Hyppää pääsisältöön

Kynästä traumapolille – miten käsikirjoitetaan Sykettä

Terhi Alanko istuu vihreällä sohvalla.
Terhi Alanko istuu vihreällä sohvalla. Syke (tv-sarja),terhi alanko

Venla-gaalan yleisön suosikkisarjaksi valitun Sykkeen tarinat ovat elämänmakuisia kertomuksia ihmiskohtaloista. Sarjan neljännen kauden pääkäsikirjoittaja Terhi Arola uskoo, että sarjan mielenkiintoisimmat käänteet ovatkin niitä, jotka pohjautuvat tositapahtumiin. Tarinat syntyvät monen käsikirjoittajan kynästä ja kokemuksista.

Käsikirjoittaja Terhi Arola on ollut mukana luomassa Sykkeen maailmaa jo sen ensimmäisestä kaudesta saakka. Neljännellä kaudella alkaneen uuden pestin tuomat mahdollisuudet ja vastuu sekä pelottivat että kiehtoivat. ”Sykkeen kolmella ensimmäisellä kaudella olin mukana jaksokäsikirjoittajana, ja nyt neljännellä kaudella pääkäsikirjoittajana. Hyppääminen näin isoihin saappaisiin tuntui aluksi valtavan jännittävältä, pelottavalta ja vaikealta, koska kyseessä on niin suuri vastuu, vaikka tunnenkin sarjan maailman hyvin.

Juoniin tuodaan paljon omia kokemuksia ja oman elämän tapahtumia.― Terhi Arola

Vaativan työn onnistumisen mahdollisti osaava tiimi, jonka kemiaa Arola kehuu. ”Kirjoittajani Tatiana Elf, Kirsikka Saari, Vilja Roihu ja Outi Keskevaari ovat osaavia työssään ja muutenkin loistavia. Mielestäni meillä meni kaikki todella hyvin.” Edeltäjiensä tavoin Sykkeen 4. kauden juoni on ryhmäkäsikirjoituksen tulosta. Arola kertoo monen ihmisen yhteistyön olevan elintärkeää paitsi ajankäytön myös sarjan juonenkäänteiden kannalta.

Kirjoittajaryhmän vetäminen on iso homma, mutta Sykkeen kohdalla sellaisen olemassaolo on melkeinpä pakollista. Ryhmäkirjoittamisen etuna on, että näin isossa sarjassa jo ajallisesti käsikirjoittaminen olisi yhdelle ihmiselle aivan hirvittävän iso työ. Se on myös sisällön kannalta hedelmällisempää; juoniin tuodaan paljon omia kokemuksia ja oman elämän tapahtumia. Tämä vaatii tietenkin valtavaa luottamusta ryhmän sisällä, ja välillä ideointipäivät ovatkin ikään kuin terapiasessioita.

Kohtuuttomuus ja todellisuus kiinnostavat

Sykkeen tarinoiden takana on siis monta kynää, mutta mistä käsikirjoittajat ammentavat aiheet todentuntuisiin juonenkäänteisiin? ”Sykkeen kaikissa potilastarinoissa on jonkinlainen totuuspohja. Se voi olla jotain omasta elämästä, iltapäivälehden lööpistä tai ihan vain jotain, mistä joku meistä kirjoittajista kiinnostuu. Sen jälkeen ideaa lähdetään muokkaamaan, mietitään jännittäviä käänteitä ja teemoja aiheen ympäriltä. Tuntuu, että kirjoittajat ovat todella valmiita antamaan omia kokemuksiaan sarjan käytettäväksi, vaikka toki ne prosessin edessä usein muuttuvatkin matkalla ruutuun.”

Sykkeen kaikissa potilastarinoissa on jonkinlainen totuuspohja.― Terhi Arola

Sairaalasarjan autenttisuus on varmistettu konsultoimalla terveydenhoitoalan ammattilaisia läpi luomisprosessin. Kirjoittajien tukena toimiva anestesialääkäri onkin Arolan mukaan korvaamaton apu, jolta löytyy myös tarinankerrontataitoa. ”Sisällön kannalta konsultoimamme lääkärin mielipiteet ovat tärkeitä, koska totuus on aina mielenkiintoisempaa kuin keksityt tarinat. Hänen kauttaan juoni saa tuekseen faktan. Siitä meidän käsikirjoittajien on taas helpompi lähteä kehittelemään tarinaa eteenpäin. Jokaisesta jaksosta kirjoitetaan ainakin kolme versiota, joista kaikista pääkäsikirjoittaja antaa jakson kirjoittajalle välipalautteen, ja se näytetään myös lääkärille.

Erityisesti Sykkeessä kiinnostavaa on se, että hahmot laitetaan täysin kohtuuttomiin tilanteisiin ja katsotaan miten käy.― Terhi Arola

Syke jaksaa kiehtoa kirjoittajiaan vuosi toisensa jälkeen. Aitoihin kokemuksiin pohjautuvat tarinat eivät tarvitse ylimääräistä kiiltokerrosta ollakseen mielenkiintoisia ja Arola uskoo sen tekevän sarjasta koukuttavan sekä sen tekijöille että katsojille. ”Mielestäni ylipäätään käsikirjoittajan ammatissa ja erityisesti Sykkeessä kiinnostavaa on se, että hahmot laitetaan täysin kohtuuttomiin tilanteisiin ja katsotaan miten käy. Tässä näkyy jälleen kerran se, miten sarjaan tuodaan mukaan omia kokemuksia. Todellisessakin elämässä ihmiset kohtaavat asioita, joista selviäminen tuntuu mahdottomalta, mutta kyllähän ihmiset niistä selviävät. Syke kertoo tarinoita nimenomaan siitä, miten niistä tilanteista noustaan. Tässä kohtaa sarjan päähenkilöt ovat keskeisessä roolissa – läsnä siinä tilanteessa. Tämä on käsikirjoittajalle todella mielenkiintoista.

