Hyppää pääsisältöön

Frank Ocean saapuu vihdoin ensimmäistä kertaa Suomeen - tämän takia hänestä kannattaa kiinnostua

Jo vuosia Flow Festivalin toivotuimpien artistien kärkipaikkaa pitänyt Frank Ocean on sama vaihtoehtoiselle nyky-r’n’b’:lle kuin Adele popille - kaikki rakastavat häntä.

Frank Ocean esiintyy Flow Festivalilla elokuussa 2017. // Kuva: facebook.com/frankocean

Kolmen viime vuoden ajan Flow Festivalin yleisökyselyn toivotuin artisti on ollut yhdysvaltalainen nyky-r’n’b:n, -soulin ja hiphopin supertähti Frank Ocean, 29.

Elokuussa Ocean esiintyy vihdoin ensimmäistä kertaa Suomessa Helsingin Suvilahdessa. Laulaja-lauluntekijä ja räppäri Ocean on taitava tarinankertoja ja tunnelmien luoja, joka tekee tänä vuonna vain muutamia keikkoja Euroopassa. Ylistetyn musiikkinsa ohella hän on myös persoonallinen ja harvakseltaan haastatteluja antava, hieman mystinenkin artistihahmo, joka ei juuri käytä sosiaalista mediaa Tumblr-tiliään lukuun ottamatta.

Mutta miksi Oceanista on tullut musahifistelijöiden märkä uni?

Tähtiartistien biisinkirjoittaja ja sukupolvensa ääni

Frank Ocean aloitti kirjoittamalla 2010-luvun taitteessa musiikkia muille artisteille, kuten Justin Bieberille, Brandylle ja John Legendille. Sittemmin häneltä ovat tilanneet biisejä myös muun muassa Beyoncé, Alicia Keys ja James Blake. Ocean kuuluu myös Tyler, the Creatorin johtamaan rap-kokoonpano Odd Futureen.

Oceanin ensimmäinen soolojulkaisu oli 2011 kriitikoiden ylistystä kerännyt mixtape Nostalgia, Ultra. Kokoelmalta löytyy myös hänen ensimmäiseksi hitikseen kohonnut huumehöyryinen single Novacane. Konkreettisesti kappale kertoo opiskelijanaisesta, joka elättää itsensä tekemällä pornoa ja käyttää viihteellisesti puudutusaineeksi tarkoitettua lääkevalmistetta. Samalla se on osuva kuvaus ulkopuolisuuden, yksinäisyyden ja turtuuden tunteista.

Myös Oceanin vuonna 2012 julkaistu debyyttialbumi Channel Orange on tarkka ajankuva artistin oman sukupolven liiallisten mahdollisuuksien rampauttamasta maailmasta. Levy liikkuu todellisen ja epätodellisen rajamailla rakkautta, seksiä, rahaa, päihteitä, rappiota, yksilön kokemuksen ainutlaatuisuutta ja hengellisyyttä pohtien.

Musiikillisesti monipuolisen Oceanin soundissa yhdistyvät tyylit vaihtoehtoisesta r&b:stä hiphopiin, kokeelliseen souliin ja funkiin sekä psykedeeliseen poppiin.

Kaikki rakastavat Frankia

Oceanin debyyttialbumi oli paitsi yleisömenestys, myös kriitikoiden ylistystä kerännyt levy, joka toi artistille kuusi Grammy-ehdokkuutta.

Esimerkiksi vuoden 2012 Coachella-festivaalilla Kaliforniassa Oceanin suosio oli käsinkosketeltavaa. Saman osavaltion Long Beachilta kotoisin oleva artisti esiintyi kotikulmillaan aivan liian pienellä telttalavalla, josta yleisö pursusi ulos. Osan kappaleista Ocean olisi voinut jättää itse laulamatta: hurmioitunut yleisö osasi kaikki oman kylän pojan julkaistujen biisien sanat ulkoa.

Channel Orangen menestyksen jälkeen Oceanin kakkosalbumia saatiin odottaa turhautumiseen astin. Välillä tuntui, että kyseessä oli maailman odotetuin levy, jonka jatkuvasti siirtyneen julkaisun perään itkivät kaikki. Muun muassa Adele avautui asiasta Rolling Stone -lehden haastattelussa marraskuussa 2015 sanoen:

"I'm just fucking waiting for Frank fucking Ocean to come out with his album. It's taking so fucking long."

