Hyppää pääsisältöön

Häpeän mun r-vikaa!

tytön kasvot
tytön kasvot Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä kasvot

Ällän kiellän ollen ympäli… Onko sinua kiusattu r-vian takia?

Lola Odusoga ja Tarja Halonen ovat esimerkkejä tunnetuista ja menestyneistä henkilöistä, joiden suuta äännevirhe ei ole sulkenut. Persoonallinen r-kirjain kuuluu kummankin kohdalla kuvaan, eikä sitä kuvaa kai kukaan lähtisi muokkaamaan. Halosen poliittista uraa puhevika ei ole hidastanut, eikä se ole estänyt Odusogaa saamasta mainos- ja juontokeikkoja. Päinvastoin, Odusogan omaperäistä ääntämystä on jopa käytetty mainoksen ideana.

Jani Toivola ja Lola Odusoga 2009
Jani Toivola ja Lola Odusoga 2009 Kuva: Yle / Merja Hannikainen wallinkoski
presidentti
presidentti Kuva: Antti Haanpää / Yle Tarja Halonen

Monet kuitenkin kärsivät puhehäiriöistä. Keskustelupalstoilta voi lukea surullisia elämäntarinoita äännevirheen varjossa vietetystä elämästä. On kohdattu kiusaamista ja rajoituksia ammatinvalinnassa. Monet kärsivät huonosta itsetunnosta. R-äänteen sisältämien sanojen välttely puheessa tekee ihmisestä varautuneen ja hiljaisen. Julkinen esiintyminen voi olla puhehäiriöstä kärsivälle painajainen.

Minä haaveilen näyttelijän urasta. Luuletko, että meillä on yhtä hyvät mahdollisuudet päästää johonkin ammattiin kuin teillä!

Kommenteissa ihmetellään puolestaan, miksi ei opetella puhumaan oikein, jos asia kerran vaivaa. Puheterapiaa tarjotaan neuvoloissa ja kouluissa, netistä löytyy yksityisiä palveluja, sekä oma-apuoppaita ja sähköhammasharjakikkoja, joilla r-kirjain saadaan löytymään.

R-vikaisia (ainakin minua) syytetään aina, että se on oma vika se vika, ettei me yritetä tarpeeksi.
Olen alkanut vihata kaikkia, jotka edes huomattavat asiasta. Olen koko ikäni inhonnut niitä, jotka matkivat r-vikaa.

Monet ovat jättäneet terapiat tuloksettomina kesken, ja katuneet sitten myöhemmin. Onnistumisen kannalta tärkeintä on harjoitella sitkeästi ja kärsivällisesti päivittäin. Tai vaihtoehtoisesti voi antaa asian olla ja hyväksyä persoonallinen ääntämyksensä. Kurjaa, jos itsetunto murenee ja unelmat jäävät toteutumatta tällaisesta syystä.

Omassa nimessä on r-kirjain, siksi häpeän sanoa omaa nimeäni muille.

Suomen kielen r-kirjain on motorisesti vaikea tuottaa. Uloshengityksen on toimittava yhdessä kielen kärjellä tuotetun täryliikkeen kanssa. Erilaiset puheen kehityksen häiriöt eivät olekaan harvinaisia. Alle kouluikäisistä neljännes ei osaa sanoa r-kirjainta tai jotain muuta äännettä. 9-vuotiaista 7-8 prosentilla on edelleen äännevirheitä.

Tyttö näyttää kieltä
Tyttö näyttää kieltä Kuva: Adrian Canada / stock.xchng kieli
Jos saisin kolme toivomusta, heittäisin kaksi niistä menemään ja haluaisin r-vian pois.

Puheterapia olisi parasta aloittaa alle kouluiässä. Harjoituksissa taistellaan väärän ääntämispaikkan tottumusta vastaan. Siksi kurkku- ja poskiärrästä on vaikea oppia pois. Jos taas on korvannut r:n l-äänteellä, ääntämispaikka on sama, ja tarvitsee vain oppia täräyttämään. Moni oppiikin nopeasti tuottamaan oikean äänteen, mutta puhuessa ja keskittyessä puheen viestiin vanha tapa palaa sitkeästi.

Olen jo 18-v poika ja vieläkin on r-vika. Monta yötä olen vikani takia itkenyt.

Ei oikeastaan pitäisi puhua r-viasta, koska kyse ei ole viasta tai vammasta, vaan tavasta ääntää r-kirjain. Toki vika voi olla myös rakenteellinen ja johtua liian kireästä kielijänteestä, mutta eniten vaikuttaa se, että Suomen kieleen on vakiintunut voimakas r-äänne. Siksi myös r-äännevirheitä esiintyy paljon. Ranskan kurkku-r ja englanninkielen liudentunut r päästävät lausujan helpommalla.

Jos en ikinä opi ärrää, muutan ihan varmasti pois Suomesta, jonnekin missä kovaa r-kirjainta ei käytetä. Ihan sama minne, kunhan vain en kuule sitä sairasta kirjainta!

Onneksi suvaitsevaisuus erilaisuutta kohtaan lisääntyy ja arvostamme erityispiirteitä, jotka erottavat yksilön massasta. Piristävää, että ihmisillä on persoonallisia tapoja tuottaa puhetta. Yritetään ymmärtää toisiamme ja nauretaan hyväntahtoisesti väärinkäsityksille, joita äännevirheet saattavat toisinaan aiheuttaa.

Vloggaaja Mandimai kertoo r-viastaan, jota ei koe viaksi.

Artikkelin sitaatit ovat lainauksia Suomi24 -keskustelupalstalta.

Lähteenä Aristoteleen kantapää -ohjelma, jossa toimittaja Pasi Heikura haastattelee logopedian professori Sari Kunnaria.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri