Hyppää pääsisältöön

Emmi Itärannan fantasiassa maailmanlopussa itää toivo

Kirjailija Emmi Itäranta
Kirjailija Emmi Itäranta Kirjailija Emmi Itäranta Kuva: Yle Emmi Itäranta,Kirjojen Suomi

Tuomiopäivän kello on symbolinen kellotaulu, jota ylläpitää yhdysvaltalainen The Bulletin of the Atomic Scientists -järjestö. Kun kellotaulun viisarit näyttävät keskiyötä, on maailmanlopun aika. Tammikuun lopulla järjestö päätti siirtää viisareita kolmekymmentä sekuntia eteenpäin, kahteen ja puoleen minuuttiin vaille kahtatoista. Mitä maailmanlopusta ajattelee kirjailija Emmi Itäranta?

Teksti: Niko Nikkilä

− En pidä täysin toivottomana asiana sitä, että maailmalle tapahtuisi jotain kamalaa. Tai että se muuttuisi täysin toisenlaiseksi kuin millaisena me sen tunnemme. Se ei olisi helppoa, mutta sen ei tarvitsisi olla kaiken loppu. Uskon, että ihminen pystyy sopeutumaan monenlaisiin asioihin, kirjailija Emmi Itäranta sanoo.

Kirjailija Emmi Itärannalle dystopiat ova tuttuja, sillä hän itse kirjoittaa niitä. Dystooppisia maailmoja luomalla Itäranta kykenee käsittelemään myös todellisen maailman yhteiskunnallisia ja ekologisia ongelmia. Esimerkiksi Kudottujen kujien kaupunki kuvaa saarta, jota vainoavat toistuvat tulvat ja niiden mukanaan tuomat sairaudet. Teemestarin kirjassa ihmiskunnan olemassaoloa uhkaa veden loppuminen.

Itäranta kokee luonnon ja ihmisen suhteen toisistaan riippuvaisiksi, ja hänen teoksissaan luonto ja ihminen ovat ennen kaikkea osa toisiaan. Ihmisen luonnolle aiheuttamat vahingot vaikuttavat myös häneen itseensä. Mutta siitäkin huolimatta, että luontoon voi vaikuttaa, sitä ei kuitenkaan voi koskaan omistaa. Ihminen ei hallitse luontoa.

Kirjoittaminen on aktivismia

Itäranta ei lähde varta vasten kirjoittamaan dystopiaa, vaan vaihtoehtoiset maailmat ovat muovautuneet itsestään kirjoitusprosessin aikana. Mielikuvitusmaailmat käynnistävät hänen luovan ajattelunsa aivan toisella tavalla kuin todellisen maailman kuvaaminen.

− En muista koskaan istuneeni alas ja ajatelleeni, että nyt alan kirjoittaa dystopiaa. Ensin on ollut hahmo ja sitten tarina, jonka haluan hahmosta kertoa. Vasta muutaman luvun kirjoitettuani olen huomannut kirjoittaneeni dystopian.

Teostensa vahvoista teemoista huolimatta Itäranta ei halua pakkosyöttää sanomaansa lukijalle. Ensisijaisena tavoitteena on kirjoittaa teoksia, jotka eivät aliarvioi lukijaa tunteellisella tai älyllisellä tasolla.

− Oman sanoman takominen lukijalle on mielestäni vaarallinen lähtökohta. Pahimmillaan kerronta jää saarnaamisen vangiksi ja tarina kärsii.

Toisaalta hän kokee kirjoittamisen olevan yksi aktivismin muoto, aina aihevalinnasta lähtien. Kirjoittamisen täytyy myös riittää, sillä hän ei osaa nähdä itseään mukana muunlaisessa aktivismissa. Itärannan mukaan jokainen ihminen on yksilö, jonka täytyy itse määrittää mitä haluaa, jaksaa ja pystyy tekemään.

Luonto kestää, niin myös ihminen

Itärannan teokset otettiin positiivisesti vastaan sekä Suomessa että ulkomailla. Kirjojen kustannusoikeudet on myyty kahdellekymmenelle eri kielialueelle, myös Britanniaan ja Yhdysvaltoihin. Itärannan kirjat yhdistelevät spekulatiivisen fiktion fantasia-aineksia, vaihtoehtoista todellisuutta ja ekokritiikkiä kokonaisuudeksi, joka on koskettanut lukijoita ympäri maailmaa.

