Hyppää pääsisältöön

Näin Sanna Stellanin lukupiiri tulkitsi Tytti Parraksen Jojoa – Osallistu keskusteluun!

Kummi Sanna Stellan
Kummi Sanna Stellan kirjojen suomi

Verkkolukupiirissä vallitsee erimielisyys: Sissi on sitä mieltä, että kirja on sisällöltään tylsä, mutta kerronnaltaan helppolukuista. Omppu taas ajattelee täsmälleen toisinpäin. Erimielisyys ja ajatuksenvaihto onkin parasta lukupiirissä!

Näyttelijä ja käsikirjoittaja Sanna Stellanin vetämässä Kirjojen Suomen verkkolukupiirissä oli aiheena Tytti Parraksen romaani Jojo (1968). Sen naiskuvaus, kirjan aloittava abortti ja vapaa sekstailu aiheuttivat kovan kohun kirjan ilmestymisvuonna.

Mikä mietitytti nykylukijoita? Ensimmäisenä tartuttiin humalaisen seurueen mukana oleva pikkupoikaan, Petteriin.

– Petterin kohtalo oli ehkä kaikkein eniten minua koskettanut aihe. Nuo nuorten naisten jutut ei minua 67-vuotiasta miestä juuri kiinnostanut, nimimerkki Kake kirjoittaa. Sanna Stellan jatkaa:

– Petterin kohtalo oli kauhea. Se nukkui koko ajan. Tai se oli kauhea kohta, kun se leikki yksin huoneessa vuokraemännän tullessa häätämään niitä pois sieltä Tampereen asunnosta.

– Eikös se Petteri leikkinyt olutpullolla vuokraemännän tullessa? Sissi kysyy lukupiirin chatissa, joka käytiin Kirjojen Suomen verkkosivuilla.

Raskauden pelko oli vapauden hinta

Lukupiiriä puhutti myös naisten asema, joka onkin Jojon ilmeinen teema. Vuonna 1968 ei ollut subjektiivista päivähoito-oikeutta, aborttioikeus oli hyvin rajattu ja silloinen synnytysloma oli lyhyt.

– Itselleni nousi pintaan se minkä hinnan miehet ja naiset vapaudestaan maksoivat aikana ennen kaikkien saatavilla olevaa ehkäisyä, Sanna Stellan kirjoittaa, ja jatkaa miettimällä, kuinka paljon ei-toivottujen raskauksien on täytynyt vaikuttaa naiseuteen.

– Kirja käsittelee myös kaksinaismoralismia ihan koko ajan. Ja se Petteri, joka ei nyt ainakaan mihinkään ydinperheen onneen ole syntynyt muistuttaa abortista koko ajan. Ja siitä kuka kantaa vastuun, jos lapsi maailmaan tulee, Sanna jatkaa.

Lukupiirissä käsiteltiin myös esimerkiksi henkilöiden vastenmielisyyttä, kerronnan rytmiä ja loputtomia juopottelukohtauksia, kirjan nimeä sekä henkilöiden mielenterveyttä.

Mitä ajatuksia kirja herätti sinussa?

Chat sulkeutui torstaina 16.2. noin klo 20, mutta voit jättää oman kommenttisi sivun alalaidan kommentteihin.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kirjojen Suomi