Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Voiko penkkiurheilu olla yhtä rankkaa kuin urheilu?

kaksi miestä kokee väkeviä tunteita jääkiekkokatsomossa
Toimittaja Tuomas Kiukas ja intohimoinen penkkiurheilija Mikko Af Hällström testaavat, miten rankkaa penkkiurheilu on. kaksi miestä kokee väkeviä tunteita jääkiekkokatsomossa Kuva: Yle / Atte Kaartinen Penkkiurheilu,prisma studio

TV1 keskiviikkona 22.2.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 25.2. klo 5.55
Yle Areenassa vuoden ensilähetyksestä.

Käykö ankara penkkiurheilu urheilusuorituksesta? Onko Suomi oikeasti huono urheilumaa? Testissä aivo-doping: paraneeko aivojen suorituskyky sähköllä?

Miten rankkaa penkkiurheilu on?

Muutama vuosi sitten julkaistu australialaistutkimus oli kuin musiikkia vannoutuneiden penkkiurheilijoiden korville. Siinä nähtiin, että videomateriaali kovasta juoksuharjoituksesta sai aikaan koehenkilöiden lihaksissa aktivaatiota. Kun video loppui, päättyi suoritus myös penkkiurheilijan elimistössä.

Elimistö siis reagoi liikunnan katsomiseen hyvin samalla tavalla kuin itse liikuntaan: autonomisen hermoston sympaattinen osa ja endokriininen järjestelmä aktivoituvat. Adrenaliinitasot nousevat, syke ja verenpaine kohoavat ja hengitys kiihtyy.

Voisiko penkkiurheilukin nostaa kuntoa? Mitä jos urakoisi Lahden MM-hiihtojen kaikki matkat – omalla kotisohvalla?

Usein kuulee sanottavan, että penkkiurheilu voi olla jopa rankempaa kuin oikea urheilu. On aika testata väitettä käytännössä ja antaa lihassähkökäyrän, sykevariaation ja EPOC-arvon kertoa totuuden. Koehenkilöksi valittiin urheiluhulluksi itseään tituleeraava mies, jolle urheilun seuraaminen on elämäntapa.

Matti Nykänen tuulettaa kisamontussa
Ovatko Suomen urheilun huippuhetket jääneet jo taakse? Matti Nykänen tuulettaa kisamontussa Kuva: Yle Prisma Studio

Onko Suomi oikeasti ihan surkea urheilussa?

Odotamme kotijoukkueelta Lahden kisoista mitaleita. Toisaalta olemme tottuneet siihenkin, että menestystä ei tule. Ainakin mielikuvissa Suomi on urheilumaana taantunut, mutta mitä tähän sanovat tutkimus ja tilastot?

Prisma Studio selvitti absoluuttisen totuuden Suomen menestyksestä. Avuksi pyydettiin Urheilumuseon asiantuntijoita, jotka perkasivat valtavan määrän tilastoja. Kuinka hyvä urheilumaa Suomi oikeasti on?

Doping tulee työelämään – sähköstä lisäboostia aivoihin?

Aivoihin annettavan heikon sähkövirran eli tasavirtastimulaation tiedetään parantavan muun muassa kognitiivista suorituskykyä. Voisiko hoito ratkaista toimittajan muistamisongelmat?

Tohtorikoulutettava Aaron Kortteenniemi asentaa tDCS-laitetta Prisma Studion toimittaja Henna-Leena Kalliolle.
Prisma Studion toimittaja Henna-Leena Kallio testaa tasavirtastimulaatiota. Tohtorikoulutettava Aaron Kortteenniemi asentaa tDCS-laitetta. Tohtorikoulutettava Aaron Kortteenniemi asentaa tDCS-laitetta Prisma Studion toimittaja Henna-Leena Kalliolle. Kuva: Yle/Janne Lindroos Prisma Studio

9-volttisen patterin virta tuntuu siltä, kuin pienet muurahaiset marssisivat ohimoilla. Virta on pientä. Psykiatrisessa aivojen sähköhoidossa tehot ovat jopa 900-kertaiset.

Studiossa keskustelemassa biotekniikan tutkija Lauri Reuter, psykologi Jukka Häkkinen ja tähtitieteen sekatyöläinen Anne Liljeström. Ohjelmaa luotsaa Reetta Rönkä.

Kommentit