Hyppää pääsisältöön

Meidän on astuttava metafysiikan alueelle! Avaruusromua 19.2.2017

arpakuutio, käsitelty kuva
arpakuutio, käsitelty kuva Kuva: Yle arpakuutio, käsitelty kuva

”Mitä laajempi on ajattelun sävelasteikko, sitä suurempi on mahdollisuus löytää totuus”, kirjoittaa Andrew Tomas kirjassaan Kosmista elämää etsimässä.

Hän sanoo kaiken tiedon olevan suhteellista, riippuen sijainnistaan ajassa ja tilassa. Hän huomauttaa, että meidän on astuttava metafysiikan alueelle vastauksien löytämiseksi.

”Omistetaan Nikolaus Kopernikukselle hänen 500-vuotispäivänään sen rohkeuden vuoksi, jota hän osoitti häätäessään maapallon ja ihmisen pois maailmankaikkeuden keskuksen paikalta.” Näin kirjoittaa Andrew Tomas vuonna 1974 ilmestyneen kirjansa aluksi.

”Ihmisellä on paikkansa luomakunnan puitteissa”, hän kirjoittaa ja sanoo että ihmisen on tiedettävä oma paikkansa, oma sijaintinsa.

”Oikean filosofisen lähestymistavan on oltava kaiken kattava, koska elämme äärettömässä maailmankaikkeudessa”, kirjoittaa Tomas. Kirja on alkuperäiseltä nimeltään On the Shores of Endless Worlds - The Search for Cosmic Life, ja se ilmestyi meillä Pekka Haapakosken suomentamana, vuonna 1975.

Kopernikus siis hääti maapallon ja ihmisen pois maailmankaikkeuden keskuksen paikalta. Mitä siitä seurasi? Ainakin paljon epävarmuutta, kysymyksiä ja pohdiskelua. Avaruusromussa liikutaan ainakin noin symbolisesti metafysiikan alueella, musiikillisia vastauksia etsien.

Tarjolla suomalaista musiikkia, koko kosmoksen laajuudelta. Redandrom ja "salailematon tarina Sargassomeren vaihtoehtoisesta elämästä": Sargasso Stereogatari.

”Avaruusaika on ihmeiden aikaa”, kirjoitti Andrew Tomas kirjassaan Kosmista elämää etsimässä. ”Maapallon ihminen on kävellyt Kuussa”, hän sanoi, ”hänen mekaaniset silmänsä voivat nähdä Marsin oudon pinnan ja hänen radiokorvansa voivat kuulla kaikuja kaukaisista tähdistä”. Hän kysyy, tuleeko ihminen koskaan laskeutumaan toisiin asuttuihin maailmoihin, ja pohtii onko mahdollista saattaa radioasema yhteyteen toisen tähtimaailman kanssa?

Eräs kosminen seikkailija: PH a.k.a. Mr. Peter Hayden.

”Ihmiskunta on nyt saavuttanut tienhaaran, jossa sen korkeaa älyä voidaan väärinkäyttää, koska sen sijaan että se olisi suunnattu rakentaviin tarkoituksiin, se on kehitetty tuhon välineeksi”, kirjoitti Andrew Tomas kirjassaan Kosmista elämää etsimässä. Hän kehotti meitä toivomaan, että tämä tilanne olisi vain ohimenevä ja että se ei osoittautuisi miksikään muuksi kuin tuskalliseksi välivaiheeksi meidän kasvussamme.

Musiikillinen vihje! Super Nice Kitten Time: Shimmering Beauty of a Disco Beat.

Tässä soivat akustinen kitara, kontaktimikrofoni, rikkinäinen minivahvistin ja arkiset esineet. Kitaristi Lauri Hyvärinen ja (c-kasettialbumi) Ipso Kuutala:

Aikalailla samankaltaisissa, mutta ehkä hieman elektronisemmissa maisemissa liikuttiin, kun pietarilainen Ilia Belorukov ja Lauri Hyvärinen kohtasivat Helsingissä:

Usva on akustinen ja improvisoiva trio, jossa ovat kitaristi Lauri Hyvärinen, puhaltaja Jone Takamäki ja japanilainen lyömäsoittaja Naoto Yamagishi. Tässä trio on maan alla:

Frans Kedesin Kutunluu and the Worm of Midnight -sävellyksen innoittajina ovat olleet vahvasti Edgar Allan Poe, H.P. Lovercraft, S. Albert Kivisen Lovercraft-pastissit ja vanhojen Hammer-yhtiön filmien henki.

Englantilaisen Hammer-yhtiön elokuvat ovat oman alansa klassikoita. Yhtiö tuotti nippukaupalla erilaisia Frankenstein-, Dracula- ja Muumio -elokuvia, jotka ovat nousseet suorastaan klassikoiksi, ainakin kaikkien kauhuelokuvien ystävien mielestä. Hammerilla näyttelivät muiden muassa Bela Lugosi ja Christopher Lee, monien mielestä se ainoa oikea Dracula.

Dracula: Prince of Darkness auf Deutsch!

AVARUUSROMUA 19.2.2017 - OHJELMAN MUSIIKKI:
REDANDROM: Sargasso Stereogatari (nettijulkaisu)
PH: Looking Back At Mr Peter Hayden - osa - (Eternal Hayden)
SUPER NICE KITTEN TIME: Mores Creek Summit (Shimmering Beauty of a Disco Beat)
LAURI HYVÄRINEN: Ipse - osa - (Ipso Kuutala)
ILIA BELORUKOV & LAURI HYVÄRINEN: Live in Helsinki - osa - (Split / Live in Helsinki)
USVA: 02 (Usva)
FRANS KEDES: Kutunluu and the Worm of Midnight - osa - (nettijulkaisu)