Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Päivitä nettiselain automaattisesti

Tekstit: Selaimen päivitys, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa käsi tietokoneen näppäimillä.
Tekstit: Selaimen päivitys, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa käsi tietokoneen näppäimillä. Kuva: Yle. Digitreenit,verkkoselain

Verkkoselainten avulla käytämme sähköpostia, kirjaudumme viranomaispalveluihin ja käytämme verkkopankkia. Siksi juuri selaimen päivittäminen on erityisen tärkeää. Muun muassa pankit suosittelevat sivuillaan selainten päivittämistä.

Myös Viestintävirasto suosittelee selainten jatkuvaa päivittämistä, jotta niiden tietoturva on ajan tasalla. Virasto myös julkaisee haavoittuvuuksien listaa, josta näkee varsin konkreettisesti, kuinka paljon erilaisia tietoturvaongelmia eri ohjelmistoissa on ja miten niitä saa päivityksillä ehkäistyä.

Päivittäminen on tarpeellista tietoturvan vuoksi, mutta myös ohjelmien kehitys on niin nopeaa, että niiden toimintaan tulee jatkuvasti muutoksia.

Lisäksi vanhojen selainversioiden tuki loppuu tietyn ajan päästä. Jos sinulla on tarpeeksi vanha versio, et enää mahdollisesti edes pääse kaikille sivustoille.

Selainten tekijät päivittävät ohjelmiaan usein. Esimerkiksi Google Chromessa on vuonna 2021 menossa jo versio numerolla 88 eli sitä on päivitetty useita kertoja vuodessa sitten ohjelmiston julkaisun vuonna 2008.

Päivityksissä selainten käyttöä myös pyritään nopeuttamaan, toimintoja parannetaan ja korjataan mahdollisia ohjelmointivirheitä.

2008 julkaistua Chrome-selainta on päivitetty jo yli 80 kertaa.

Automaattinen päivitys on usein oletuksena

Tietokoneissa yleisimmin käytetyt selaimet ovat Google Chrome, Mozilla Firefox ja Microsoft Edge.

Applen OSX- ja iOS-käyttöjärjestelmät käyttävät Applen omaa Safari-selainta.

Firefox-selain päivittyy oletusarvoisesti automaattisesti. Tämä edellyttää sitä, että suljet selaimen ja käynnistät sen uudestaan. Myös Chrome ja Edge päivittyvät pääosin automaattisesti samalla logiikalla.

Voit aina varmistaa päivitykset seuraavilla ohjeilla.

Näin otat käyttöön automaattiset päivitykset

Google Chrome

Asetukset-painike (selaimen oikeassa yläkulmassa: kolme allekkain olevaa pistettä tai vanhemmissa versioissa kolme viivaa)
> Ohje
> Tietoja Google Chromesta
> Tietoja asetuksista
> Ota käyttöön automaattiset päivitykset.

Safari

Apple-laitteiden Safari-selaimen päivityksen ohjeet löytyvät Applen sivuilta.

Edge

Löydät ohjeet Microsoftin sivuilta.

Huolellisuutta myös selainten laajennusten kanssa

Selaimissa on käytössä usein erilaisia lisäosia, kuten adblockereita eli mainoksenesto-, videontoisto ja muita ns. laajennusohjelmia (add-on). Niillä voi muokata selaimen käyttöä omien tarpeiden mukaan.

Eri selaimilla on omat sivustonsa, joilta lisäosia voi etsiä: Chrome, Firefox ja Edge.

Poista kaikki laajennukset, joita et tarvitse.

Lisäosien tekijöistä ja tarkoitusperistä ei välttämättä tiedetä mitään, joten niiden asentamisen kanssa on syytä olla huolellinen.

Lisäosat on myös syytä päivittää säännöllisesti. Käyttämättömät lisäosat kannattaa poistaa.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset
23.2.17: korjattu kirjoitusvirheitä.
27.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
28.6.17 ja 26.10.17: Pääkuvaan uusi pohja.
19.2.19: Korjattu Chromen uusin versionumero, lisätty Microsoftin Edge-selain, lisättty suositus välttää Internet Exploreria.
10.2.21: Poistettu Internet Explorer -selainta koskevat osuudet. Chrome-numero ajan tasalle. Poistettu vanhentunut Firefox-ohjepolku ja -video. Lisätty maininta automaattisten päivistysten yleistymisestä. Poistettu maininta Firefoxin lisäosien tarkistussivusta (plug-in check).

Digitreenit

Keskustele