Kirjoittaako vai eikö kirjoittaa?

Koska sarjan teemat iskevät usein läheltä, on käsikirjoittajan välillä etäännytettävä itseään sen tapahtumista. Varsinkin silloin, kun käsitellään erityisen rankkoja aiheita. Arola korostaa kuitenkin, että tunteiden ymmärtäminen on keskeinen osa käsikirjoittajan työtä. ”Vaikka sarjan tapahtumat ja henkilöt ovat meille ensisijaisesti työvälineitä, niin tietyt asiat seuraavat uniin ja omaan elämään. Esimerkiksi jakso, jossa käsiteltiin lapsen kuolemaa vaati paljon taustatyötä, joka tuntui välillä rankalta. Luimme käsikirjoittaja Vilja Roihun kanssa valtavan määrän lapsensa menettäneiden tarinoita ja olisihan se outoa, jos ne kaikkein inhottavimmat kokemukset tai kauheimmat kohtalot eivät jäisi jossain määrin pyörimään päähän. Se myös on juurikin meidän työtä miettiä, miltä jostain hahmosta on tietyssä tilanteessa tuntunut.”

Sairaanhoitajien mielestä ei ole lainkaan erikoista, että ihmisen sisältä löytyy jotain sinne kuulumatonta.― Terhi Arola

Omasta kynästään syntyneeksi suosikkijaksoksi Arola nimeää ensimmäisellä kaudella nähdyn jakson, jossa sairaalaan saapuu potilas, jonka kroppaan on päätynyt jotain ylimääräistä. ”Se jakso, jossa potilaalla on ahven pyllyssä oli tosi mielenkiintoinen kirjoittaa. Se on jännittävä jakso ja nousi mieleen, koska kohtaus ei ollut jaksoa varten haastateltujen sairaanhoitajien mielestä lainkaan erikoista. Ihmisen sisältä voi löytyä jotain sinne kuulumatonta ja tämä ennemminkin melko tavallinen tarina. Kohtauksen kirjoittaminen oli hyvää vastapainoa jakson muuten dramaattiselle juonelle. Lisäksi käsikirjoittajan paras palkinto on se, kun katsojat tykkäävät, ja tästä he pitivät.”

Tietyt tarinat ovat sellaisia, joita ei haluaisi edes kuvitella saati kirjoittaa. Arolalle kynnys oli suurimmillaan, kun käsiteltiin lapsen kuolemaa. ”Petja Peltomaan toimiessa pääkäsikirjoittajana olimme tekemässä jaksoa, jossa lapsi on kuolemassa syöpään. Itse vastustin tätä, sillä olin jollain lailla ajatellut, että käsikirjoittaja ei saa vahingoittaa katsojaa näin hirveällä tavalla – tavalla, jota en itse kestäisi. Petjan tapa toteuttaa jakso oli kuitenkin hieno ja tuloksena kauniisti kirjoitettu, elämänmakuinen tarina, jossa on surua, mutta ei epätoivoa. Nyt 4. kaudella tein tavallaan saman itse, kun Marleenan vauva menehtyi.

Sykkeen hahmot ovat rakastettuja ja jokaisella kirjoittajalla on oma suosikkinsa. Välillä ikävien kohtaloiden kirjoittaminen omalle suosikkihahmolle on vaikeaa, mutta pakollista. Käsikirjoittajan on silloin muistettava, kenelle sarjaa ensisijassa tehdään. ”Joskus huomaa toivovansa, ettei jollekin hahmolle kävisi huonosti, mutta parantaisiko se tarinaa? Kaikilla meillä on oma lemppari, mutta viime kädessä meillä käsikirjoittajilla on aina vastuu sarjaa tehdessä, niin hyvässä kuin pahassa.

Terhin 3 vastausta Sykkeestä:

Kuka neljästä hoitajasta on suosikkisi?
Kirjoittajan näkökulmasta Iiris Ketola. Hahmoa on helppo kirjoittaa, koska Iiris toimii aina niin suoraviivaisesti.

Mitä toivoisit näkeväsi Sykkeen 5. kaudella, jos sellainen tehdään?
Olisi aika hauskaa nähdä Johanna Alanko lääkärinä!

Ketä neljästä hoitajasta muistutat eniten?
Herkkyyden puolesta varmaankin Marleena Rantaa.

Katso Sykkeen neljännen kauden jakso.

Sairaalasarjan näyttelijä makaa sairaalasängyssä ja itkee.
Sairaalasarjan näyttelijä makaa sairaalasängyssä ja itkee. Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi Syke (tv-sarja),s4 ep05
Sykkeen kaksi sairaanhoitajaa seisovat ja katsovat jotakin.
Sykkeen kaksi sairaanhoitajaa seisovat ja katsovat jotakin. Kuva: Yellow Film & TV Syke (tv-sarja),s4 ep05
Kommentit