− Olen lukenut spekulatiivista fiktiota aina, jo ennen kuin minulla oli sille mitään nimikettäkään. Eniten minua ovat aina vetäneet puoleensa tarinat, jotka sijoittuvat reaalimaailman ulkopuolelle tai johonkin toiseen todellisuuteen.

Itärannan teokset kuvaavat ankaria maailmoja, eikä hän itse esimerkiksi usko ihmiskunnan kykenevän ylläpitämään nykyistä elintasoaan. Siitä huolimatta hän ei näe kirjojaan kertomuksina toivottomuudesta, vaan nimenomaan toivosta ja selviytymisestä maailmassa, joka väistämättäkin muuttuu tai jopa romahtaa.

Tuomionpäivän kello on nyt lähimpänä keskiyötä sitten vuoden 1953, jolloin Yhdysvallat ja Neuvostoliitto suorittivat vetypommikokeensa. Siitäkin tosin selvittiin, ja ajat muuttuivat paremmiksi. Meillä on kyky jatkaa eteenpäin.

Kirjojen Suomi: Pilkun jälkeen -sarja pureutuu maanantaina 20.2. klo 21.00 ilmastonmuutokseen.

Kirjoittaja opiskelee luovaa kirjoittamista Turun yliopistossa

Emmi Itäranta

 • Opiskellut filosofian maisteriksi Tampereen yliopistossa ja Kentin yliopistossa Britanniassa
 • Asuu Canterburyssa Isossa-Britanniassa
 • Kirjoittaa kirjansa sekä suomeksi että englanniksi
 • Esikoiskirja Teemestarin kirja oli mm. Arthur C. Clarke ja Philip K. Dick -palkintoehdokkaana
 • Voittanut mm. Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon, Kalevi Jäntin palkinnon ja Teoksen scifi- ja fantasiaromaanikilpailun
 • Työskennellyt mm. dramaturgina, käsikirjoittajana ja teatterikriitikkona
 • Kuinka sitä ollaan hyvä mies, Juha Itkonen?

  Opiskelijan ja kirjailija kirjeenvaihto miesten kesken

  Kirjoitin intiimin kirjeen, jonka pääsisältö on seksi, ja lähetin sen kirjailija Juha Itkoselle. Sitten odotin. Pelkäsin kasvojen menetystä monta pitkää päivää. Sitten Juha vastasi. Onneksi hän osoittautui hyväksi mieheksi.

 • Elina Hirvonen: Nationalismin edessä tarvitaan radikaalia mielikuvitusta

  Mikä on ihmisen ja maailman suhde

  Vastaus Eurooppaa ja ihmisoikeuksia horjuttavaan liikehdintään ei voi olla teknokratia tai hiljaisuus, vaan radikaali mielikuvitus. Ympäristökriisi, automatisaatio ja tekoälyn kehittyminen haastavat tulevaisuudessa yhä suuremmalla voimalla käsityksemme siitä, mitä on olla ihminen tässä maailmassa, kirjailija Elina Hirvonen kirjoittaa kolumnissaan.

 • Olisiko maailmanloppu mahdollista välttää scifin avulla?

  Pilkun jälkeen -ohjelman päätösjaksossa katsotaan kauas.

  Pilkun jälkeen katsoo päätösjaksossaan kauas. Scifi ja fantasia käyvät realistisen suomalaisen romaanikirjallisuuden kimppuun ja luovat uusia tulevaisuudenkuvia. Keskustelemassa ovat rap-artisti ja runoilija Paperi T eli Henri Pulkkinen, kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvonen ja kirjailija Anu Kaaja.

 • Ajavatko pienoisromaanit tiiliskivien ohi? Haastattelussa Anu Kaaja

  Kirjailijoita kunnioitetaan enemmän kuin käsikirjoittajia

  Kirjailija-käsikirjoittaja Anu Kaaja arvelee kirjallisuuden kentän monipuolistuvan jatkossa. Kaunokirjallisuuden ensisijaisena haasteena hän näkee muutoksen ihmisten ajankäytössä. Teksti: Emmi Ketonen Anu Kaajan helmikuussa ilmestynyt ensimmäinen romaani Leda sijoittuu 1700-luvun Ranskaan.

Kirjojen Suomi