Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Päivitä nettiselain automaattisesti

Tekstit: Selaimen päivitys, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa käsi tietokoneen näppäimillä.
Tekstit: Selaimen päivitys, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa käsi tietokoneen näppäimillä. Kuva: Yle. Digitreenit,verkkoselain

Verkkoselainten avulla kirjaudumme viranomaispalveluihin. Selaimella voimme myös käyttää verkkopankkia ja sähköpostia tai tehdä ostoksia. Siksi juuri selaimen päivittäminen on erityisen tärkeää. Löydä ohjeet Chrome-, Safari-, Edge- ja Firefox-selaimen päivittämiseen tietokoneella.

Muun muassa pankit ja Viestintävirasto suosittelevat selainten jatkuvaa päivittämistä, jotta niiden tietoturva on ajan tasalla. Myös Yle Areena toimii parhaiten uusimmilla selainversioilla.

Päivittäminen on tarpeellista tietoturvan vuoksi, mutta myös ohjelmien kehitys on niin nopeaa, että niiden toimintaan tulee jatkuvasti muutoksia.

Lisäksi vanhojen selainversioiden tuki loppuu tietyn ajan päästä. Jos sinulla on tarpeeksi vanha versio, et enää mahdollisesti edes pääse kaikille sivustoille.

Selainten tekijät päivittävät ohjelmiaan usein. Esimerkiksi vuonna 2008 julkaistussa Googlen Chromessa on vuonna 2022 menossa jo versio numerolla 97.

Päivityksissä selainten käyttöä myös pyritään nopeuttamaan, toimintoja parannetaan ja korjataan mahdollisia ohjelmointivirheitä.

Vuonna 2008 julkaistua Chrome-selainta on päivitetty lähes sata kertaa.

Joskus selaimet myös uudistuvat perusteellisemmin. Alunperin Windows 10:n mukana tullutta Microsoftin Edgeä ei vuodesta 2020 alkaen ole enää päivitetty. Tuolloin aloitettiin uuden Edgen jakelu.

Kaksi Microsoftin Edge-selaimen logoa.
Edge-selaimen logoja. Vanha versio vasemmalla, nykyinen oikealla. Kaksi Microsoftin Edge-selaimen logoa. verkkoselain,Microsoft Edge

Automaattinen päivitys on usein oletuksena

Tietokoneissa yleisimmin käytetyt selaimet ovat Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoftin Edge (linkeistä voit ladata selaimet). Applella on laitteissaan oma Safari-selain. Internet Explorer -selaimen tuki on loppunut, joten sitä ei tule käyttää.

Firefox-selain päivittyy oletusarvoisesti automaattisesti. Tämä edellyttää sitä, että suljet selaimen ja käynnistät sen uudestaan. Myös Chrome ja Edge päivittyvät pääosin automaattisesti samalla logiikalla.

Voit aina varmistaa päivitykset seuraavilla ohjeilla.

Näin otat käyttöön automaattiset päivitykset

Google Chrome

Asetukset-painike (selaimen oikeassa yläkulmassa: kolme allekkain olevaa pistettä tai vanhemmissa versioissa kolme viivaa)
> Ohje
> Tietoja Google Chromesta
> Tietoja asetuksista
> Ota käyttöön automaattiset päivitykset.

Safari

Mac-koneiden Safari-selain päivittyy, kun päivität käyttöjärjestelmän. Löydät ohjeet Applen sivuilta.

Edge

Löydät ohjeet Microsoftin sivuilta.

Jos vielä käytät alunperin Windows 10:n mukana tullutta vanhaa Edgeä, perehdy Kotimikron artikkeliin.

Firefox

Löydät ohjeet Firefoxin kehittäjä Mozillan sivulta. Ohjeiden kohdasta Muokkaa tätä artikkelia voit säätää ohjetta: Valitse Firefoxin versio ja tietokoneesi käyttöjärjestelmä.

Huolellisuutta myös selainten laajennusten kanssa

Selaimissa on käytössä usein erilaisia lisäosia, kuten adblockereita eli mainoksenestäjiä sekä muita niin sanottuja laajennusohjelmia (add-on). Niillä voi muokata selaimen käyttöä omien tarpeiden mukaan.

Eri selaimilla on omat sivustonsa, joilta lisäosia voi etsiä: Chrome, Firefox ja Edge.

Poista kaikki laajennukset, joita et tarvitse.

Lisäosien tekijöistä ja tarkoitusperistä ei välttämättä tiedetä mitään, joten niiden asentamisen kanssa on syytä olla huolellinen.

Lisäosat on myös syytä päivittää säännöllisesti. Käyttämättömät lisäosat kannattaa poistaa.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset
27.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
28.6.17 ja 26.10.17: Pääkuvaan uusi pohja.
19.2.19: Korjattu Chromen uusin versionumero, lisätty Microsoftin Edge-selain, lisättty suositus välttää Internet Exploreria.
10.2.21: Poistettu Internet Explorer -selainta koskevat osuudet. Chrome-numero ajan tasalle. Poistettu vanhentunut Firefox-ohjepolku ja -video. Lisätty maininta automaattisten päivistysten yleistymisestä. Poistettu maininta Firefoxin lisäosien tarkistussivusta (plug-in check).
12.1.22: Muokattu tekstiä ajan tasalle. Lisätty Firefox-linkki. Palautettu maininta siitä, että Internet Explorer -selainta ei tule käyttää. Lisätty kohta Edgen uudistumisesta.

Keskustele