Hyppää pääsisältöön

Auf Wiedersehen Finnland

Lapin sodan puhjettua vuonna 1944 sadat nuoret suomalaisnaiset lähtivät saksalaisten sotilaiden mukaan.
Frans on saksalaisen sotilaan poika. Äiti ei ole suostunut kertomaan pojan isästä. Lapin sodan puhjettua vuonna 1944 sadat nuoret suomalaisnaiset lähtivät saksalaisten sotilaiden mukaan. yle tv1

TV1 sunnuntaina 26.2.2017 klo 13.10 - 14.30
Yle Areenassa viikon ajan.

Kun Lapin sota puhkesi syyskuussa 1944, sadat nuoret suomalaisnaiset lähtivät Suomesta saksalaisten sotilaiden mukana Saksaan. Torjuttujen muistojen kohtaaminen on yhä kovaa työtä.

Virpi Suutarin ohjaama dokumentaarinen elokuva Auf Wiedersehen Finnland (12) kokoaa kirjoittamatonsa suomalaista sota-ajan tunnehistoriaa. Matkan kokeneet naiset pystyvät vasta nyt puhumaan kielletystä rakkaudestaan, matkasta ja katkerasta kotiinpaluustaan.

Useimmat naisista palasivat Suomeen viimeistään vuoden 1948 aikana. Valtiollinen poliisi kuulusteli heitä Hangon karanteenileirillä mahdollisina vakoojina.

Voiko menneisyys varastaa elämän?

Elokuvan päähenkilöt, Elma, Terttu, Kaisu, Roosa ja Frans, yrittävät tulla toimeen toistensa ja muistojensa kanssa.

Frans on saksalaisen sotilaan poika. Hän on yrittänyt saada jo 40 vuoden ajan tietoa omasta isästään. Äiti on vaiennut asiasta. Dokumentin päähenkilöt joutuvat kysymään itseltään, voiko käsittelemätön menneisyys varastaa ihmiseltä kokonaisen elämän.

Torjuttujen muistojen rinnalle nousevat amerikkalaisten sotilaiden värifilmille kuvaamat harvinaislaatuiset otokset luhistuneesta Saksasta vuonna 1945.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Virpi Suutari, kuvaus: Heikki Färm, leikkaus: Jukka Nykänen, äänisuunnittelu: Olli Huhtanen, musiikki: Johanna Juhola ja Pekka Kuusisto. Tuottaja: Cilla Werning, For Real Productions Oy, 2009. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2012.