Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Päivitä nettiselain automaattisesti

Tekstit: Selaimen päivitys, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa käsi tietokoneen näppäimillä.
Tekstit: Selaimen päivitys, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa käsi tietokoneen näppäimillä. Kuva: Yle. Digitreenit,verkkoselain

Verkkoselainten avulla käytämme sähköpostia, kirjaudumme viranomaispalveluihin ja käytämme verkkopankkia. Siksi juuri selaimen päivittäminen on erityisen tärkeää. Muun muassa pankit suosittelevat sivuillaan selainten päivittämistä.

Myös Viestintävirasto suosittelee selainten jatkuvaa päivittämistä, jotta niiden tietoturva on ajan tasalla. Virasto myös julkaisee haavoittuvuuksien listaa, josta näkee varsin konkreettisesti, kuinka paljon erilaisia tietoturvaongelmia eri ohjelmistoissa on, ja miten niitä saa päivityksillä ehkäistyä.

Päivittäminen on tarpeellista tietoturvan vuoksi, mutta myös ohjelmien kehitys on niin nopeaa, että niiden toimintaan tulee jatkuvasti muutoksia.

Lisäksi vanhojen selainversioiden tuki loppuu tietyn ajan päästä. Jos sinulla on tarpeeksi vanha versio, et enää mahdollisesti edes pääse kaikille sivustoille.

Selainten tekijät päivittävät ohjelmiaan usein. Esimerkiksi Google Chromessa on menossa jo versio numerolla 74, eli sitä on päivitetty useita kertoja vuodessa sitten ohjelmiston julkaisun vuonna 2008.

Päivityksissä selainten käyttöä myös pyritään nopeuttamaan, toimintoja parannetaan ja korjataan mahdollisia ohjelmointivirheitä.

2008 julkaistua Chrome-selainta on päivitetty jo yli 70 kertaa.

Automaattinen päivitys helpottaa

Verkkoselaimet kannattaa asentaa päivittymään automaattisesti, koska tavallisen pulliaisen pää tulee kipeäksi pelkästä ajatuksesta, että pitäisi itse huolehtia päivittämisestä ja seurata haavoittuvuuksien tilannetta.

Tietokoneissa yleisimmin käytetyt selaimet ovat Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge ja Microsoft Internet Explorer. Microsoft itse ei enää suosittele vanhemman Internet Explorer -selaimen käyttöä.

Applen OSX- ja iOS- -käyttöjärjestelmät käyttävät Applen omaa Safari-selainta.

Näin otat käyttöön automaattiset päivitykset

Google Chrome:

Asetukset-painike (selaimen oikeassa yläkulmassa: kolme allekkain olevaa pistettä tai vanhemmissa versioissa kolme viivaa)
> Ohje
> Tietoja Google Chromesta
> Tietoja asetuksista
> Ota käyttöön automaattiset päivitykset.

Mozilla Firefox:

Firefox
> Asetukset
> Lisäasetukset
> Päivitys
> Asenna päivitykset automaattisesti.

Microsoft Internet Explorer

  1. Asetukset (valikko aukeaa ratas-kuvakkeesta selaimen oikeasta ylänurkasta)
  2. Tietoja Internet Explorerista
  3. Ota automaattiset päivitykset käyttöön

Apple-laitteiden Safari-selaimen päivityksen ohjeet löytyvät Applen sivuilta.

Huolellisuutta myös selainten laajennusten kanssa

Selaimissa on käytössä usein erilaisia lisäosia, kuten adblockereita eli mainoksenesto-, videontoisto ja muita ns. laajennusohjelmia (add-on). Niillä voi muokata selaimen käyttöä omien tarpeiden mukaan.

Eri selaimilla on omat sivustonsa, mistä lisäosia voi etsiä: Chrome, Firefox ja IE.

Poista kaikki laajennukset, joita et tarvitse.

Lisäosien tekijöistä ja tarkoitusperistä ei kuitenkaan välttämättä tiedetä mitään, joten niiden asentamisen kanssa on syytä olla huolellinen.

Lisäosat on myös syytä päivittää säännöllisesti, mm. Firefoxilla on oma sivustonsa, jonka kautta voi tarkistaa selaimen lisäosien päivitystarpeet.

Käyttämättömät lisäosat kannattaa poistaa.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset
23.2.17: korjattu kirjoitusvirheitä.
27.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
28.6.17 ja 26.10.17: Pääkuvaan uusi pohja.
19.2.19: Korjattu Chromen uusin versionumero, lisätty Microsoftin Edge-selain, lisättty suositus välttää Internet Exploreria.

Digitreenit

Keskustele