Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Vaeltajat

Suomi on tuhansien järvien ja puhtaiden vesireittien maa. Mutta jotain puuttuu.
Saalis Tornionjoella. Suomi on tuhansien järvien ja puhtaiden vesireittien maa. Mutta jotain puuttuu. yle tv1

TV1 sunnuntaina 3.12.2017 klo 12.40 - 13.35
Katsottavissa Yle Areenassa

Suomi on tuhansien järvien ja puhtaiden vesireittien maa. Mutta jotain puuttuu. Vesistöjemme alkuperäiset asukkaat, vaelluskalat, ovat kuolemassa sukupuuttoon. Vaeltajat eivät palaa jos jotain ei muutu.

Voimala – tulppa kalan tiellä

Vaelluskalan kohtalo on istutusten varassa. Voimalarakentaminen on tulpannut joet vaelluskaloilta ja voimakas verkkokalastus estää järviin istutetun taimenen kasvamisen kutuikäiseksi. Järviin istutetut arvokalat pyydetään verkoilla sitä mukaa kun niitä sinne istutetaan.

Kalastusta on rajoitettu ympäri Suomea, mutta vasta merialueilla tämä on tuottanut tulosta. Tornionjoen lohikanta on vahvistunut ja joki tunnetaan nyt maailmalla luonnonvaraisena lohijokena. Kalojen istutus Tornionjoella on nyt tarpeetonta.

Kalastajia Tornionjoella
Kalastajia Tornionjoella. Kalastajia Tornionjoella Kuva: Yle/Erkki Määttänen kalastus,dokumenttiprojekti: vaeltajat
Suomi on tuhansien järvien ja puhtaiden vesireittien maa. Mutta jotain puuttuu.
Palokin kosket Heinävedellä. Suomi on tuhansien järvien ja puhtaiden vesireittien maa. Mutta jotain puuttuu. dokumenttiprojekti: vaeltajat

Vuosikymmenien vääntö

Tutkijat ovat vuosikymmenien ajan tarjonneet turhaan ratkaisua vaelluskalojen ahdinkoon. Voimalayhtiöt ja päättäjät ovat vaalikaudesta toiseen vääntäneet kättä kalateiden rakentamisesta.

Kalastusrajoituksista sopiminen ja voimalayhtiöiden korvauskysymykset ovat osoittautuneet vaikeammiksi kuin terveydenhuoltojärjestelmämme uudistaminen.

Dokumenttiprojekti: Vaeltajat
Talkoolaisia Helsingin Mätäjoella. Dokumenttiprojekti: Vaeltajat dokumenttiprojekti: vaeltajat
Kuteva taimen
Taimen kutee Kuteva taimen Kuva: Yle/Erkki Määttänen taimen,dokumenttiprojekti: vaeltajat
Taimenen kutua
Taimenen mätiä. Taimenen kutua Kuva: Yle/Erkki Määttänen kutu,taimen,dokumenttiprojekti: vaeltajat

Talkootyön ihme

Vaelluskalojen ystävät ovat nyt lähteneet liikkeelle ja tuloksia on nähtävissä. Latvavesien laatua on alettu kohentaa. Pienten jokien ja purojen lohi- ja taimenkannat ovat alkaneet parantua kunnostusten jälkeen, eikä istutuksia ole tarvittu enää vuosiin.

Ihme on tapahtunut. Tähän muutokseen ei ole tarvittu miljoonia, vaan positiivinen asenne, talkootyö ja asiantuntijoiden vinkit ovat riittäneet.

Pikku puroissa kutevat taimenet houkuttelevat pyytäjien sijaan taimenbongareita ja taimenia vilisevistä puroista on tullut lapsiperheiden retkikohteita.

Saako vaelluskala mahdollisuuden?

Ihme ei ole tapahtunut hetkessä ja tarvitaan malttia. Vaelluskalakantojen elvyttäminen pääkaupunkiseudulla on kestänyt lähes kaksikymmentä vuotta. Suuri osa Suomen joista on odottanut elvytystyötä ja ihmettä yli 60 vuotta.

Vaeltajat palaavat, jos niille annetaan siihen mahdollisuus.

Käsikirjoittaja ja ohjaaja: Erkki Määttänen. Tuottaja: Ari Lehikoinen. Tuotanto: Yle, 2016. Dokumentti on esitetty edellisen kerran helmikuussa 2017.

Suomi on tuhansien järvien ja puhtaiden vesireittien maa. Mutta jotain puuttuu.
Lohelle lennätetään kutusoraa Ala-Koitajoella. Suomi on tuhansien järvien ja puhtaiden vesireittien maa. Mutta jotain puuttuu. yle tv1
  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.