. Kuva: Raila Paavola / Yle Digitreenit,sosiaalinen media,Instagram,digitaidot

Instagram on erittäin suosittu sosiaalinen media, jossa jaetaan omia kuvia ja videoita. Näillä vinkeillä osaat perustaa Instagram-tilin, pääset alkuun ja jakamaan kuviasi ystävien kanssa tai vaikka kaikille käyttäjille.

Huomaa: Tätä artikkelia ei päivitetä eli sen tiedot ovat vuodelta 2017-18.

Instagram tai IG, kuten sen lempinimi kuuluu, on suhteellisen yksinkertainen käyttää. Se toimii sovelluksina älypuhelimissa, mutta sitä voi myös käyttää myös tietokoneen verkkoselaimella.

Yksi Suomen suosituimmista Instagram-tileistä on luontokuvaaja Konsta Punkalla.

Instagramilla on yli 400 miljoonaa aktiivista käyttäjää maailmassa. Se on ollut nuorison suosiossa jo pitkään, mutta nyt käyttäjäkunta on kiivaasti laajenemassa. Osaksi senkin vuoksi, että yli miljardin käyttäjän jättiläinen, Facebook, osti palvelun vuonna 2012. Instagramin käyttö kasvoi 10 prosenttia vuonna 2016.

Tilin rekisteröiminen ja alkuunpääsy on helppoa. Ensimmäiseksi pitää asentaa Instagram-sovellus. Se onnistuu kunkin käyttöjärjestelmän (iOS, Windows, Android) omasta sovelluskaupasta lataamalla.

1. Rekisteröidy.

Tässä kohtaa palvelu tarjoaa myös Facebook-tilillä rekisteröitymistä. Jos rekisteröidyt Facebookin kautta, silloin ohjelma etsii kontakteja FB-kavereistasi.

Rekisteröinti vaatii joko puhelinnumeron tai sähköpostiosoitteen. Puhelinnumeron lisättyäsi saat tekstiviestillä tunnuksen ja tällä varmenteella saat tilisi rekisteröityä. Sähköpostilla rekisteröityminen antaa rekisteröidä tilin suoraan lisäämällä osoitteen ja salasanan.

2. Luo tili

Lisää oma profiilikuva ja valitse Instagram-nimi sekä salasana. Profiilin nimi on ns. käyttäjätunnus, joka voi olla eri kuin itse tilin tunnus. Tässä vaiheessa on oiva hetki miettiä tilille vetävä ja kiinnostava nimi.

Tässä vaiheessa kannattaa miettiä myös yksityisasetuksia. Voit valita joko julkisen tai yksityisen profiilin.

Julkinen on nimensä mukaisesti kaikkien Instagram-käyttäjien näkyvillä ja seurattavissa. Yksityisen tilin julkaisut näkevät vain ne, joiden seuraamispyynnöt tilin omistaja hyväksyy.

3. Etsi seurattavia

Sovellus ehdottaa Facebook-kaverilistaa ja puhelimestasi löytyviä yhteystietoja, joista se löytää Instagramia käyttävät henkilöt.

Maailman suosituin Instagram-tili vuonna 2016 oli yhdysvaltalainen pop-tähti Selena Gomez, jolla on yli 100 miljoonaa seuraajaa. Suomen suosituin on luontokuvaaja Konsta Punkan tili, jolla on yli 960 000 seuraajaa. Yle Oppimisen löydät Instagramista nimellä Tämäkin on totta.

Instagramissa kannattaa käyttää aikaa selailuun. Voit löytää kiinnostavia tilejä hakusanoilla tai tutkimalla, keitä sinun seuraamasi henkilöt seuraavat. Instagramissa on myös runsaasti yhteisöjä, yrityksiä ja henkilöbrändejä.

Mielenkiintoisia Instagram-tilejä

Viranomaisia

Suomen poliisi, Poliisin virallinen tili
Turun poliisi, Lounais-Suomen poliisi
Itä-Uudenmaan poliisikoirat, Poliisikoiriin keskittynyt tili

Media

Yle Uutiset, Ylen Uutisten tili
Yle Luonto, Ylen Luontosisältöjä
Uusi Päivä, Ylen Uusi päivä -televisiosarja
Strömsö, Yle Svenskan lifestyle-sisältöjä
Yle Kioski, Yle Kioskin virallinen tili
Noin viikon uutiset, Noin viikon uutiset- ohjelman tili
Helsingin Sanomat, HS:n virallinen tili
MTV3 Uutiset, MTV3:n uutisten tili
MTV3 Putous, Putous tv-sarjan tili
The Voice of Finland, VOF-ohjelman virallinen tili

Ihmisiä

Mika Mäkeläinen, Ylen Aasian kirjeenvaihtaja
Pekka Hyysalo, Vammautunut freestyle-laskija
Lotta Nieminen, Yhdysvaltalloissa toimiva kuvittaja ja graafinen suunnittelija
Teppo Tirkkonen, Suomalainen luontokuvaaja
Arman Alizad, Juontaja ja tuottaja
Lakko, Youtube-tähti

Vain Helsinki Jutut, Vitsejä Itä-Helsingistä

Käyttäminen

Instagramin työkalurivi, alla tekstiselvitykset kuvakkeista. Koti, Suurennuslasi, plus, sydän ja profiilikuvake
Instagramin työkalurivi, alla tekstiselvitykset kuvakkeista. Koti, Suurennuslasi, plus, sydän ja profiilikuvake Digitreenit,Yle Oppiminen,Instagram,kuvakaappaus

