Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: ”Vakoiluosasto” oli väärä sanavalinta

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastineita ja oikaisuja. Tämä vastine on julkaistu Helsingin Sanomissa 16.2.2017.

Ilkka Puukka ihmetteli (HS Mielipide 14.2.) Ylen selkokielisissä uutisissa ollutta sanavalintaa. Uutinen kertoi kaksoiskansalaisista Puolustusvoimissa. Uutisessa puhuttiin ”armeijan vakoiluosastosta”. Puukka huomautti, että tällaista osastoa Puolustusvoimissa ei ole.

Puukka on aivan oikeassa. Oikea termi on tietenkin ”tiedustelulaitos”. Sana on kuitenkin vaikeasti hahmotettava suomen kielen johdos, jollaisia selkokielessä kuuluu välttää. Lisäksi sanoille ”tiedustelu” ja ”laitos” on yleiskielessä useita eri merkityksiä. Selko­uutisten yleisö tuntee ne usein aivan toisista yhteyksistä kuten ”numerotiedustelu” ja ”oppilaitos”.

Uutisen selkokielelle mukauttanut toimittaja oli hakenut vaikealle sanalle helpompaa ilmaisua ja päätynyt kielenoppijalle ymmärrettävämpään sanaan ”vakoiluosasto”. Ratkaisu oli huono.

Kiitämme Ilkka Puukkaa valppaudesta. Pahoittelemme virhettä.

Petri Kejonen
vastaava tuottaja, Yle Uutiset selkosuomeksi

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

  Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

  Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.

 • Suomen ainoa Miss Maailma Marita Lindahl on kuollut – lue puolison koskettava kirje

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut.

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut. Lindahl kuoli 21.3.2017. Hänen kuolemastaan ei ole tätä ennen kerrottu julkisuudessa lähiomaisten toiveesta, myöskään kuolinilmoitusta ei julkaistu. Muutama viikko sitten kävi ilmi, että Lindahlin puoliso Martti Kirsitie oli kirjoittanut kirjeen kuolleelle puolisolleen. KulttuuriCocktail sai kirjeen luettavakseen ja luvan julkaista sen.

 • Knalleja, sateenvarjoja, loitsuja ja olviretkeä - radiodraamaa keskikesän juhlaan

  Radiodraaman juhannuspaketissa useita toivekuunnelmia

  Hellii juhannuksena helle tai piinaa sade ja savuava grilli, voivat radiodraaman ystävät uppoutua kuunnelmien maailmaan. Seikkaile Knallin ja sateenvarjon kanssa New Yorkin alamaailmassa, noitien kera juhannustanhuvilla ja selvitä hukkuneen miehen kohtalo komisario Vahtosen kanssa.