Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Vaeltajat

Suomi on tuhansien järvien ja puhtaiden vesireittien maa. Mutta jotain puuttuu.
Saalis Tornionjoella. Suomi on tuhansien järvien ja puhtaiden vesireittien maa. Mutta jotain puuttuu. yle tv1

TV1 sunnuntaina 3.12.2017 klo 12.40 - 13.35
Katsottavissa Yle Areenassa

Suomi on tuhansien järvien ja puhtaiden vesireittien maa. Mutta jotain puuttuu. Vesistöjemme alkuperäiset asukkaat, vaelluskalat, ovat kuolemassa sukupuuttoon. Vaeltajat eivät palaa jos jotain ei muutu.

Voimala – tulppa kalan tiellä

Vaelluskalan kohtalo on istutusten varassa. Voimalarakentaminen on tulpannut joet vaelluskaloilta ja voimakas verkkokalastus estää järviin istutetun taimenen kasvamisen kutuikäiseksi. Järviin istutetut arvokalat pyydetään verkoilla sitä mukaa kun niitä sinne istutetaan.

Kalastusta on rajoitettu ympäri Suomea, mutta vasta merialueilla tämä on tuottanut tulosta. Tornionjoen lohikanta on vahvistunut ja joki tunnetaan nyt maailmalla luonnonvaraisena lohijokena. Kalojen istutus Tornionjoella on nyt tarpeetonta.

Kalastajia Tornionjoella
Kalastajia Tornionjoella. Kalastajia Tornionjoella Kuva: Yle/Erkki Määttänen kalastus,dokumenttiprojekti: vaeltajat
Suomi on tuhansien järvien ja puhtaiden vesireittien maa. Mutta jotain puuttuu.
Palokin kosket Heinävedellä. Suomi on tuhansien järvien ja puhtaiden vesireittien maa. Mutta jotain puuttuu. dokumenttiprojekti: vaeltajat

Vuosikymmenien vääntö

Tutkijat ovat vuosikymmenien ajan tarjonneet turhaan ratkaisua vaelluskalojen ahdinkoon. Voimalayhtiöt ja päättäjät ovat vaalikaudesta toiseen vääntäneet kättä kalateiden rakentamisesta.

Kalastusrajoituksista sopiminen ja voimalayhtiöiden korvauskysymykset ovat osoittautuneet vaikeammiksi kuin terveydenhuoltojärjestelmämme uudistaminen.

Dokumenttiprojekti: Vaeltajat
Talkoolaisia Helsingin Mätäjoella. Dokumenttiprojekti: Vaeltajat dokumenttiprojekti: vaeltajat
Kuteva taimen
Taimen kutee Kuteva taimen Kuva: Yle/Erkki Määttänen taimen,dokumenttiprojekti: vaeltajat
Taimenen kutua
Taimenen mätiä. Taimenen kutua Kuva: Yle/Erkki Määttänen kutu,taimen,dokumenttiprojekti: vaeltajat

Talkootyön ihme

Vaelluskalojen ystävät ovat nyt lähteneet liikkeelle ja tuloksia on nähtävissä. Latvavesien laatua on alettu kohentaa. Pienten jokien ja purojen lohi- ja taimenkannat ovat alkaneet parantua kunnostusten jälkeen, eikä istutuksia ole tarvittu enää vuosiin.

Ihme on tapahtunut. Tähän muutokseen ei ole tarvittu miljoonia, vaan positiivinen asenne, talkootyö ja asiantuntijoiden vinkit ovat riittäneet.

Pikku puroissa kutevat taimenet houkuttelevat pyytäjien sijaan taimenbongareita ja taimenia vilisevistä puroista on tullut lapsiperheiden retkikohteita.

Saako vaelluskala mahdollisuuden?

Ihme ei ole tapahtunut hetkessä ja tarvitaan malttia. Vaelluskalakantojen elvyttäminen pääkaupunkiseudulla on kestänyt lähes kaksikymmentä vuotta. Suuri osa Suomen joista on odottanut elvytystyötä ja ihmettä yli 60 vuotta.

Vaeltajat palaavat, jos niille annetaan siihen mahdollisuus.

Käsikirjoittaja ja ohjaaja: Erkki Määttänen. Tuottaja: Ari Lehikoinen. Tuotanto: Yle, 2016. Dokumentti on esitetty edellisen kerran helmikuussa 2017.

Suomi on tuhansien järvien ja puhtaiden vesireittien maa. Mutta jotain puuttuu.
Lohelle lennätetään kutusoraa Ala-Koitajoella. Suomi on tuhansien järvien ja puhtaiden vesireittien maa. Mutta jotain puuttuu. yle tv1
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.