Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Onhan nettiselaimesi päivitetty? Näin tarkistat sen

Ihmisen toisessa kädessä puhelin, toinen käsi kannettavan tietokoneen näppäimillä.
Ihmisen toisessa kädessä puhelin, toinen käsi kannettavan tietokoneen näppäimillä. Kuva: Christina wocintechchat.com / Unsplash> Digitreenit,verkkoselain

Verkkoselaimella voit kirjautua viranomaispalveluihin, käyttää verkkopankkia ja sähköpostia tai tehdä ostoksia verkossa. Tarvitset selainta isoon osaan nettiasioinnista. Siksi selaimen päivittäminen uusimpaan versioon on tietoturvasi kannalta erityisen tärkeää.

Muun muassa pankit ja kyberturvallisuuskeskus suosittelevat selainten jatkuvaa päivittämistä.

Löydät alta ohjeet Chrome-, Safari-, Edge- ja Firefox-selaimen päivittämiseen tietokoneella. Jutun lopusta löydät tietoa myös selainten lisäosista.

Päivityksissä selainten tietoturvaa ylläpidetään, käyttöä pyritään nopeuttamaan, toimintoja parannetaan ja korjataan mahdollisia ohjelmointivirheitä.

Selaimen päivittäminen lisää tietoturvaasi. Lisäksi vanhojen selainversioiden tuki loppuu tietyn ajan päästä. Jos sinulla on kovin vanha versio, et ehkä enää pääse kaikille sivustoille tai sivut eivät toimi kunnolla. Esimerkiksi Yle Areena toimii parhaiten uusimmilla selainversioilla.

Selainten tekijät päivittävät ohjelmiaan usein. Esimerkiksi vuonna 2008 julkaistussa Chromessa on 2022 menossa jo versio 107.

Joskus selaimet myös uudistuvat perusteellisemmin. Alunperin Windows 10:n mukana tullutta Microsoftin Edgeä ei ole enää päivitetty vuoden 2020 jälkeen. Tuolloin aloitettiin uuden Edgen jakelu.

Kaksi Microsoftin Edge-selaimen logoa.
Edge-selaimen logoja. Vanha versio vasemmalla, nykyinen oikealla. Kaksi Microsoftin Edge-selaimen logoa. verkkoselain,Microsoft Edge

Automaattinen päivitys on selaimissa oletuksena

Suomessa yleisimmin käytetyt selaimet ovat Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoftin Edge sekä Applen laitteissa Safari-selain (linkeistä voit ladata selaimet).

Kaikki nämä selaimet päivittyvät automaattisesti. Ohjelma tarkistaa uusien päivitysten saatavuuden aina, kun suljet ja käynnistät selaimen tai kun päivität käyttöjärjestelmän.

Internet Explorer-selaimen tuki on loppunut, eikä sitä tule enää käyttää.

Jos et ole varma selaimesi päivityksen tasosta, voit tarkistaa asian seuraavilla ohjeilla.

Näin tarkistat, onko selaimesi päivittynyt

1. Google Chrome

Löydät ohjeet Googlen sivuilta.

2. Safari

Mac-koneiden Safari-selain päivittyy, kun päivität käyttöjärjestelmän. Löydät ohjeet Applen sivuilta.

3. Edge

Löydät ohjeet Microsoftin sivuilta.

Jos vielä käytät alunperin Windows 10:n mukana tullutta vanhaa Edgeä, perehdy Kotimikron artikkeliin.

4. Firefox

Löydät ohjeet Firefoxin kehittäjän Mozillan sivulta.

Ohje koskee oletuksena uusinta versiota ja Windows 10 -käyttöjärjestelmää. Kohdasta Muokkaa tätä artikkelia voit valita eri käyttöjärjestelmän.

Mitä ovat selainten lisäosat?

Selaimissa voi käyttää erilaisia lisäosia eli niin sanottuja laajennusohjelmia (add-on). Niihin kuuluvat esimerkiksi adblockerit eli mainoksenestäjät.

Lisäosilla voit muokata selaimen käyttöä omien tarpeittesi mukaan. Jos et ole lisäosia asentanut, ei selaimessasi pitäisi niitä olla käytössäkään.

Eri selaimilla on omat sivustonsa, joilta voi etsiä lisäosia: Chrome, Firefox ja Edgen ohjeet.

Lisäosien tekijöistä ja tarkoitusperistä ei välttämättä tiedetä mitään, joten käytä harkintaa niitä asentaessasi. Lisäosat on myös syytä päivittää säännöllisesti.

Käyttämättömät lisäosat kannattaa poistaa, sillä niissäkin voi piillä tietoturva-aukko.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Muokkaukset
29.11.22: Artikkeli kauttaltaan ajan tasalle.

Keskustele