Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Syyt Ylen Julkinen sana -keskustelun aiheenvaihtoon

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Yle Radio 1:n Julkinen sana -ohjelmassa eivät ennakkotiedoista poiketen 1.3. keskustele Yle Uutisten päätoimittaja Riikka Venäläinen ja Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö Jussi Eronen.

Luovien sisältöjen vastaava toimittaja Ville Vilén:

“Keskustelimme ohjelmasta ja teemasta kuluneella viikolla ja tulin siihen tulokseen, ettei ole järkevää ryhtyä puimaan yhden ihmisen irtisanoutumista julkisella foorumilla, suorassa radio-ohjelmassa. Kyse ei ole sananvapaudesta, vaan työpaikan sisäisistä asioista, joihin liittyy myös luottamuksellisia seikkoja.

Ohjelman tekoon liittyi myös free-toimittaja Janne Junttilan koko uutis- ja ajankohtaistoiminnan henkilöstölle lähettämä viesti, jossa pyydettiin kertomaan nimettömänä kokemuksia yksikön johtamisesta. En pidä tätä eettisesti hyväksyttävänä tiedonhankintakeinona Ylen sisäisissä asioissa. Tähän poikkeukselliseen keinoon olisi pitänyt myös olla vastaavan toimittajan lupa. Loppuviikosta kävi ilmi, ettei Riikka Venäläinen eikä kukaan muukaan päälliköistä halua osallistua ohjelmaan.

Sananvapaudesta pitää ja voi keskustella ja tehdä ohjelmia. On kuitenkin selvää, että nyt kun JSN:ssä on käsiteltävänä useampi kantelu tästä asiasta, on aivan erityisen tärkeää, että pidämme omista eettisen toiminnan käytännöistämme kiinni.”

Lisäys 23.2.2017

"Oheinen Yle vastaa -teksti on vastaus lauantaiyön 20.2. ensimmäisiin uutisiin ohjelman peruuntumisesta. Lisäselvitysten jälkeen haluamme tarkentaa sitä.

Tarkoitus ei ollut syyttää toimittaja Janne Junttilaa epäeettisyydestä. Jos tällainen vaikutelma syntyi, sitä pyydämme anteeksi. Ei liioin ollut tarkoitus kyseenalaistaa ohjelman hyvää ja rakentavaa otetta ja aitoa pyrkimystä keskustella sananvapauden ja tämän päivän median ja Ylen ongelmista ja mahdollisuuksista.

Epäeettistä on tässä yhteydessä mielestäni toimintapa, ja virhe on meidän kaikkien.

Taustatiedon kerääminen on keskeinen osa toimittajan työtä. Mainittuun sähköpostikyselyyn oli Yle Uutisten päätoimittajan lupa, mutta anonyymin tiedonhankinnan menettelytapa olisi pitänyt hyväksyä ennen kaikkea Ylen asiaohjelmien omassa organisaatiossa.

Kritisoin viikonloppuna siis ohjelman toimittajaa ja tuottaja Juha Kulmasta yhtiön sisäiseen tiedonkulkuun ja toimintatapaan liittyvässä seikassa. Toimittaja ja tuottaja ovat pahoitelleet tiedonkulun katkoksia.

Olen pyrkinyt kertomaan ja keskustelemaan tapahtuneesta avoimesti. Arvostan Julkinen sana -ohjelman tekijöitä, tuottaja Juha Kulmasta ja toimittaja Janne Junttilaa."

- Ville Vilén