Hyppää pääsisältöön

Teeman Elävä arkisto: Hyvä oli hiihtäjän hiihdellä

kaksi tyttöä ja sukset
kaksi tyttöä ja sukset Kuva: Erkki Suonio/ Yle hiihtäjät

Talvilomakausi on taas alkanut. Sen kunniaksi siirrymme harvinaisissa lyhytelokuvissa menneiden vuosikymmenten runsaille ja puhtoisille hangille. Ti 21., pe 24. ja su 26.2.

Onko mitään parempaa liikuntamuotoa kuin murtomaahiihto? Ja nimenomaan sitä perinteisintä tapaa, lumisessa ja mäkisessä metsässä menemistä. Kaikki lihakset saavat kyytiä ja sielu raikastuu.

Jostain tällaisesta kokemuksesta lienee syntynyt alunperin myös hiihtoloma. Voimistelunopettaja Santeri Hirvonen ehdotti vuonna 1926 koululaisille viikon mittaista lomaa, jossa lapset saisivat keväthangilla raitista ilmaa ja kestävyyttä lopun lukuvuoden puurtamiselle.

Kouluhallitus hyväksyi idean ja jo vuonna 1933 hiihtoloma tuli pakolliseksi kaikissa Suomen kansa- ja oppikouluissa. Päätös oli merkittävä koko liikuntakulttuurin kannalta.

Poikia lähdössä hiihtämään vuonna 1950.
Poikia lähdössä hiihtämään vuonna 1950. Kuva: Kalle Kultala/ Yle hiihtäjät
Laaja hiihtomaisema, latu.
Laaja hiihtomaisema, latu. Kuva: Kalle Kultala/ Yle hiihtäjät

Kansa kulki kotitekoisilla suksilla

Teeman hiihtopaketti alkaa jo 1930-luvulta Vuokatin suksitervantuoksuisista kansallismaisemista (Vuokatti, 1937).

Illan toinen ohjelma Hanki alla - vauhti päällä on pidempi, filmiyhtiö Aho & Soldanin materiaaleista tehty kooste 30-luvun talviurheilusta. Näytillä on monenlaisia hiihtoasusteita, housuja ja hamosia, ja tyyli on vapaa – tärkeintä ovat hohtavat hanget ja talven riemut.

Elokuvassa esitellään myös harvinainen alppilaji, pujottelu, joka ennen sotia vasta teki tuloaan Suomeen. Käännökset, auraus, hypyt ja muut temput onnistuvat laskettelurinteessä hyvin myös puusuksilla ja villahame päällä.

Myös perinteinen hiihtotaito oli vielä 30-luvulla kunniassa. Kansa kulki suksilla, ja sukset valmistettiin kotona. Eri puolilla Suomea järjestettiin suuria hiihtotapahtumia, joihin osallistuivat niin mummot kuin vaaritkin.

Hienossa filmikoosteessa piipahdetaan talvitapahtumissa ja hiihtokilpailuissa Hyvinkäällä, Kolilla ja Lapin tuntureissa. Rovaniemen markkinoilla filmille on tallennettu jopa kuristajakäärme, joka talven pakkasissa on kohmettunut lähes liikkumattomaksi.

Lunta riitti Helsingissäkin

Hiihtopaketin jälkipuoliskolla näemme kaksi elokuvaa, joita ei aikaisemmin ole televisiossa esitetty.

Ilmaston lämpenemisen vuoksi hyvät hiihtokelit alkavat nykypäivänä olla harvinaista herkkua varsinkin eteläisimmässä Suomessa. 1950-luvun lopulla Helsingissä näytti lunta riittävän yllin kyllin. Reippaassa ja valistuksellisessa elokuvassaTalven satu - hiihtolatu (1958) seurataan koululaisten hiihtoloman viettoa pääkaupunkiseudulla.

Saamme informaatiota mm. oikeasta hiihtoasennosta ja alueen latureiteistä. Välillä kertojaääni heittäytyy myös kaunopuheiseksi: "Sukset vievät omistajansa niin poikkeuksellisen väljiin olosuhteisiin, ettei se voi olla vaikuttamatta hiihtäjän mieleen vapauttavasti, kunhan alkujännityksestä on ensin selvitty."

Lopuksi pääsemme jo varsin lyyris-poettisiin tunnelmiin vuonna 1964 valmistuneessa elokuvassa Lunta. Se on jazzmusiikilla höystetty sanaton kuvaelma jään ja lumen maailmasta.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa