Hyppää pääsisältöön

Edorfin musiikki elää ikuisesti – Tampereen Pakkahuone itki ja nauroi edesmenneen räppärin juhlakeikalla

Vuonna 2015 menehtyneen Edorfin ystävät esittivät livenä artistin viimeisinä hetkinä äänitetyn Varjojen piiri -albumin.

Tribuuttikeikan visuissa pyöri ennen näkemättömiä kuvia Edorfista. // Kuva: YleX / Silja Annila

Edorfin muistokeikka ei olisi voinut loppua kauniimmin. Kun räppärit kiittivät yleisöä Tampereen Valoa Festivalilla, taustalla soi Edorfin viimeisenä vuonnaan DJ Polarsoulin kanssa tekemä Ikuisesti-biisi.

Mä elää vaan kerran

Tää elää ikuisesti

Mie elän vaan kerran

Tää elää ikuisesti

Ivalolaislähtöisen räppärin nimi oli noin kaksi vuotta sitten kaikkien huulilla. Tuolloin Edorf, eli Frode Erik Ingebritsen, menehtyi 29-vuotiaana vaikeaan syöpään. Viimeisissä haastatteluissaan räppäri kertoi haluavansa jättää jälkensä maailmaan, ja hän todella eli kuten saarnasi. Edorf teki viimeisiä äänityksiä vain noin vuorokausi ennen kuolemaansa.

Fanit pääsivät kuulemaan Edorfin viimeisiä riimejä viime syksynä, kun artistin toinen sooloalbumi Varjojen piiri julkaistiin postuumisti. Levy kuvaa riipivästi sairauden kanssa kamppailevan räppärin tuntoja. Albumilla Edorf myöntää pelkäävänsä kuolemaa, mutta haluaa samaan aikaan kuumeisesti jatkaa elämää rohkeana.

Ajatus siitä, että joku muu räppää Edorfin viimeisiä, syvimpiä tuntoja tuntui etukäteen sekä kuumottavalta että lohdulliselta.

Tampereen Valoa Festivalilla ei tarvinnut kuitenkaan olla huolissaan, vaan perjantai-iltana esitetty Varjojen piiri -tribuuttikeikka oli lämminhenkinen, aito ja Edorfille uskollinen. Progressiivista rockia ja akustista folkia räppiin yhdistelevän levyn maailma avattiin yleisön silmien eteen tanssi-, valo- ja videotaiteen saattelemana.

Keikasta vastasi noin 40 hengen työryhmä, jonka oli koonnut yhteen Edorfin puoliso Janita Rantanen. Vokaaleissa kuultiin yli 10 eri räppäriä, jotka kaikki tunsivat Edorfin hyvin tämän elinaikana. Mukana olivat muun muassa Hannibal, Ailu Valle, Amoc ja Ironface.

Näistä vanhoista ystävistä lavalle astelivat ensimmäisenä Joku Roti Mafia -kollegat Hannibal ja Tykopaatti. Kaksikko veti levyn kaksi ensimmäistä biisiä todella todentuntuisella lämmöllä. Yleisöön asti tuntui se, miten paljon räppärit arvostivat lausumiaan riimejä.

Eivätkä nuo riimit ole vain Edorfin testamentti, vaan aidosti syvällistä, melankolista kerrontaa.

Nään silmissäsi saman pelon

jonka tunnen itsekin

se kammottaa ja kiehtoo

verkkoonsa kietoo

Hannibal ja Tykopaatti esiintyivät keikalla useamman kerran. // Kuva: YleX / Silja Annila

Varjojen Piiri on albumi, jonka kriitikot olisivat uskoneet nousevan merkkiteokseksi ilman postuumia julkaisuakin. Se esittelee Edorfin musiikillisen lahjakkuuden laajalla rintamalla: on kitarasooloja ja nerokkaita sovituksia, laulua ja räppiä. Kun albumia kuuntelee, Edorfin pitkä ja monivaiheinen ura tuntuu luonnolliselta. Soolourallaan räppäri nappasi rapin Suomen-mestaruuden vuonna 2003 ja julkaisi genressä arvostetun debyyttialbumin vuonna 2011. Lisäksi hän oli vahvasti mukana lukuisissa kokoonpanoissa, joista parhaiten tunnetaan rap-kombo Joku Roti Mafia ja kantrifolk-yhtye Hobo News.

Keikalla Edorfin luoma maailma soi kaikessa loistossaan. Musiikista vastasi seitsemän muusikon bändi, dekkien takana hääri DJ Massimo ja tanssiryhmä herätti Pakkahuoneen eloon tanssimalla myös lavan ulkopuolella, lähes yleisön joukossa.

Noin puolillaan yleisöä ollut keikkapaikka seurasi show’ta enemmän hymy huulilla kuin kyynel silmäkulmassa. Eräs kaveriporukka lauloi ulkoa Varjojen piiri -levyn jokaisen biisin lainit, kun taas suurin osa tyytyi katselemaan rauhassa. Tälle keikalle rauhallisuus tosin sopi: kun musiikki kertoo kuolemasta, elämän tarkoituksen etsimisestä ja selviytymisestä, on ihan okei vain katsella ja kuunnella.

Kaikki räppärit kokoontuivat lavalle vetämään keikan viimeisen biisin Jälkiä olemassaolosta. // Kuva: YleX / Silja Annila

Pakkahuoneella kuultiin myös Edorfin suurimpiin hitteihin lukeutuvat Painajainen tulesta ja Jälkiä olemassaolosta, joista etenkin ensimmäisen biisin alkutahtien kuuleminen sai yleisössä aikaan riemunkiljahduksia ja onnellisia ilmeitä. Lisäksi saamelaisräppäri Ailu Valle esitti julkaisemattoman Demoninmetsästäjä-biisin, jonka hän oli työstänyt yhdessä Edorfin kanssa vuonna 2013. Vallen intensiivisen riimien kanssa vuorotteli Edorfin tuttu ääni, joka pysäytti toden teolla tajuamaan, että nyt on kyse tribuuttikeikasta.

Valoa Festivalin keikka ei ollut ensimmäinen kerta, kun tamperelainen yleisö kokoontui Edorfin muiston äärelle. Vuonna 2015 artistille järjestettiin muistokeikka Telakalla, joka oli Edorfin uralle keskeinen paikka. Viime lokakuussa sai ensiesityksensä Juuso Aallon ohjaama Jälkiä olemassaolosta -dokumentti, joka kuvaa Edorfin viimeisiä vaiheita.

Jälkiä olemassaolosta -biisi jäi myös juhlakeikan viimeiseksi kappaleeksi. Kun kaikki keikalla esiintyneet räppärit tulivat lavalle vetämään biisiä, yleisön kyynelhanat lopulta aukesivat. Vaaleatukkainen nainen itki valtoimenaan, toiset pyyhkivät silmäkulmiaan. On selvää, että Edorf sai toteutettua yhden viimeisistä toiveistaan. Hän todella jätti jälkensä maailmaan.

Valoa Festival jatkuu Tampereella lauantaina 18. helmikuuta.