Hyppää pääsisältöön

Catastrophe on Carrie Fisherin viimeinen tv-työ – palkittu ja oivaltava brittiläinen draamakomedia starttaa Ylellä

Parisuhdedraama, jossa on hyvää dialogia, hauskaa huumoria ja joka ei ole liian romanttinen? Valitse Catastrophe.

Sharon Horgan ja Rob Delany järjestivät elämäänsä pienen katastrofin. // Kuva: Yle Kuvapalvelu

Miltä tuntuisi, jos sängyssäsi nukkuisi puolituntematon ulkomaalainen mies, joka on tulevan lapsesi isä? Olet tottunut sinkkuuteen, et odottanut mitään tällaista – ja yhtäkkiä mies vielä pieraisee ja rapsuttaa muniaan.

Tällainen on tilanne brittiläisessä draamakomediasarja Catastrophessa, joka alkaa Ylen TV1-kanavalla kello 22. Vuonna 2015 Britanniassa alkanut sarja on voittanut komediasarjojen parhaan käsikirjoituksen BAFTA-palkinnon vuonna 2015 sekä parhaan sitcom-sarjan Kultainen ruusu -palkinnon vuotta myöhemmin.

Sarja on mielenkiintoinen jo sen takia, että se on viimeinen tv-työ, johon muun muassa Tähtien sota -elokuvissa Prinsessa Leiaa esittänyt Carrie Fisher osallistui ennen kuolemaansa. Fisher esittää sarjassa toisen päähenkilön kyynistä äitiä.

Katsoimme ennakkoon sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa, ja perusteella Catastrophe on aidosti laadukas sarja. Se on huumorilla höystetty ihmissuhdedraama, joka ei sorru liian helppoihin vitseihin, eikä se ole missään nimessä liian romanttinen höpöhöpöhöttö.

Sarjan tarina rakentuu siitä, kun työreissulla oleva yhdysvaltalainen Rob (Rob Delaney) tapaa irlantilaisen Sharonin (Sharon Horgan) lontoolaisessa pubissa. Läpänheitto ja pikainen tutustuminen johtavat siihen, että avainkortti vilahtaa ja pari viettää yhteisen yön Robin hotellihuoneessa.

Sen piti olla vain yhden illan juttu, mutta se muuttui kuuden illan piehtaroinniksi. Sitten Rob palaa Yhdysvaltoihin elämään omaa elämäänsä, Sharon jää Lontooseen jatkamaan omaansa. Treffailu oli vain hauskanpitoa, ei mitään sen vakavampaa.

Tv-sarjoissa asiat ovat kuitenkin vain harvoin näin yksinkertaisia.

Koomikko-näyttelijä Delaneyn ja näyttelijä-käsikirjoittaja Horganin luomassa sarjassa on samaa tunnelmaa kuin 2000-luvun taitteen menestyssarjassa Rimakauhua ja rakkautta, ja hetkittäin huumorin nerokkuus nousee jopa Konttorin tasolle.

Catastrophessa päähahmojen välinen dialogi on erittäin aidon tuntuista. On riemastuttavaa, että noin 35–40-vuoden ikään ehtineet hahmot eivät ole jäyhiä keski-ikäisiä, vaan käyttäytyvät samantyylisesti kuin naiivit parikymppiset. Siksi hahmoihin pystyy samaistumaan, vaikka olisi puolet nuorempi kuin he.

Lisäksi sarjan dialogissa tulee sopivissa määrin hauskoja heittoja. Ne tuntuvat aidosti sellaisilta, joita tilanteissa voisi käyttää, jos hoksottimet ovat mukavasti kohdillaan.

Otetaan esimerkki:

Sharon pohtii, että hän voisi kasvattaa kasvattaa lapsen yksin. Robin ei olisi pakko olla mukana, jos hän ei halua.

"Moni nainen kasvattaa lapset yksin, mutta entäs kun haluat käydä paskalla tai kampaajalla."― Rob

- Moni nainen kasvattaa lapset yksin, mutta entäs kun haluat käydä paskalla tai kampaajalla, Rob vastaa.

Lisäksi päähahmot Rob ja Sharon ovat etenkin ihmissuhdeasioissa ihanan kömpelöitä. Vaikeita hetkiä helpottaa kuitenkin se, että seksi sentään sujuu.

Catastrophessa parasta on kuitenkin se, että se on erilainen kuin valtaosa viime aikoina ilmestyneistä menestyssarjoista.

Meille on tarjottu läjäpäin laadukasta fantasiadraamaa, joista paras esimerkki on Game of Thrones. Meille on tarjottu poliittista draamaa, poliisisarjoja, vankilasarjoja, vakavia ihmissuhdedraamoja, sairaalasarjoje, jännityssarjoja ja sarjoja, joissa tapahtuu yliluonnollisia asioita.

Mutta ihan viime aikoina The Affairin lisäksi ei ole nähty laadukasta ja hauskaa ihmissuhdedraamaa, jonka juoni ja tarina pohjautuvat kahden henkilön väliseen parisuhteeseen.

Catastrophe iskee juuri tähän saumaan.

Catastrophe nähdään Ylen TV1-kanavalla perjantaisin kello 22 tänään 17. helmikuuta alkaen. Yle esittää sarjaa kahden tuotantokauden eli 12 jakson verran. Sarjasta on tekeillä kolmas ja neljäs kausi, jotka Yle tulee esittämään.

Jaksot ovat nähtävillä Yle Areenassa 30 päivän ajan.

Lue myös:

Kommentti: Skam puhuu homoudesta tavalla, jota nykymaailma tarvitsee

Uusi Presidentti-sarja voisi olla Suomen House of Cards – mutta miksi tehdä draamaa politiikasta, kun oikea politiikkakin on niin kreisiä?

Analyysi: Sille on syynsä, miksi tv-sarjat ovat nyt leffoja kovempi juttu

Analyysi tv-vuoteen 2016: Kultainen Venla -gaala kertoi sen, että suomalaiset vaativat laatua