Hyppää pääsisältöön

Kommentti: PewDiePie heittää juutalaisvastaista läppää ja vetoaa vanhaan “se oli vain vitsi” -selitykseen – tämä on kuultu jo liian monta kertaa

Ei 53 miljoonan tilaajan tubettaja voi olettaa, että kaikki ymmärtävät antisemitististen videoiden ollen vain huumoria.

Nyt myös yhdysvaltalainen uusnatsijärjestö kannattaa PewDiePietä. // Kuva: EPA / Singapore Social Star Awards

PewDiePie eli ruotsalainen Felix Kjellberg on maailman suosituin tubettaja. Hänen YouTube-kanavallaan on yli 53 miljoonaa tilaajaa.

Se on ihan älytön määrä. Tilatuimmalla suomalaiskanavalla eli Duudsoneiden Dudesons-kanavalla tilaajia on hieman alle kolme miljoonaa.

Kommentti: Samppa Rautio // Kuva: Annika Miettinen

Pelkästään hurjan tilaajamäärän vuoksi PewDiePiellä on suuri vastuu siitä, mitä hän kanavallaan julkaisee.

Mutta hän ei tunnu ymmärtävän sitä.

Eilen muun muassa Helsingin Sanomien Nyt-liite kertoi, että YouTube on poistanut PewDiePien nimeä kantavan nettisarjan ja ottanut tubettajan pois tuottoisimmista mainososioistaan. Lisäksi Disney on katkaissut välinsä YouTube-tähteen.

Syynä ovat PewDiePien julkaisemat videot, joissa on ollut antisemitismiä eli juutalaisvastaisuutta sekä natsistista sisältöä. Hän on julkaissut yhdeksän tällaista videota elokuusta 2016 lähtien.

Videot ovat esimerkiksi tällaisia:

Kaksi PewDiePien palkkaamaa intialaismiestä pitelee kylttiä, jossa lukee Death to All Jews eli kuolema kaikille juutalaisille. Toisella videolla Jeesukseksi pukeutunut mies sanoo, että Hitler ei tehnyt mitään väärin.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun PewDiePie heittää härskiä läppää. Aiemmin hän on vitsaillut muun muassa ISIS-järjestöön liittymisestä ja tehnyt videon siitä, kuinka ebolan voi saada.

Jos tuntee miehen huumorin, myös juutalais- ja natsivitsit saattavat upota tähän samaan lokeroon.

Kaikki – kuten Disney – eivät kuitenkaan näe asiaa näin. Monet voivat näiden videoiden vuoksi kokea, että PewDiePie on ajatusmaailmaltaan kansallissosialistinen ja rasistinen henkilö, joka käyttää asemaansa kyseenalaisesti.

Tammikuussa PewDiePie latasi kanavalleen videon, jossa puolustautuu rasismisyytöksiä vastaan. Poistetulla videolla hän kertoo, että videoiden viestit ovat vitsejä ja että vuonna 2017 ihmisten pitäisi pystyä erottelemaan vitsit oikeista ongelmista.

Sunnuntaina 12. helmikuuta PewDiePie kirjoitti blogissaan ymmärtävänsä, että videot olivat hyökkääviä, mutta että hänen yleisönsä kyllä ymmärtäisi, että kyse on viihteestä. Ei poliittisen mielipiteen ilmauksesta tai viharyhmien tukemisesta.

Tilanne kuulostaa hyvin tutulta.

On kulunut vain neljä kuukautta, kun urheilu- ja somevaikuttaja Aleksi Valavuori kohadutti tviittaamalla puuterikuorrutetuista glitteri-rimppakinttuhinteistä sekä siitä, että hänen tuolloinen työnantajansa Espoo United ei palkkaa homoseksuaaleja.

Kohun synnyttyä Valavuori pyysi twiittejään anteeksi ja kertoi niiden olleen huumoria. Hän kommentoi, ettei uskonut, että kukaan voisi luulla hänen oikeasti olleen tviittiensä mukaista mieltä.

Samaa se oli vain vitsi -selitystä ovat käyttäneet omista kommenteistaan myös muun muassa elokuvaohjaaja Lars von Trier sekä perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri.

On ihmeellistä, että näin vaikutusvaltaiset ihmiset eivät tajua, että kaikki eivät ymmärrä tällaista huumoria. Aivan kuin he eivät uskoisi, että heidän kommenttinsa tavoittaa muitakin henkilöitä kuin heidän lähipiirinsä.

On hyvin mahdollista, että esimerkiksi mökkireissulla tutussa porukassa tällaiset jutut oltaisiin ymmärretty. Siksi voi olla hauskaa, jos hän heittää saunaillan päätteeksi jonkin epäkorrektin vitsin pienessä porukassa. Se voi naurattaa, vaikka olisi kuinka mauton.

PewDiePien kaveri, h3h3 Productions -tubekanavaa pyörittävä Ethan Klein puolustaa PewDiePien videoiden juutalaisläppää. Klein on itse juutalainen, ja kokee PewDiePien videot hauskoina.

Kleinin kommentti korostaa sitä, että tällainen läpänheitto on turvallista, jos sen heittää sellaisille ihmisille, jotka tietävät sen olevan huumoria. Ihmisille, jotka tietävät, millainen ihminen PewDiePie on.

Mutta ei tällaisia pidä eikä etenkään kannata sanoa julkisesti missään. Ei etenkään YouTube-kanavalla, jonka yksittäisiä videoita katsotaan kymmeniä miljoonia kertoja.

Ehkä PewDiePie uskoi, että hänen maineensa hassuja puhuvana hölösuutubettajana mahdollistaisi sen, että hän voi heittää läpyskää aiheesta kuin aiheesta. Ehkä hän luuli, että sellaisen ihmisen, joka juttelee videopelien hahmoille ja jonka pääsääntöinen pointti on tehdä leppoista viihdettä YouTubeen, epäkorrekteja heittoja ei otettaisi tosissaan.

PewDiePie ei ottanut huomioon, että hän on etenkin nuorten suosikki ja sen myötä monien mielipidevaikuttaja. Kaikki hänen seuraajansa eivät ole vielä luoneet omaa jäntevää tai järkevää suhtautumista maailmaan.

Nyt PewDiePie antaa heille mallin, jossa paremmassa valta-asemassa oleva ihminen voi ja saa heittää läppää heikommassa tai alistetussa asemassa olevista henkilöistä.

Kun maailman suosituin tubettaja tekee omalla videollaan niin ilman riittävän hyvin perusteltua kontekstia, tulos on tämä – eikä sen pitäisi olla yllätys. Etenkään nyt, kun elämme ajassa, jolloin pienistäkin “mokista” voi saada kuorma-autokaupalla lokaa niskaan.

Eikä PewDiePie voi myöskään kontrolloida sitä, mihin hänen videotaan tai sen viestiä käytetään.

PewDiePien videoiden vuoksi yhdysvaltalainen uusnatsisivusto on nimennyt itsensä tubettajan isoimmaksi faniksi ja kiitti häntä ideologian levittämisestä suurelle massalle.

Lue myös:

Kyllä sillä on valtavasti väliä, heittääkö homoläppää homo vai hetero