Hyppää pääsisältöön

Skamin neljäs kausi tulee pian – onko keskiössä Sana, Vilde vai Even?

Hittisarjan jokaisella kaudella on eri päähenkilö. Nyt voisi olla muslimitytön vuoro.

Voisiko Sana (Iman Meskini, vasemmalla) olla tulevan kauden päähenkilö? // Kuva: Promokuva

Skam on Norjan yleisradio NRK:n superhitti. Nuortensarjassa, joka uppoaa myös teinejä vanhempaan yleisöön, seurataan eri kausilla eri henkilöitä. Vähän kuin inspiraatiossaan brittiteinisarja Skinsissä, jossa päähenkilö tosin kiersi jaksoittain.

Skamin ensimmäinen tuotantokausi käsittelee tavallisen samaistuttavaa Evaa (Lisa Teige), jolla ei sarjan – ja lukion ensimmäisen – alkaessa ole koulussa juuri muuta seuraa kuin poikaystävänsä Jonas (Marlon Langeland) ja tämän paras ystävä Isak (Tarjei Sandvik Moe).

Pian Eva saa uusia ystäviä, kuten ikäistään kypsemmältä vaikuttavan Nooran (Josefine Frida Petterson), jota seurataan toisella tuotantokaudella. Kolmas kausi taas käsittelee Isakia, ja sarja pääsee uudelle tasolle, kun keskiössä onkin poika.

Neljäs kausi julkaistaan keväällä.

**Nyt tietysti kiinnostaa, keneen kaudella keskitytään.

Even (Henrik Holm) esiteltiin Skamin kolmoskaudella Isakin ihastuksen kohteena. // Kuva: Promokuva

Olisiko se kolmannella kaudella mukaan tuleva Even? Kauden lopussa Even (Henrik Holm) vilkaisee pikaisesti kameraan, mitä on pidetty merkkinä siitä, että hän olisi tuleva päähenkilö. Isak nimittäin katsoo toisen kauden lopussa kameraan – ja hän on kolmosen keskiössä.

Even esitellään sarjassa Isakin ihastuksen kohteena, ja kaudella seurataan heidän suhteensa kehittymistä. Even osoittautuu kauden aikana moniuloitteiseksi ja kiinnostavaksi hahmoksi, joka esimerkiksi painiskelee mielenterveysongelmien kanssa.

Isakin ja Evenin tarinaa olisi tietysti ihana seurata tiiviisti jatkossakin.

Noora (Josefine Frida Pettersen), Vilde (Ulrikke Falch) ja Eva (Lisa Teige). Ihastuttavaa Vildeä olisi kiintoisaa päästä seuraamaan. // Kuva: Promokuva

Toisaalta kauden päähenkilö voisi olla herttainen Vilde (Ulrikke Falch). Vilde on ollut sarjassa aika paljon esillä ensimmäisestä kaudesta asti, sillä hän on useasti tapahtumissa mukana säätämässä. Vilde on herkkä, joskin hieman epätoivoinen yrittäessään aina kuulua oikeisiin porukoihin. Tai halutessaan päästä neitsyydestään eroon.

Vilden asioita on käsitelty sarjassa jo jonkin verran, mutta häneen olisi kiintoisaa syventyä lisää – ja päästä sisälle hänen ajatusmaailmaansa. Hahmon pinnan alla nimittäin kuohuu, ja esimerkiksi hänen syömishäiriötään on tuotu hieman esille.

Sana on Skamin neljännen kauden päähenkilö. // Kuva: Promokuva

Kolmas suosittu ehdokas on mielenkiintoinen Sana (Iman Meskini). Sana on sarjan tyttöporukassa se, joka sanoo, mitä ajattelee. Mystinen muslimityttö on kovakuorinen ja tuima, mutta hänessä nähdään vilauksia erilaisestakin puolesta. Esimerkiksi kolmannella kaudella hän toimii päähenkilö-Isakin parina biologian tunnilla ja käy tämän kanssa läpi kysymyksiä uskonnosta ja seksuaalisesta suuntautumisesta – ja osoittaa näkevänsä asiat eri kannoilta.

Vaikka Sanaa on nähty paljon sarjan aikana, on hahmo yhä vähän hämärän peitossa, ja kuoren taakse haluaisi päästä kurkistamaan.

Kolmas kausi nousi uudelle tasolle, koska sen päähenkilö oli poika ja siinä käsiteltiin mielenterveysongelmia ja homoseksuaalisuutta. Neljännelle kaudelle luonteva kehitysaskel voisi olla se, että keskiössä olisi muslimihahmo.

Silloin päästäisiin näkemään jotain sellaista, mitä teinidraamoissa ei olla oikeastaan nähty.

Toisaalta villi kortti voisikin olla, jos päähenkilö olisi joku vähemmän nähty hahmo. Kuten taustalla vaikuttanut Penetrator-Chris.

Tai miten olisi Nooran, ja myöhemmin Isakin, mahtava kämppis Eskild? Voi kuitenkin olla, että sarjan aiempien päähenkilöiden lukiovuodet halutaan käydä läpi heidän ikäluokkansa silmin, mikä rajaisi eri-ikäiset hahmot ulos. Toisaalta se voisi taas tuoda sarjaan jotain uutta.

Lue myös:

Skam-sarjan soundtrack on täydellistä korvakarkkia – tässä seitsemän hetkeä, jolloin sarjan musa kuvaa upeasti vallitsevaa tunnelmaa

Tsekkaa Skam-näyttelijä Ulrikke Falchin huikea Instagram –
alusvaatetanssia, kaksoisleukakuvia ja feministivuohia
 

Skamin paras hahmo selvillä – tällainen on äänestäjien suosikki Noora 

Kommentti: Skam puhuu homoudesta tavalla, jota nykymaailma tarvitsee

Skam on parasta nuortendraamaa pitkiin aikoihin – tässä viisi syytä siihen, miksi sarjaa kannattaa katsoa

Ovikoodi auttaa SKAM-ahdistukseen – ota sarja haltuun Yle Areenassa