Tarkempia ohjeita kuvakkeista

  • Koti-kuvakkeesta pääset omaan perusnäkymääsi, jossa näet kaikkien seuraamiesi tilien tuoreet tapahtumat.
  • Suurennuslasi eli Haku-toiminnolla voit hakea erilaisilla vaihtoehdoilla seurattavia tilejä, hastageja tai aiheita.
  • Plus-kuvakkeella pääset lisäämään kuvia ja videoita joko laitteesi kirjastosta tai suoraan kuvaamalla. Kuvauksessa Instagram käyttää sovelluksen omaa kamera-toimintoa, jossa mittasuhteet on määritelty suoraan palveluun sopivaksi. Kuvan ottamisen jälkeen sovellus tarjoaa kuvan muokkaamiseen filttereitä ja erilaisia editointivaihtoehtoja.
  • Sydän-kuvakkeesta pääset tutkimaan seurattaviesi toimintaa. Täältä näet myös omien julkaisujesi tykkäämiset ja kommentoinnit.
  • Profiilikuvasta pääset tutkimaan omaa kuvagalleriaasi ja muuttamaan esimerkiksi yksityisyysasetuksia.

Julkaisujen alta löytyvästä sydämestä voit tykätä toisen kuvasta. Sama onnistuu näpäyttämällä kaksi kertaa kuvaa. Toiminto vastaa Facebookin peukutusta. Puhekuplasta pääset kommentoimaan julkaisua.

Asetuksista voit säätää erilaisia asioita, jotka vaikuttavat palvelun toimintaan. Sieltä löytyvät myös Käyttäjätili- ja yleisasetukset sekä ohjeet ja tukipalvelut.

Kuvien lisääminen ja muokkaaminen

Kuvia voi lisätä Instagram-tilille joko kuvaamalla suoraan tai valitsemalla niitä kuvakirjastosta.

Jos haluat kasvattaa seuraajamäärääsi, kannattaa miettiä tunnisteiden käyttöä.

Sovelluksessa on useita filttereitä eli suodattimia, jotka käsittelevät kuvat automaattisesti erilaisilla sävytyksillä ja tehosteilla. Voit järjestää ensimmäiseksi useimmin käyttämiäsi suodattimia ja poistaa näkyvistä ne, joille ei ole käyttöä.

Muokkaa-toiminnolla voit muokata kuvia vielä tarkemmin, säätämällä kylläisyyttä, lämpöä, kontrastia jne.
Kolme eri filtteriä: Clarendon, Moon, Kelvin.

Instagramin Clarendon pikakäsittelyllä käsitelty Eero Aarnion Pony-tuoli
Instagramin Clarendon pikakäsittelyllä käsitelty Eero Aarnion Pony-tuoli Digitreenit,Yle Oppiminen,digitaalikuvaus,digitaalinen kuvankäsittely,Instagram
Instagramin Moon filtterillä käsitelty Eero Aarnion Pony-tuoli
Instagramin Moon filtterillä käsitelty Eero Aarnion Pony-tuoli Digitreenit,Yle Oppiminen,digitaalikuvaus,digitaalinen kuvankäsittely,Instagram
Instagramin Kelvin pikakäsittelyllä käsitelty Eero Aarnion Pony-tuoli
Instagramin Kelvin pikakäsittelyllä käsitelty Eero Aarnion Pony-tuoli Digitreenit,Yle Oppiminen,digitaalikuvaus,Eero Aarnio

Kuvien ottaminen ja lisääminen on yksinkertaista. Kuvan yhteyteen voi liittää myös tekstin ja sen voi julkaista samanaikaisesti myös muissa sosiaalisen median palveluissa. Kannattaa huomioida myös hashtagit eli tunnisteet tai merkinnät. Tunniste (esim. #luonto) toimii suorana linkkinä samalla tunnisteella tehtyihin julkaisuihin. Jos haluat kasvattaa seuraajamäärääsi, kannattaa miettiä tunnisteiden käyttöä, jotta muut löytävät julkaisusi.

Instagram 2.0 - Erilaiset kameratoiminnot

Kuvakaappaus Instagramin etusivulta, kuvassa nuoli osoittaa kamera-kuvakkeeseen
Kuvakaappaus Instagramin etusivulta, kuvassa nuoli osoittaa kamera-kuvakkeeseen Digitreenit,Yle Oppiminen,Instagram,Näyttökuva,kuvakaappaus,digitaalikuvaus
Kuvakaappaus Instagramin kamera-tominnosta. Kuvassa askarreltu lumiukko ja nuoli osoittaa IG:n kamernappia
Kuvakaappaus Instagramin kamera-tominnosta. Kuvassa askarreltu lumiukko ja nuoli osoittaa IG:n kamernappia Digitreenit,Yle Oppiminen,Instagram,kuvakaappaus

Kamerassa voi valita sivupyyhkäisyllä live-, tavallinen-, bumerangi- tai ilman käsiä -toiminnon.

Tavallinen-tilassa kertapainallus ottaa kuvan ja videokuvaa saa painamalla pidempään.

Live-tila on nimensä mukaisesti live-videokuvaa, jota voi lähettää suorana omalla tilillään. Seuraajat saavat viestin ennakkoon, että tietävät olla paikalla.

Bumerangi on uudehko ominaisuus. Video toistaa lyhyttä pätkää ikuisesti. Tällöin syntyy GIF-animaation tapainen vaikutelma.

Ilman käsiä vapauttaa kädet tallennusnapilta videota kuvatessa. Käytännössä siis videointi, mutta nappia ei tarvitse painaa jatkuvasti.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokattu 3/17: lisätty aiheeseen liittyvä linkki
Muokattu 28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
Muokattu 22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
Muokattu 28.6.17 ja 13.10.17: Pääkuvaan uusi pohja
Muokattu 18.10.18: lisätty maininta Oppimisen Instagram-tilistä.