Alun perin Boys Don’t Cry -nimiseksi uumoillun ja heinäkuulle 2015 luvatun kakkosalbumin julkaisu venyi lopulta elokuuhun 2016. Yhden levyn sijaan Ocean julkaisi perättäisinä päivinä visuaalisen albumin Endless ja varsinaisen kakkosalbuminsa Blonde. Yllättäen ilmestynyt tuplapaketti ei tarjoillut aivan yhtä helposti lähestyttävää musiikkia kuin esikoinen, vaan vahvisti Oceanin olevan oman tiensä kulkija.

Siinä missä popimpi esikoislevy Channel Orange ja hittisinkut Novacane ja Swim Good tarjoavat tilaisuuksia yhteislaulufiilistelyyn, on kakkosalbumi Blonde kokeellisempi ja abstraktimpi kokonaisuus tyyliteltyjä ja vähäeleisiä kappaleita.

Blonde nousi albumilistan kärkeen Amerikassa, Isossa-Britanniassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Norjassa, Belgiassa ja Tanskassa useiden medioiden valitessa sen viime vuoden parhaaksi albumiksi. Suomessa levy ylsi sijalle neljä.

Kaapista ulos keskellä homofobista rap-kulttuuria

Frank Oceanilla ei ole Facebook-, Twitter- tai Instagram-tiliä, eikä hän juuri anna haastatteluja. Osittain mystisyyden verhon taakse kätkeytyvä artisti on kuitenkin ollut useaan otteeseen puheenaiheiden keskiössä.

Heinäkuussa 2012, pari viikkoa ennen esikoisalbuminsa julkaisua Ocean kirjoitti Tumblr-tililleen tekstin, jossa hän kertoi rakastuneensa 19-vuotiaana mieheen. Ulostuloa pidettiin rohkeana ja rajoja rikkovana, sillä muun muassa Oceanin omaa rap-kokoonpanoa Odd Futurea oli aiemmin syytetty homofobisista lyriikoista. Ocean keräsi kirjoituksellaan tukea musiikkimaailman monilta tähdiltä, kuten Jay-Z:ltä ja Beyoncélta ja herätti samalla raikasta keskustelua rap-kulttuurin perinteisesti melko kielteisestä suhtautumisesta homoseksuaaleihin.

Tänä vuonna Ocean boikotoi Yhdysvaltojen isointa musiikkitapahtumaa Grammy-gaalaa ja kielsi Blonde-albuminsa lisäämisen palkittavien levyjen ehdokaslistalle. Ocean selitti asiaa The New York Timesille antamassaan haastattelussa, jossa hän muun muassa kutsui Grammy-gaalaa vanhanaikaiseksi ja sanoi, ettei se huomioi kunnolla tummaihoisia artisteja.

Ainutlaatuinen tilaisuus nähdä artisti livenä

Frank Oceanin piti esiintyä Suomessa ensimmäistä kertaa jo vuonna 2012, kun hänet buukattiin korvaamaan sairastumisen takia keikkansa perumaan joutunutta Bobby Womackia Flow Festivalille. Yleisön suureksi pettymykseksi myös Ocean itse joutui kuitenkin lopulta perumaan keikkansa viime tingassa niin ikään sairastapauksen vuoksi.

Tänä vuonna Ocean tekee vain muutamia keikkoja esiintyen Flow Festivalin lisäksi Euroopassa Barcelonan Primavera Soundissa, Manchesterin Park Lifessa ja Lontoon Lovebox -festivaalilla, Göteborgin Way Out Westissä sekä Northsidessa Tanskan Aarhuusissa.

Jenkkitähden saapuminen Helsinkiin on siis todella harvinaista herkkua. Flow’n tiedotteen mukaan luvassa on näyttävä liveshow, eikä hartaasti toivotun artistin keikalta varmasti tule puuttumaan fiilistä. Opettele yhteislaulua varten sanat ainakin seuraavista kappaleista: Novacane, Swim Good, Sweet Life, Thinkin Bout You, Ivy ja Pink + White.

Lue myös:

Mystinen Lana Del Rey tulee Suomeen – tässä lyhyt oppimäärä kiistellystä tähdestä